Elfir 22.03.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Ludwik - ładny żywopłot z cisa, ligustru czy buku też musi być tak często strzyżony. Po prostu żywopłot strzyżony to nie jest rozwiązanie dla leniwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek03 06.10.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Mam pytanie: chcę posadzić żywopłot ze świerków, ale nieformowany, najlepiej jakby osiągał wysokość 5 - 10m. Od wschodu byłby zacieniony więc nie będzie to stanowisko w pełni słoneczne, wody sporo. Jaki gatunek pasuje i w jakiej odległości go posadzić, tak, żeby się "zszedł" po ok 3 latach? Czytałem o mikoryzie do iglaków, opłaca się to stosować? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.10.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Świerki zasadniczo są światłożądne i większośc osiąga wysokość powyżej 10 m.Jako tako cień znoszą świerk wschodni i serbski. Jak mają się "zejść" po trzech latach, to trzeba sadzić bardzo gęsto (co 1 m), co przy nieformowanym szpalerze jest zdecydowanie za gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna95 14.10.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 HEJ POTRZEBUJE RADY Chcę zrobic zywoplot ze swierka srebrnego z tym ze mam watpliwosci co do korzeni wlasciwie.Boję sie ze po latach korzenie moga byc tak silne ze podniosa albo uszkodza mi polbruk albo ogrodzenie podmurowki. Czy ktos z WAS ma jakieś doświadczenia z tym Prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.10.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 a jak blisko masz bruk i podmurówkę? Świerk kłujący (srebrny) jest podatny na przędziorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna95 15.10.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 a jak blisko masz bruk i podmurówkę? Świerk kłujący (srebrny) jest podatny na przędziorki. bruk mam jakies 5-7m od planowanego sadzenia zywoplotu, naczytalam sie o tujach zlych opinii (trujace itd.)dlatego pomyslalam o swierkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.10.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2019 tulipany też sa trujące. Spora ilość roślin w ogrodzie jest trująca. I jakoś nie ma masowego pogromu dzieci w Polsce, pomimo powszechności żywotników (czyli tuj) jako żywopłotów Jak wszystko - kwestia dawki. Jak zjesz kilka kilogramów gałązek żywotnika to faktycznie brzuch cie rozboli. Bez przesady, to nie jest rącznik, by od trzech nasion padać trupem. 5-7 m to bardzo dużo. Nie masz czym się przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts