Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonac kosztorys

Recommended Posts

Planuje budowe domu i zdecydowalem sie na wykonanie projektu indywidualnego. Architekt powoli konczy prace, a ja zaczynam sie zastanawiac na kosztorysem. Czy ktos moze mi doradzic jak sie do tego zabrac? W przypadku projektow gotowych kosztorys jest juz zazwyczaj dolaczony, ale jak sie to odbywa przy projektach indywidualnych?

Z gory dzieki za pomoc.

Rysunki raczej nie beda problemem, bo moge poprosic architekta o pliki. Mam troche doswiadczenia w Archicad wiec dalbym rade to przeliczac. Pytanie tylko jak wogole zaczac kosztorys? Nie mam duzego pojecia o budowlance wiec nawet przygotowanie listy materialow bedzie sporym wyzwaniem.

Gość elka51
  obpi napisał:
Planuje budowe domu i zdecydowalem sie na wykonanie projektu indywidualnego. Architekt powoli konczy prace, a ja zaczynam sie zastanawiac na kosztorysem. Czy ktos moze mi doradzic jak sie do tego zabrac?

Są dwa wyjścia:

1. iść na 5cio letnie studia budowlane, po studiach kilka lat "docierania" wiedzy zdobytej na studiach - z takim bagażem wiedzy kosztorys domku zrobisz w jeden wieczór... no i jeszcze jakiś program kosztorysowy i aktualne cenniki trzeba kupic ;)

2. zlecić wykonanie kosztorysu kosztorysantowi (osoba która spełnia pkt 1.) i grzecznie za jego pracę i wiedzę zapłacić.

Właśnie jak kolega pisze. Skład budowlany skalkulował mi pokrycie dachu z wszelkimi obróbkami, majster sprawdziił i pomyłka dotyczyła tylko kilku arkuszy blachy na obróbki.

My wysłalismy projekt do majstra i on nam zrobił szczegółową listę materiałów z ilościami na SSO. W/g tego zamawiam. Wliczył w to nawet gwożdzie, cały drenaż, po prostu wszystko co będzie mu potrzebne.

• 6 months później...

ach te reklamy :) ogrzebanie starych kotletow :)

ale co tam:

1. fundamenty/lawy - obliczasz objetosc betonu na lawy (dl. law x szer x wys)

2. fundamenty wylewanek/murowane z bloczkow - szerokosc wylewanych/typ bloczka x dlugosc x wysokosc

3. zasypka - objetosc wewnatrz fundamentu chyba x 1,8 = ilosc podsypki (1,8-2 na ubicie)

4. chodziak - znowu obliczanie betoniku

5. stal na ew. zbrojenia - wg projektu - na ogol jest zestawienie stali

6. sciany - material (z np www wypisane ile pustakow/m2 sciany) obliczasz z powierzchni scian, odejmujesz otwory na okna , drzwi, itd

7. nadproza - chyba latwo :)

8. strop - zalezy co wybierzesz, ale tez matematyka element razy x wg. wymiarow, stal mialem z zestawienia, wylewany monolit - beton jak zawsze obliczanie

9 zestawienie drewna na wiezbe mialem juz z projektem, ale warto pogadac wczesniej z ciesla

10 dach - m2 polaci x ilosc dachowy na m2 +10% na dodatki, reszta same sklady pomagaja (wszystkie dodatki)

11. okna - wyceny wg. otworow

przedmowcy mieli racje, wiele skladow przeliczy za darmo, ale warto na podstawowych elementach ich sprawdzic :) bo czasami chca wcisnac wiecej :)

chyba ze dogadane, ze przyjmuja zwroty bez problemow, wtedy tylko ustalenie hdsa na odbior od razu w cenie :p

pomaga tez porzadny kierbud, oraz czasami sam projektant potrafi zrobic zestawienie w kilka klikniec - zalezy jaki ma program/co umie/co chce :)