Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie rośliny do gazonów?proszę o pomoc

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc w kwestii zagospodarowania gazonów koło mojego domku. Mam ich ok. 100szt. w sumie 4 rzędy (przytrzymują skarpę). Dom jest nowoczesny i chciałabym też aby rośliny w gazonach nie były od sasa do lasa, czyli wszelkiego rodzaju gatunki. Chciałabym aby były zimozielone i niezbyt wymagające jeśli chodzi o pielęgnację. Aby spływały kaskadowo. Ewentualnie zostawię sobie kilkanaście miejsc na jakies ładne kwiaty sezonowe dla ubarwienia całości.

Jakie rosliny byłyby najlepsze do takich gazonów? jakie gatunki? Bardzo prosze o pomoc bo juz drugi rok stoją puste i nie wiem jak ugryźć temat.

raczej nad gazonem, w gazonie za mało miejsca.

W nowoczesnym ogrodzie nasadzenia powinny być oszczędne.

Ale można też użyć trzmieliny, albo funkii w co którymś gazonie.

Z płaczących to bardziej widziałabym np. grujecznika "Pendula"

Bardzo ładny ten grujecznik, jeszcze raz dziękuję Elfir. Tak się tylko jednak zastanawiam czy przy małych dzieciach irgi to dobry pomysł? podobno te czerwone kuleczki są trujące? Może jest coś jeszcze innego co na tą częśc pn i wsch. byłoby w sam raz, a nie kusiłoby dzieci i nadawało się do gazonów?

gaulteria- moje dzieci je jedzą, choć smaczne nie są.

Ja bym się nie bała jednak irg. Tylko niskie koniecznie, żeby ładnie zarosły, ale nie wypiętrzały się za bardzo. Np Irga dammera Major

Funkie są też dobre, ale na zimę ich nie ma

jak masz dom nowoczesny to zrób jednorodnie, np irgą, a kolor dodaj donicami. Teraz łatwo dostać piękne, np szkliwione szare, białe, w kolorze granatowym, ciemnej zieleni, nawet fuksjii... A taka połać zielona, na cały sezon będzie bardzo efektowna.