chcialbympompe 14.04.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Pompa z bezposrednim parowaniem moc 11 KW wyliczona przez przedstawiciela firmy to ok 52000... Szukaj innych ofert. Nie ograniczaj się do bezpośredniego parowania. Za podaną cenę instalacji/kotłowni gazowej możesz mieć np. pompę P-W (zależnie od wielkości domu). Zastanawiam się też czy na nowo budowany dom potrzeba na prawdę 11kW??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 14.04.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Niestety wg obliczen ofertowych moc potrzeba na ogrzewanie to 11-12 KW....tak wyliczono...Oferta od Ziriusa podobna nawet nieco drozsza z kolei PC Nibe to wogole kosmos ze wzg na wiercenia...koszt ok 60 000...oczywiscie ceny nie obejmuja podlogowki gdyby tak bylo cena by byla do przyjecie jezeli wzielo by sie pod uwage kwoty jakie mozna zaoszczedzic na miesiecznych oplatach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.04.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Widocznie w Trójmieście takie ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.04.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Niestety wg obliczen ofertowych moc potrzeba na ogrzewanie to 11-12 KW....tak wyliczono... Co ty tam masz? 10cm styropianu na ścianach i 15 wełny na dachu czy co? Czy też "obliczenia" polegały na przemnożeniu powierzchni domu przez "współczynnik"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 14.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Nie ograniczaj poszukiwań tyko do lokalnych firm. Jest wiele , które chętnie przyjadą z drugiego końca Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 14.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Popieram wypowiedź domekon - sam znalazłem firmę w znacznej odległości od siebie, bo lokalne upadły na głowę z cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 14.04.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Docelowe ocieplenie styro 15 cm 0,32 na sciany i 30 cm welna na poddasze...Szukalem w calej polsce stad wlasnie oferta konkurencji od Ziriusa cena nawet nieco wyzsza niz Sofath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekon 14.04.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Docelowe ocieplenie styro 15 cm 0,32 na sciany i 30 cm welna na poddasze... Szukalem w calej polsce stad wlasnie oferta konkurencji od Ziriusa cena nawet nieco wyzsza niz Sofath Ale skupiłeś się tylko na bezpośrednim . Jeżeli uważasz , że spiralny na pewno się nie zmieści to może pionowy kolektor. Był ostatnio na FM podawany link na buderusa 7kW z pionowymi od a do z za 38k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 14.04.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Myslalem o bezposrednim ze wzgledu na mala pow dzialki .Jedyna oferta na pionowy jaka otrzymalem to Nibe ale cena porazajaca 60k....Z tego co sam wyczytalem to bede potrzebowal Pc ok 9-11 KW...tylko ze jak narazie ciezko mi znalezc plusy PC oprocz tego ze wolabym takie rozwiazanie niz piec gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 14.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Myslalem o bezposrednim ze wzgledu na mala pow dzialki . Jedyna oferta na pionowy jaka otrzymalem to Nibe ale cena porazajaca 60k.... Z tego co sam wyczytalem to bede potrzebowal Pc ok 9-11 KW...tylko ze jak narazie ciezko mi znalezc plusy PC oprocz tego ze wolabym takie rozwiazanie niz piec gazowy. Jaki dom budujesz (jaki projekt)? Może w twoim przypadku na prawdę lepiej będzie zdecydować się na gaz ale za to niewielkim kosztem to poprawić izolację budynku? Zwiększ ocieplenie, zainwestuj w dobre okna, kup kocioł kondensacyjny o dużym zakresie modulacji a rachunki wcale nie będą porażały. Alternatywnie można przemyśleć pompę z odwiertami (są już za 27.000). Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez chcialbympompe Poprawka błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.04.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 My za nateę 9kW plus MI 134 do CWU dalismy niecałe 59k.. w to weszło wszystko, dolne źródło, górne źródło i urządzenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomaz 19.04.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 witam nie polecam caliana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.04.