Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na ścianach działowych - płyta fundamentowa

Recommended Posts

przyszłą wyrocznia i powiedziała :)

tomek131: ciepła płyta fundamentowa, to nie żaden wynalazek, a w dodatku potrafi być tańsza od ław i posadzek.

No, może za wyjątkiem sytuacji, gdy ławy i posadzki zrobi Ci altruistyczna firma wykonawcza, dla której zysk to coś niemoralnego i jeszcze Ci do tych ław dopłaci.

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 254
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podzielam opinię że ściany nośne, szczególnie te z dwóch stron dociążone dachem dociskają płytę po obwodzie, tam się styro ugina i razem z nią ściany nośne siadają (może również nieco rozchodzą się na zewnątrz) ciągnąc ze sobą zamocowane w niej działówki. Środek płyty jest mniej obciążony, jeśli wiązary siadają na całej szerokości razem z nośnymi, a na wiązarach zawieszony jest strop GK, to również pracuje styk GK/działówki. Problemem jest chyba miękki EPS100 przy takiej lekkiej płycie, skarpa nie wydaje mi się winna (ona jest po stronie garażu?). Nie powiedziałbym że płytki na podłodze powinny pękać. Takie moje (amatora) zdanie.

zastanawaiam czy skarpa nie jest przyczyną. U siebie mam identyczną płytę tez na EPS 100 i zasadzie problemu nie mam. A dom z poddaszem uzytkowym. Ma wprawdzie trzy , bardzo cienkei ryski na ścianach zewnętrznych z gazobetonu. Ale są na tyle cienkie że jedna po zamalowaniu farbą zniknęła. Tak jak pisałem wcześniej Ci na priv - w moim projekcie jest wyraźnie napisane - zakaz wpinania rur spustowych do drenażu. Może skontaktuj się z moim projektantem, znany na forum Wojciech Socha. Ma duże doświadczenie, może będzie w stanie pomóc.

Nośne - gazobeton, działowe - silka.

I tu może leżeć problem. Ja po rozmowach z kilkoma ekipami zdecydowałem się na materiał jednorodny. Z sześciu ekip tylko jednej było wszystko jedno z czego bedą ściany nośne i działowe. Reszta zgodnie stwierdziła że nie bierze odpowiedzialności za ewentualne powstawanie rys i pęknięć. Nie znam się ale przy takiej przewadze opinii to była jedynie słuszna decyzja z mojej strony.

PS A i jeszcze jedno coś wspominali że przy łączeniu murarskim mogą się pojawić pęknięcia poziome a przy łączeniu na łączniki - pionowe (lub odwrotnie)

dokładnie nie pamiętam.

Edytowane przez plusfoto

Jeszcze przyszło mi do głowy, że może ta skarpa namoknięta podczas mrozów zwiększa objętość, aby po ociepleniu nieco się "rozluźnić". Jeśli tak, może należałoby również z góry ocieplić "przeciwwysadzinowo" tę skarpę.

Coulignon, masz strop monolityczny i BK? EDIT: OK, widzę dziennik.

Też mnie od jakiegoś czasu zastanawia czy nie murować ścian choć z 5cm (może 10?) wgłąb płyty zamiast na krawędzi..? Parter+piętro silka 18, między strop monolit, wiązary i blachodachówka, ściany szczytowe "szkieletowe". Jak myślicie?

Edytowane przez grzeniu666

A ze względu na skarpę nie rozjechała się podbudowa?A jakby podbudowę owinąć jakąś mocną geowłókniną,(sypiemy podbudowę na geowłókninę i owijamy ją całą.Na to styro dopiero tzn minimum coś XPS od spodu ,na niego min EPS200 po mojemu) żeby zapobiec ewentualnemu rozjechaniu?Ktoś mi coś kiedyś takiego proponował.W przypadku budowlanegolaika to już nie możliwe,ale dla innych na przyszłość

I nie gadajcie już o Pałacu Kultury bo płyta pod nim nie ma nic wspólnego z płytami o których mówimy,to to taka posadzka na gruncie a posadowiona na EPS100 budzi moje obawy odkąd zacząłem się interesować tym tematem

To się HenoK popisał nawiasem mówiąc

Edytowane przez tomek131

Wg mojego kierownika Tomek ma racje - da sie zrobic fundamenty cieplej niz plyte, a ponadto jesto to stosowane od lat.

Kolejne:

fundament to najnizsza czesc budynku przenoszaca obciazenia na grunt

plyta powinna byc fundamentem dla budynku

w jakis spoosb ma przeniesc obciazenie jezeli jest pod nia styro?

Co to znaczy - "da się zrobić fundamenty cieplej, niz plyte"

?

I jaki widzisz problem w przenoszeniu obciazen przez plyte pod ktora jest styropian ??

Kwestia przeliczenia statyki.

Zobacz sobie, jakie naprezenia przenosi EPS200, czy XPS.

Edytowane przez fotohobby

wg zdjęć które zrobiłeś zastanawiające jest tylko zdjęcie nr 1 świadczące o osiadaniu ścianki działowej. Pozostałe zdjęcia świadczą z złym połączeniu ścian działowych ze ściana nośną ( brak wiązań murarskich )

Nie pisz lepiej takich głupot !

http://img855.imageshack.us/img855/7084/26917161.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/9982/17307814.jpg

http://img194.imageshack.us/img194/875/52501661.jpg

Czy dobrze rozumiem pod płyta jest styropian?

Raczej nic nie rozumiesz i nie chciało się nawet przeczytać wątku.

Edytowane przez animuss

Gość elka51

ile lat praktyki ma Pani??

A jakie to ma znaczenie? Żaden dom/budynek/parking wielopoziomowy, który projektowałam "nie popękął"...

Te pytanie raczej powinno paść w stronę dowcipnego projektanta HenoK'a który spieprzył zarówno projekt i na jego podstawie "kierował" budową - dzięki czemu pytający będzie miał bardzo duże problemy finansowe w związku z ratowaniem/burzeniem budynku.

na jakiejs podstawie moze Pani wykonywac ekspertyzy budowlane?? (na podstawie nadanych uprawnien?)

Nigdzie nie pisałam że wykonuje ekspertyzy... proszę czytać uważniej a nie po łebkach.

Wszystkie domysły które tu snujecie (szczególnie iż pewnie z 95% osób nie ma nic wspólnego z budownictwem) są nic nie warte - odpowiedź na to co dalej zrobić z budynkiem może dać wyłącznie EKSPERTYZA BUDOWLANA wykonana przez doświadczonego inżyniera budownictwa.

Edytowane przez elka51

Gość elka51
elka51 - skoro nie robisz ekspertyz to skad Twoje wnioski ... nie widziałaś , nie dotykałaś ... z 1-2 fotek to wszytsko wyczytałaś ...

Tak... w tym przypadku te jedno zdjęcie wystarczy.

jeśli chcesz pomóc napisz co możesz , jeśli nie - nie pisz juz nic więcej po tylko zaśmiecasz

OK pomagam... budynek będzie niestety do rozbiórki.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczora.

OK

co na tym jednym konkretnym zdjeciu jest takiego ze takie wnuoski pozwala i wyciagnąc ?

dlaczego do rozbiórki ? ściany nośne całe ... płyta cała ...

u moich rodziców fundamenty pękły w 2 miejscach - czy to musi oznaczać od razu ze dom jest do rozbiórki ?