obpi 23.03.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Planuje budowe domu i zdecydowalem sie na wykonanie projektu indywidualnego. Architekt powoli konczy prace, a ja zaczynam sie zastanawiac na kosztorysem. Czy ktos moze mi doradzic jak sie do tego zabrac? W przypadku projektow gotowych kosztorys jest juz zazwyczaj dolaczony, ale jak sie to odbywa przy projektach indywidualnych?Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Ja miałam rysunek w CAD, więc łatwo sobie liczyłam np. powierzchnie ścian i podłóg. Przy rysunku papierowym trzeba sobie policzyć linijką i kalkulatorem powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obpi 23.03.2012 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Rysunki raczej nie beda problemem, bo moge poprosic architekta o pliki. Mam troche doswiadczenia w Archicad wiec dalbym rade to przeliczac. Pytanie tylko jak wogole zaczac kosztorys? Nie mam duzego pojecia o budowlance wiec nawet przygotowanie listy materialow bedzie sporym wyzwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Jak nie masz pojęcia o budowlance to nie zrobisz kosztorysu. Albo się więc poduczysz albo zleć kosztorys kosztorysantowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 24.03.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 obpi napisał: Planuje budowe domu i zdecydowalem sie na wykonanie projektu indywidualnego. Architekt powoli konczy prace, a ja zaczynam sie zastanawiac na kosztorysem. Czy ktos moze mi doradzic jak sie do tego zabrac? Są dwa wyjścia: 1. iść na 5cio letnie studia budowlane, po studiach kilka lat "docierania" wiedzy zdobytej na studiach - z takim bagażem wiedzy kosztorys domku zrobisz w jeden wieczór... no i jeszcze jakiś program kosztorysowy i aktualne cenniki trzeba kupic 2. zlecić wykonanie kosztorysu kosztorysantowi (osoba która spełnia pkt 1.) i grzecznie za jego pracę i wiedzę zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 elka - trochę przesadzasz. Kosztorys (wartości w przybliżeniu) zrobi nie-budowlaniec, byleby tylko trochę poczytał o budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 25.03.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Moze i "zrobi" tylko później na muratorze płaczą że wyszło o kilkadziesiąt tysięcy więcej niż w ich "kosztorysach", a to materiału zostało albo i brakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 25.03.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 25.03.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Właśnie jak kolega pisze. Skład budowlany skalkulował mi pokrycie dachu z wszelkimi obróbkami, majster sprawdziił i pomyłka dotyczyła tylko kilku arkuszy blachy na obróbki.My wysłalismy projekt do majstra i on nam zrobił szczegółową listę materiałów z ilościami na SSO. W/g tego zamawiam. Wliczył w to nawet gwożdzie, cały drenaż, po prostu wszystko co będzie mu potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obpi 25.03.2012 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Przede wszystkim zalezy mi na przygotowaniu listy materialow - same ceny to juz mniejszy problem, jak wiem czego potrzebuje. Dostalem kilka ofert na wykonanie kosztorysu, ale szczerze mowiac nie wiem czym sie kierowac przy wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 16.10.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 ach te reklamy ogrzebanie starych kotletow ale co tam: 1. fundamenty/lawy - obliczasz objetosc betonu na lawy (dl. law x szer x wys) 2. fundamenty wylewanek/murowane z bloczkow - szerokosc wylewanych/typ bloczka x dlugosc x wysokosc 3. zasypka - objetosc wewnatrz fundamentu chyba x 1,8 = ilosc podsypki (1,8-2 na ubicie) 4. chodziak - znowu obliczanie betoniku 5. stal na ew. zbrojenia - wg projektu - na ogol jest zestawienie stali 6. sciany - material (z np www wypisane ile pustakow/m2 sciany) obliczasz z powierzchni scian, odejmujesz otwory na okna , drzwi, itd 7. nadproza - chyba latwo 8. strop - zalezy co wybierzesz, ale tez matematyka element razy x wg. wymiarow, stal mialem z zestawienia, wylewany monolit - beton jak zawsze obliczanie 9 zestawienie drewna na wiezbe mialem juz z projektem, ale warto pogadac wczesniej z ciesla 10 dach - m2 polaci x ilosc dachowy na m2 +10% na dodatki, reszta same sklady pomagaja (wszystkie dodatki) 11. okna - wyceny wg. otworow przedmowcy mieli racje, wiele skladow przeliczy za darmo, ale warto na podstawowych elementach ich sprawdzic bo czasami chca wcisnac wiecej chyba ze dogadane, ze przyjmuja zwroty bez problemow, wtedy tylko ustalenie hdsa na odbior od razu w cenie pomaga tez porzadny kierbud, oraz czasami sam projektant potrafi zrobic zestawienie w kilka klikniec - zalezy jaki ma program/co umie/co chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts