Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pirenejski pies górski/wilczarz irlandzki

Niaka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgodzę się z wypowiedziami Elfir! Rasa ma pewne przypisane cechy, które trzeba brać pod uwagę kupując psa.

Ktoś wcześniej pisał gromy na amstafa, to guzik prawda! Sama mam dwa, z którymi wychował się mój syn. Nigdy, żaden nie pokazał kła na człowieka. Mój mąż śmieje się, że gdyby ktoś się do nas włamał to za kabanosa by pomogły telewizor wynieść. Są to psy bardzo przyjazne, ale wrogie do obcych psów, bo są to psy wyhodowane do walk. Mają to w genach i ciężko to zwalczyć. A zepsuć można każda rasę, znam psy kanapowe, które za machniecie ręką pogryzą dziecko. Kwestia wychowania. mam jeszcze grzywacza chińskiego, który dominuje nad amstafami, dziwne? Ale prawdziwe. Sami ustalamy hierarchię we własnym "stadzie".

Polecam wilczarza, przemyśl jeszcze leonbergera lub berneńczyka, dodam, że każda z tych ras wymaga pielęgnacji ( pierwszy trymowania , dwa kolejne intensywnego czesania w okresie zmiany okrywy włosowej 2x do roku)

http://img513.imageshack.us/img513/2690/90351005141166352851000.jpg

Uploaded with ImageShack.us

na dowód jeden z moich "strasznych" amstafów ;)

Edytowane przez noira

Obejrzyj jeszcze podhalana - świetny pies rodzinny, ale to już pisałam. Nie wiem czy znacie się (Ty, mąż, teść) na psychice/wychowaniu/ustalaniu hierarchii w stadzie ale jakby co polecam książkę "Zapomniany język psów" Jan Fennell. Mi bardzo pomogła przy wychowaniu mojego zbója, którego miałam w zasadzie od szczeniaka, ale tak dominujacego osobnika nigdy nie spotkałam. Dziś jest świetnym, uległym, łagodnym, posłusznym...idealnym psem :)

• 3 weeks później...