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 witam nie polecam caliana uzasadnisz dlaczego nie polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 12.06.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 To ja tez zapytam co takiego zlego jest w Caliane...ja na 90 % wlasnie ta pompe wybiore jezeli dogadamy sie co do ceny w wykonawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 12.06.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 czytam o PCi i dolnych żródłach i nurtuje mnie jedno: Co z gruntem jesli DZ bedzie miało pow. przy BP 1-1,5 pow grzanej . Czy nie zamieni sie w jedna wielką bryłę lodu? Ilość ciepła jaką uzyskamy z mkw gruntu jest określona a sposób jego odbioru nie zmienia ilości ciepła zmagazynowanego . Czy ktoś ma istalację z PCi Caliane? Czy ktoś zna uklady pracujące np pow 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 13.06.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 10 lat to chyba instalacja Caliane nie jest na rynku choc moge sie mylic , za to chetnie poczytam opinie uzytkownikow.Dolne zrodlo jest przez wielu chcacych montowac PC marginalizowane a przeciez to jedna z najwazniejszych rzeczy w PC dlatego tez nalezy zapoznac sie z typem gruntu na jakim chcemy robic dolne zrodlo jezeli podloze bedzie suche , piaszczyste to nie bedzie tam zachodzic wymiana ciepla z gruntem lub powietrzem w otoczeniu.Grunt wilgotny natomiast nadaje sie do tego celu jak najbardziej gdyz w takim ruch wody nawet znikomy bardzo dobrze regeneruje dolne zrodlo przy czym nie nalezy zapominac o odpowiednio dobranej PC zawsze lepiej ja przewymiarowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 20.06.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Słuchajcie ja słyszałem,że bezpośrednie jest bardzo ryzykownym rozwiązaniem do tego ponoć firmy ściemniają, że należy tych rur dawać wtedy mniej podczas gdy to nie prawda. Ja bym sie na waszym miejscu skoncentrował na k.poziomym. Sam mam i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 20.06.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Słuchajcie ja słyszałem,że bezpośrednie jest bardzo ryzykownym rozwiązaniem do tego ponoć firmy ściemniają, że należy tych rur dawać wtedy mniej podczas gdy to nie prawda. Ja bym sie na waszym miejscu skoncentrował na k.poziomym. Sam mam i jestem zadowolony a ja słyszałem że w Warszawie to jak podejdziesz do zamku królewskiego i zaśpiewasz na jednej nodze "szła dzieweczka do laseczka" oraz "chłop żywemu nie przepuści" to dostajesz dotację na 150% na PC takie bajki to dla dzieci...poza tym wiemy już skąd masz PC, w każdym topiku o tym piszesz... bezposrednie to takie samo dobre rozwiązanie jak zwykła glikolówka... zawsze trzeba rozpatrzeć plusy i minusy a nie pisać na forach "słyszałem że" nawet nie napisałeś od kogo... Wierzby szumią? czy Jacek BB o tym mówił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorba- 30.06.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 jaka pompa???? hmmmm To że zamontuje PC to wiecej niż pewne..... jaką..? napewno polską..... dlaczego...? częsci światowych producentów , składana w polsce, tańszy serwis-ewentualnie jakieś części zamienne, szybki w okolicy serwisant-nawet zwykły chlodnik:D żródło...? poziome. mam dużo miejsca bez.parowanie...? też jest taka opcja.....bo wiekszy COP, sofath lub zirus-blisko serwisant rekup..? napewno tak, i to gruntowy-większy odzysk ciela naturalnego solary na dachu...? bez sensu-nie potrzebne temp.w pomiesz...... ? powyżej 22 -lubi moja żona i dzieci podłogi..? piękne płytki na parterze , ,,parket,, na poddaszu comfort i tanio, to sa plusy KAŻDEJ PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryzus 06.08.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Słuchajcie ja słyszałem,że bezpośrednie jest bardzo ryzykownym rozwiązaniem do tego ponoć firmy ściemniają, że należy tych rur dawać wtedy mniej podczas gdy to nie prawda. Ja bym sie na waszym miejscu skoncentrował na k.poziomym. Sam mam i jestem zadowolony Ale to chyba producent danej pompy ustala wytyczne dla montażu, nawet jeżeli słyszałeś że rur ma być mniej. Według mnie firmy nie ściemniają tylko wykonują montaż według zaleceń, akurat tutaj piję do Sofathu jako być może przyszły użytkownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts