Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polaczenie sciany zewnetrznej z wewnetrzna nosna

Recommended Posts

nie

materiały ścienne ceramiczne/kamienne przewiązuje się odpowiednio je układając jeden na drugim....

czyli co druga warstwa jednej ściany "wchodzi" w drugą ścianę....

Takie pytanko - przeglądałem wytyczne producentów silikatów, i podają przewiązanie w narożniku które mam wątpliwości czy jest najlepsze, a może tak muszą bo ta "docinka" też się łapie na normowy wymóg przewiązania > 0,4h bloczka (P+W, szer 18cm, dł 25cm, wysoki 22cm)?

Jak widziałem na budowach często nie docinają i jadą cały mur z minięceim spoin o 7cm - to trochę kiepsko chyba, ale może można inaczej (3,4 na rys niżej, docinki na żółto)?

wiazanie-muru-1a.jpg

Edytowane przez grzeniu666

1. Mnie się nie podoba...

może z przyzwyczajenia "cegłowego" gdzie warstwę "wzdłuż" zaczyna się od 3/4 cegły, a nie paska:bash:

No i mnie nie szczególnie, pytanie czy któreś inne bardziej - 3 lub 4?

(2. na pewno nie, bo to prawie 3 czyli ze startem do przesunięcia spoin w pół bloczka). Coś muszę wybrać :???: a ja w budownictwie nie kształcony, hobby tylko, to nie mam pewności co lepiej, jak to tam pracuje etc...

PS. "z przyzwyczajenia" to nie sądzę aby napisali - całkiem staranne wydają się te wytyczne wykonawcze z Grupy Silikaty. PS. Na jednym z foto tam zamieszczonych (niżej) majster widać przewiązuje (choć to połączenie w "T") właśnie z docinką ~5cm aby na wewnętrznej spoiny się ładnie mijały :)

wiazanie-muru-2a.jpg

aha

4 też mnie się nie podoba...

A jakiś faworyt jest, czy wszystkozle.pl ? :) Dorzucam opcję 5...

wiazanie-muru-6a.jpg

Doczytałem u SilPro że ta docinka (min. 9cm) ze wzgledu na te normowe >0,4h (czy to zasadne nie wiem), i w spoinie pionowej dać zaprawę.