gianti 24.03.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 tematów na temat tworzenia oczka wodnego było sporo - ale ja chcę podejść do tego od innej strony, mianowicie chcę aby oczko, które zacząłem tworzyć, było "pracą zbiorową" - zabawą w tworzenie czegoś z niczego. Mam kształt, wiem, że głębokość będzie pozwalała na trzymanie ryb w oczku wodnym - a jak będzie to oczko ostatecznie wyglądać - czas pokaże - i zależy również od Waszych uwag oraz inspiracji, które znalazłem na innych postach oczko około 20mb obwodu; 4 poziomy głębokości, z boku miejsce na wodospad 1) na początek - potrzebuję podpowiedz - jak tanio a dobrze wzmocnić wszystkie brzegi wewnętrzne, wszystkie stopnie oczka - myślałem o zastosowaniu eko-kostki (plaster miodu) , ale to wyjdzie za drogo, jakie macie inne ciekawe sposoby 2) jakiej szerokości zrobić półki na rośliny 3) czy dla tej wielkości oczka zrobić 2 punkty poboru wody do filtracji z oczka czy starczy jeden, oraz czy powinno to być miejsce blisko dna (aby zbierało zanieczyszczenia, czy właśnie odwrotnie - aby nie zatkało filtra wszystkimi zanieczyszczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondoria 24.03.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Nie piszesz nic o tym z czego będzie to oczko. Czy zastosujesz folię EPDM ? Jeżeli tak to nie ma potrzeby dodatkowego wzmacniania wszystkich wewnętrznych stopni (rozumiem, że chodzi Ci o półki wewnątrz ?)Musisz po prostu dobrze je wyprofilować. Na pewno nie mogą być strome.Proponuję, żebyś poczytał o budowaniu oczek. Znajdziesz w necie masę informacji. Polecam szczególnie wszelkie porady Pawła Woynowskiego (google)Lepiej dokształcić się przed, bo można się ustrzec od wielu błędów, które potem ciężko będzie naprawić. Jeżeli chodzi o półki, to powinny mieć szerokość nie mniejszą niż 50 cm, abyś mógł wygodnie porozkładać rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 Nie rozumiem po co wzmacaniać brzegi? Przy odpowiednim wyprofilowaniu ziemia trzyma sie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jachmiu 28.10.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 okkk a jak myślicie co jest lepsze oczko wodne z fontanną z przodu domu czy większy staw za domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 okkk a jak myślicie co jest lepsze oczko wodne z fontanną z przodu domu czy większy staw za domem? Lepsze jest to, które się częściej widzi i przy którym częsciej się wypoczywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 brzegi można byłoby poprawić, widac folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz2014 02.03.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ja wybrałbym staw. Większa objętość to większe pole manewru przy wyborze fauny i flory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gordi 11.02.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Warto też pamiętać o właściwie dobranym substracie mineralnym w strefie gdzie będą rosły rośliny. Zazwyczaj wszyscy dają tam zwykły żwir (koszty) co jest dużym błędem - żwir nie posiada żadnych właściwości jono wymiennych i sorpcyjnych, tworzy się na nim stosunkowo mała błona bakteryjna i nie dostarcza roślinom żadnych minerałów. Najlepiej strefy te wysypać złożem mineralnym do stawu kąpielowego (jest ich kilka rodzajów) - zalety będą szybko widoczne: rośliny będą lepiej rosły, w wodzie nie będzie fosforanów a tym samym glonów nitkowatych. Powierzchnia filtracyjna takich złóż jest minimum 100 razy większa niż zwykłego żwiru, przez co powstanie sprawniejszy i większy biofilm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts