Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pirenejski pies górski/wilczarz irlandzki

Niaka

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wilczarz to chart - musi biegać.

Na jego trzymanie potrzeba pozwolenia, bo to pies myśliwski.

Ma problemy z chodzeniem po schodach i sliskich nawierzchniach (bardzo długie, szczudlowate nogi), często choruje (głównie nowotwory i serce).

Ale to pies do trzymania w domu, wbrew swojej wielkości, wymaga stałego kontaktu z domownikami.

Pirenejski natomiast wygląda mi na psa pracującego. Raczej do trzymania na zewnątrz niż do domu.

To ma być pies stróżujący ale chcę by był również przyjazny dla dzieci-bez oznak jakiejkolwiek dominacji. Kanapowiec na pewno nie, bo mieszkamy w domku jednorodzinnym. W jednym artykule czytałam,że pirenejczyk ma tendencję do dominacji, w drugim znowu piszą , ze nie dominuje i jest niezwykle przyjaznym psem stróżującym. A może ktoś poleciłby mi psa który:kocha dzieci, jest duży i straszy wyglądem, jest oddany, wierny i lojalny oraz nieustraszony.Z tym, że potrzebuje opinii kogoś kto na codzień obcuje z tym psem. Ciekawa też jestem czy wilczarz obszczeka obcego, bo słyszałam że to taki psi filozof i lubi leżeć na kanapie :)

To ma być pies stróżujący ale chcę by był również przyjazny dla dzieci-bez oznak jakiejkolwiek dominacji. Kanapowiec na pewno nie, bo mieszkamy w domku jednorodzinnym. W jednym artykule czytałam,że pirenejczyk ma tendencję do dominacji, w drugim znowu piszą , ze nie dominuje i jest niezwykle przyjaznym psem stróżującym. A może ktoś poleciłby mi psa który:kocha dzieci, jest duży i straszy wyglądem, jest oddany, wierny i lojalny oraz nieustraszony.Z tym, że potrzebuje opinii kogoś kto na codzień obcuje z tym psem. Ciekawa też jestem czy wilczarz obszczeka obcego, bo słyszałam że to taki psi filozof i lubi leżeć na kanapie :)

Wszystkie bez wyjątku oczekiwania jakich oczekujesz wobec psa spełni duży szwajcarski pies pasterski. Wiem co mówię. Z wielką rozwagą przygotowywałam się do wyboru rasy, a oczekiwania miałam takie same. Zdecydowaliśmy się na tę rasę i powiem krótko, nie zawiedliśmy się, zyskaliśmy super przyjaciela.

Rotweiller to dobry wybór. Co do wilczarza byłbym ostrożny - to chart, a charty są psami dość trudnymi w wychowaniu. Ja mogę polecić z czystym sumieniem boksera, najchętniej suczkę. Tyle tylko, że nie nadaje się do zamieszkania poza domem. Ale domu pilnuje rewelacyjnie, dzieci kocha na zabój a większość ludzi boi się bokserów za sam ich wygląd.

K.

Edytowane przez jola_krzysiek

Ja mogę polecić z czystym sumieniem boksera, najchętniej suczkę. Tyle tylko, że nie nadaje się do zamieszkania poza domem. Ale domu pilnuje rewelacyjnie, dzici kocha na zabój a większość ludzi boi się bokserów za sam ich wygląd.

K.

ale obrzydliwie się poci skórą z zapachem średnim, po posiłku trzeba za nim latać i wycierać dziub za każdym razem, słaby w pęcinach........i "bąki"!

Puszcza tak smrodliwe że czasami goście od stołu uciekali - spoglądając podejrzliwie na siebie - nigdy na niego :)

Ja na nie - jakby co. Z doświadczenia

Bobiczek z tego co napisałeś zgodzę się tylko co do bąków, ale to kwestia doboru odpowiedniej karmy. Pies ma gruczoły potne na łapach a nie na skórze. Skoro piszesz z doświadczenia, to pies Twój miał problem zdrowotny dotyczący skóry (przykry zapach). Moje psy nie śliniły się bardziej niż innych ras, a po moim owczarku (który zastąpił bokserkę) też trzeba posprzątać po posiłku. Każdy nie wybiegany pies jest też "słaby w pęcinach". Ale przecież jeden lubi Chopina, drugi disco polo. Dalej twierdzę, że bokser to pies spełniający wymagania Niaka, potrzebuje jednak doświadczonego właściciela. Mój dzieciak wieszał się na psich faflach a sunia nigdy nawet nie warknęła.

K.

Ja również obstawiam Leonbergera (piękny) lub owczarka podhalańskiego. Swego czasu szukaliśmy z koleżanką psa dla jej rodziny, który miał spełniać wymienione przez Ciebie kryteria, obie rasy je spełniają. Ona postawiła na podhalana i jest bardzo zadowolona, jej syneczek również ;) Co do charakteru - w każdej rasie moze się zdarzyć pies o dominującym charakterze, ale kupując psa od Hodowcy (rodowód) minimalizujesz to prawdopodobieństwo. Poza tym już w wieku szczeniecym można zauważyć czy psiak jest dominujący czy uległy, hodowca nie będzie miał z tym problemu.

Labrador jest pojętnym psem, niestety chyba nie dla każdego. Przynajmniej w pierwszym roku jego życia należy poświęcić mu bardzo dużo czasu aby stał się mądrym, posłusznym pupilkiem. Trudno opanować żywiołowość i zapędy niszczycielskie szczeniaka z ADHD a takie zazwyczaj są labradory. Jeśli możesz być 24 godziny na dobę ze szczeniakiem, mieć oczy dookoła głowy i potrafisz go czymś zająć to ok, wyrośnie na mądrego psa.

Ale labrador nikogo nie przestraszy jako pies stróżujący. Co najwyżej zaliże :)

Dlatego tak te pieski uwielbiam. :)

Jak ktoś nie wie, że to taki lizak, to sie wystraszy postury labka. :)

Nie wierzę, że jak ktoś chce obrobić dom i jest "zawodowym" złodziejem, to psa się wystraszy.