eMeM1719511785 29.05.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Z tą elektryką - chciałoby się rzec, że wreszcie zaczną się konkrety, w sensie: wnętrza;). Ładne te inspiracje do łazienki. Właściwie - w pełni odzwierciedlają i moje gusta. Dobrze, że wkleiłaś te zdjęcia, nie będę musiał szukać po internetach;). A krowy są cudne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.05.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) czesc..trafilem tu po Twojej wypowiedzi u Artixa o prostych domkach.. projekt super.. w zasadzie leciutko mniejsza wersja naszego.. obejrzałem sobie zdjęcia i parę rzeczy w oczy wpadło.. po pierwsze ściana szczytowa.. post 76 w dzienniku zdjęcie 3.. chodzi o to że ściana kończy się równo z górną częścią krokwi a powinna z dolną.. wtedy ocieplenie ściany szczytowej będzie się ładnie łączyć z ociepleniem dachu - jak zostanie tak to będzie duży mostek.. u mnie zrobili tak samo i kazałem obciąć.. teraz jest właśnie połączone ocieplenie co zapewnia ciągłość.. w takim stanie jak macie nie powinno być problemu to odciąć.. po drugie - to już raczej nie do poprawki - nie ma zrobionego górnego wieńca - murłata leży na cegłach i nie ma spinającego konstrukcję wieńca.. w kontekście tego co pisałas o zmianie stropu z drewnianego na terivę i wichury to lepiej chyba wieniec było drugi zrobić.. i trzecia sprawa.. na którą moja żona zwróciła uwagę przy zamawianiu okien.. mnie też podobaly się te takie zaokrąglone itp, a żona kategorycznie zarządała prostych - powód - w te zagłębienia i obłości bardzo wchodzi brud.. mamy teraz na 4 piętrze takie dwa okna i mycie tego jest bardzo uciążliwe.. a zwłaszcza w parterówce.. no i mamy proste.. jak montaż jeszcze nie zrobiony to załatwcie z montażystami żeby wam wysunęli nieco okna w warstwę ocieplenia (3cm bez problemu bez specjalnych kotew) i potem sami taśmami obróbkę zróbcie.. jakis tysiąc oszczdności.drzwi zewnętrzne - gerda, mam w bloku takie i są super.. ale do domu jako zewnętrzne do domu to podobno takie sobie są (niedaleko Was w Starachowicach jest fabryka to spróbujcie może się tam dowiedziec co i jak ale ludzie nawet tu na forum narzekają).. no i metalowe to zdecydowanie mniejsza energooszczedność.. drewniane droższe ale chyba warto dopłacić, w Szydłowcu i dalej w stronę Radomia chyba jest producent fajnych drzwi , a co do wodociągów i hydrantu to macie ich odpowiedź że nie zamierzają nic zrobić, napiszcie najwyżej jeszcze jedno pismo z informacją że potem na trasie przedłużenia bedzie ogrodzenie, nasadzenia i architektura ogrodowa (altana albo garaż) i nie będzie możliwości przeciągniecia dalej.. i że w takim przypadku ich informujecie że koszty będą sporo większe.. w zasadzie nawet jakby kiedyś ktoś chciał sądownie się podłączyć to z tą odpowiedzią zmiany będą na koszt wodociągów.. co do reszty to super sprawa, zwłaszcza jak wykończysz tak jak pokazujesz.. opiniami o tym że prosto się nie ma co przejmować.. jak ktoś u mnie marudził np. na grubość ocieplenia to ja zawsze pytam czy dorzuci mi co rok do ogrzewania.. nie myślałaś o drewnianym płocie jaki pokazywałaś na którymś zdjeciu? Edytowane 31 Maja 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 31.05.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 witam kolegę artura Dziękuję za szereg uwag. Zmartwiłeś mnie tym brakiem górnego wieńca No ale cóż, tego już się nie zmieni. Człowiek wierzy, że ekipa robi dobrze, zwłaszcza, że to polecona firma była, a tu nie do końca jest dobrze. Co do krokwi na ścianie szczytowej, to na pewno się temu przyjrzymy. Czytasz chyba w moich myślach odnośnie drzwi wejściowych. Ja wcale nie chciałam drzwi metalowych w tej postaci. Wymarzyłam sobie drzwi białe od środka a kolorowe z zewnątrz i tylko drewniane i pcv są możliwe w tym wariancie, choć od biedy zrobią i metalowe, ale biały kolor na metalu wygląda brzydko. Mnie też nie podoba się energooszczędność Gerdy, zwłaszcza, że boję się, że z powodu schodów na poddasze będziemy