Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, zamierzam wybudowac wraz z mezem ten oto domek :

http://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-m70-zapach-wiosny-waj1466

i prosze o info bardziej zorientowanych, czy da rade go wybudowac za 200tys? do wprowadzenia?

dodam ze nie bedzie stropu murowanego tylko drewniany...

tak samo nie beda np kafelki czy tez panele za 100zl.m2

nie beda budowaly ekipy , tylko np murarz i pomagac bedzie rodzina...

jezeli nie uda sie to miej wiecej ile potrzeba...

mam juz dzialke i wszystkie papiery zlozone, takze teraz tylko czekamy na pozwolenie i jedziemy z fundamentami:)

No nie przesadzaj,ja mam podobny dom i nie zamierzam wydać więcej niż 250tys.zł,mam pow.zabudowy 180m2.Dach mam 230m2,dachówka ceramiczna z rynnami i pierdołami to 18tys.zł,więźba ok.8m3 to 5,6tys.zł,robocizna na dach to 14tys.zł w sumie ok.40tys.zł.

SSZ wyjdzie mnie ok.140tys.zł.

Ok, napiszesz tego posta jak sie wybudujesz...

spoko...spoko.. a wykończeniówka??? też masz???

dokładnie. Też kozaczyłem po insalacjach i tynkach. A póżniej sie zaczęło. Bez żadnych szaleństw, a mimo to, wykończeniówka wykańcza. No ale nasz "muratorowy spec od budowy" na pewno wszystko ma wyliczone, zaliczkowane, lub kupione. I to co do grosza :D

za 200k zł tego domku raczej nie postawisz. Cenymateriałów rosną dosć znacznie. I nie mówię tu o cegłach czy dachówce, ale całej masie pierdół, które MUSISZ kupić przy wykończeniówce. Oczywiście nie chodzi o jakieś zbędne bajery typu np deszczownica podtynkowa, ale rzeczy podstawowe np osprzet oświetleniowy, wykończenie podłóg...

Narazie przewidywania sprzed budowy co do kosztów na etapie dachu sprawdzają się praktycznie co do złotówki,no powiedzmy tysiąca złotówek :)

Do tego etapu prac wszystko sie w miare zgadzało... chociaż pozwoliłem sobie na kilka bajerów,np rolety elektryczne,alarm czy jakieś dodatki... jak pisze kol pionan schody zaczeły się pozniej..no i efekt końcowy... 100tys wiecej od projektu :D

Ja sobie nie pozwalam i nie pozwolę na takie wodotryski :)

Mam określony jasno cel,grubo przed budową,mamy określone i zaplanowane urządzenie domu,nawet łącznie z marką firmy z farmami jaką będziemy malować w środku :)

Nie pytam czy ci braknie kasy ( bo na bank braknie) tylko ile Ci brakinie....

• 5 years później...

W miesięczniku Murator 07/2017 artykuł Anny Kazimierowicz p.t. "Nowoczesna brama garażowa" a w nim przegląd 5 bram, parametry, opis, ceny.... wszystko dla domu realizowanego według projektu M70: http://www.projekty.muratordom.pl/projekt_zapach-wiosny,1261,0%2C0.htm?knd_1=&gd=&pz_1=&pz_0=&k_1=&k_0=&web_0=&web_1=&knd_0=&v=1&wsk_1=&wsk_0=&p_0=&p_1=&a=&c=&wk_1=&wk_0=&q=m70&wef_0=&wef_1=&t=1&wo_1=&wo_0=&sd=#utm_source=forum-MDOM&utm_medium=txt-komentarz&utm_campaign=forum&utm_term=Projekt-forum.

Zapraszamy :)

murator-m70-zapach-wiosny-dom-1261-3_2820996.jpg

murator-m70-zapach-wiosny-Domy-1261-18-33614_2820995.jpg

murator-m70-zapach-wiosny-Domy-1261-19-33619_2824512.jpg