dość często tam wchodzić i drzwi od wiatrołapu (wewnętrzne) będą często otwarte zimą i będzie nam ciągnęło od drzwi wejściowych. Co do okien i ich wysunięcia, to tak właśnie myślałam jak Ty piszesz. Natomiast co do kształtu ram to nie przeraża mnie wizja ich czyszczenia. Płot pierwotnie miał być drewniany z przodu, ale stwierdziliśmy, że za dużo roboty z konserwacją, więc daliśmy sobie spokój. Z tym hydrantem to mnie szlag trafia na samą myśl. Będziemy jeszcze próbować coś zrobić w tej kwestii. Musze zajrzeć do Twojego dziennika i podpatrzeć jak to u Ciebie wszystko wygląda. I zapraszam częściej do mnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 01.06.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Czesc Nie martw się brakiem wieńca. Ty masz słupki, dość gęsto i do tego ściana kolankowa jest niska, to nie błąd, po prostu inne rozwiązanie. U mnie w projekcie też były pierwotnie słupki, ale przerobiłem na wieniec. Ale to rozwiązanie jak widać też jest często spotykane. Trudniej się tylko zbroi takie słupki, a że robiłem sam to zrobiłem jak zrobiłem. Ale z wysokością ściany kolankowej to racja. To błąd, ale biały pustak tak źle się nie ścina wiec do poprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.06.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Czesc Nie martw się brakiem wieńca. Ty masz słupki, dość gęsto i do tego ściana kolankowa jest niska, to nie błąd, po prostu inne rozwiązanie. U mnie w projekcie też były pierwotnie słupki, ale przerobiłem na wieniec. Ale to rozwiązanie jak widać też jest często spotykane. Trudniej się tylko zbroi takie słupki, a że robiłem sam to zrobiłem jak zrobiłem. ) no błąd to nie jest ale jak sam piszesz zrobiłeś inaczej.. górny wieniec spina wszystko razem, robi stężenie konstrukcji i właśnie z reguły łączysz go pionowymi słupkami ze zbrojeniem niższego wieńca i stropu.. teraz nie ma co już marudzić bo się nie dorobi.. Ale z wysokością ściany kolankowej to racja. To błąd, ale biały pustak tak źle się nie ścina wiec do poprawienia szczytowej.. chyba że to silikat.. ale tak czy tak to da się zrobić, byle nie zapomnieć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 02.06.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 No tak, szczytowej, to miałem na mysli a myślałem ciągle o tej kolankowej Ja mam wieniec też dlatego że podnosiłem ścianę kolankową a dłuższe słupki to większe momenty. Tu tylko dwa pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 02.06.2014 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Dzięki Łosiu za pocieszenie i porady Zapraszam częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.06.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Makowa, naprawdę ładne sprzęty, chociaż sam nie przywiązywałem do tego zwykle większej wagi. Napisz jeszcze co mężowi pozwoliłaś kupić dla równowagi. I nie pytaj go później ile to kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 02.06.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 A dziękuję Koledze za uznanie Mąż nie jest rozrzutny, w sensie nie kupuje pierdół, ale jedynie potrzebne rzeczy. Na przykład teraz kupi drugi rower dla nas, bo jak chcemy gdzieś jechać razem, to musimy pożyczać rower od szwagra. Do tej pory problemem było przechowywanie dwóch jednośladów w mieszkaniu, teraz natomiast można w je wyekspediować do chałupy na poddasze. Nadmienię jeszcze, że mąż zrobi sobie Men's Cave na strychu i tam absolutnie nie będę się wtrącać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 02.06.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Piękne rzeczy upatrzyłaś sobie:rolleyes:Myślałam,że tylko ja myślę o sobie na końcu,a okazuje się,że jest nas więcej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 02.06.2014 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ana, cieszę się, że i Tobie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Men's Cave na strychu.. hmm.. u nas to ma się nazywać pokój uciech - pingpong, tarcza do wiatrówki, piłkarzyki może itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 02.06.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Mój Ślubny chce sobie wstawić jakiś atlas do ćwiczeń, będzie kącik majsterkowicza, pewnie jakaś podręczna lodóweczka na zimne piwko też się tam znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 02.06.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Ooo widzę że mamy podobny gust jeśli chodzi o meble do salonu/jadalni. Stolik i krzesła cudne. Sama o taki marzę. Już myślałam jakby tu obejść kwestię cen. I wymyśliłam sobie że w ostateczności kupię po taniości stół o wymarzonych kształtach i wielkości , białą farbę i pędzel. Mam nadzieję że efekt był by taki jak na Twoich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 03.06.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Dzięki Łosiu za pocieszenie i porady Zapraszam częściej Noł problem, zawsze chetnie pomogę jeżeli jestem w stanie Wpadam często, tylko zazwyczaj nie mam czasu pisać, albo po prostu nie mam nic mądrego do napisania Czasu nie mam nawet swoj dziennik odpowiednio często aktualizować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 08.06.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Z podłączeniem zlewu nie będzie problemu, trochę gimnastyki wymaga odpływ z kibelka. Lepiej nie robić zbyt ciasnych zawijasów na kolankach, bo kiedyś będzie problem z ewentualnym przepychaniem spiralą. Zalecane są kolanka o kącie max45'. Ja bym jeszcze wykuł trochę dalej, jeżeli nie będzie dalej końca rury z kołnierzem to uciąłbym rurę we właściwym miejscu, wcisnął mufę, dalej trójnik 45' i reszta kształtek, żeby doleieć do właściwych punktów. Do umywalki można dojść tak samą średnicą co do kibelka i dać redukcję przy samym wyjściu z podłogi lub zredukować zaraz za trójnikiem. Mufa do łączenia dwóch rur. http://pcvwiplast.pl/155-mufa-przesuwna-110.html http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/818/kw6f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 08.06.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 ja bym wstawił jednak trójnik 110/110/50 i do umywalki szedł juz 50ką.. reszta jak piszesz.. co do mufy jak pokazałeś to ja mam mieszane uczucie trochę bo to zawsze lepiej "z prądem" lepiej żeby ścieki płynęły.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 08.06.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 ja bym wstawił jednak trójnik 110/110/50 i do umywalki szedł juz 50ką.. reszta jak piszesz.. co do mufy jak pokazałeś to ja mam mieszane uczucie trochę bo to zawsze lepiej "z prądem" lepiej żeby ścieki płynęły.. Niby tak ale jak nie ma możliwości dotrzeć do jakiegoś kołnierza to mufa ratuje sytuację. Po wciśnięciu na rurę do końca, w środku prawie nie ma zagłębienia (progu). Szczelne to to tak jak reszta rur, czyli nie powino być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 09.06.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Dziękuję Panom za porady Chcemy zrobić tak: skujemy jeszcze podłogę w lewo, tam w rogu ściany jest rura 50 (nie widać na zdjęciu). Jeśli tam jest trójnik, to spróbujemy zrobić jak mówicie. Jeśli nie ma tam trójnika, bo rury 50 i 100 idą osobno, to zostawiamy wszystko jak jest i zasypujemy. Ech, wszystko z mojej winy, bo zachciało mi się zmian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 09.06.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Na tym etapie podłaczenie kibelka i umywalki jest już bardzo proste i nie czasochłonne. Lepiej zrobić tak jak powinno być teraz. Większość jest wykuta, istniejaca rurka fi50 może zostać zaślepiona i nie wykorzystana, a nowa instalacja wyprowadzona z głównej fi100 tak jak na zdjeciu. Nie chcę namawiać do złego ale później ewentualne zmiany będą trudne lub niemożliwe do zrobienia. Pierona, jakbym bym był w kraju i mieszkał bliżej Was, to wleciałbym na godzinkę i w ramach sąsiedzkiej pomocy, podłączył bym te rurki do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts