Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Z8 makowej_panienki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GRATULACJE, mieć tynki to fajna sprawa :) Ja mam niestety taki zapie.rnicz że naprawde nie mam kiedy zaktualizować swój dziennik (tak na porządnie, ze zdjęciami) ale właśnie u mnie tez skończyli tynkowanie i teraz zaczyna to wygladać jak DOM nie tylko od zewnątrz :)

Dzięki Łosiu! To prawda, z tynkami wreszcie to zaczyna wszystko wyglądać :)

Widzę Makowa Panienko, jak bardzo cieszy Cię każda kolejna czynność wykonana w domku.

Rozumiem Twoją radość, jesteście już coraz bliżej finału.

Myślę, że nie możesz się już doczekać przeprowadzki, prawda? :)

Oj Iwonko, przejrzałaś mnie na wylot! To prawda, że nie mogę się doczekać się przeprowadzki. Mieszkanie w bloku denerwuje mnie z każdym dniem coraz bardziej, zwłaszcza, że sezon remontowy w pełni i jedni kończą, a dridzy zaczynają - hałas całymi dniami. No i w ogóle drażni mnie miejski beton. Ja już chcę do tych pól malowanych (cytując klasyka) i aromatów wiejskich, nawet tych mniej przyjemnych ;)

Przepraszam za wpis w dzienniku poprawiam się i przenoszę.;)

Witam się Makowa Panienko,my tynki skończyliśmy w środę,a kafelkowaliśmy kotłownie jednocześnie-bo tam płytki poszły bezpośrednio na pustaki-cena 35 zł za metr położenia.

A cena to jeszcze zaskoczyła mnie za klej i całą resztę też miałam płytki tanie za 17 zeta a dodatki do tego wyszły tyle samo co płytki.

Edit

Czytałam na wątku kominkowym że doprowadzenie powietrza do kominka można poprowadzić w warstwie styropianu,chyba że boisz się strat ciepła.

Jestem na etapie tym właśnie i tak robimy zduni nie mają zastrzeżeń.

A pod samym kominkiem jest XPS twardy taki jak na płyty fundamentowe i nie ma problemu

Jak pod kominkiem nie zrobisz styro tylko samą wylewkę to kanał też tam można dać.

Edytowane przez Bejaro

Makowa Panienko, błędy przy budowie domu są nieuniknione.

Może nie błędy, ale pewne nietrafione decyzje.

W naszej łazience Mariusz chyba ze cztery razy przenosił doprowadzenie wody do baterii, bo ciągle zmieniała się koncepcja z jej usytuowaniem.

No wiesz, w myśl zasady: pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela itd.....

Głowa do góry! :bye:

Ajć ajć , cena hydrauliki powala... :/

Nas rurki do c.o. + do wody (plastikowe) wyniosły 2650 zł . Do tego dojdzie robocizna. Ceny jeszcze nie znamy ale będą to robić koledzy męża więc symbolicznie wezmą.

Może u Was takie drogie bo miedziane kładziecie?

Nam zaczynają robić hydraulikę w tą sobotę. Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie.

Jak kupowaliście płytki to patrzyliście czy są proste. ? przykładaliście płytkę do płytki na różne sposoby z każdej paczki? Potem pan glazurnik będzie się pieklił jak okażą się poflaowane. I więcej kleju pójdzie.

P.S. Mój tata nas ostrzegł bo sam wiele razy kładł glazure i terakote i to był podobno najgorszy problem jak płytki były krzywe.

Makowa Panienko, błędy przy budowie domu są nieuniknione.

Może nie błędy, ale pewne nietrafione decyzje.

W naszej łazience Mariusz chyba ze cztery razy przenosił doprowadzenie wody do baterii, bo ciągle zmieniała się koncepcja z jej usytuowaniem.

No wiesz, w myśl zasady: pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela itd.....

Głowa do góry! :bye:

Święte słowa z tym domem dla wroga :yes: !

U nas odpływy są teoretycznie w dobrych miejscach, bo nie zmieniłam koncepcji odnośnie usytuowania sedesu, wanny itd,, ale jednak są rozbieżności rzędu kilkunastu centymetrów. A prysznic to już w ogóle nie pasuje ani do odpływu liniowego , ani tradycyjnego.

Dziękuję za pocieszenie! :)

Ajć ajć , cena hydrauliki powala... :/

Może u Was takie drogie bo miedziane kładziecie?

Miedziane rurki będą tylko w kotłowni na ścianach, dalej pójdą plastikowe.

Odnośnie wyceny hydrauliki za materiały, to cena ta obejmuje:

- rury do łazienek (wanna, sedesy itd)

- podłogówka włącznie ze styropianem i folią

- rurki do grzejników we wszystkich pokojach ( samo wyprowadzenie) plus dwa grzejniki na poddasze

- instalacja rurek od pieca

Odnośnie płytek to znajomy jest mi problem z krzywymi płytkami. U moich rodziców tak było i wyszło niezbyt ładnie. Ale biorąc pierwszy gatunek spodziewałam się prostych i szczerze mówiąc nie przyszło mi do głowy ich sprawdzać. Zawsze można je oddać do sklepu, choć nie uśmiecha mi się wiezienie ich z powrotem ze względu na ich ciężar.

Aaa to pewnie przez podłogówkę. My dajemy tylko grzejniki zwykłe + jeden kanałowy (ps. tani też nie jest :/)

Co do płytek to zdziwiła byś się że te droższe czasami gorsze niż te najtańsze. :)

Cieszą postępy co? Ja to każdego kolejnego etapu nie mogę się doczekać ;)

Pozdrawiam. !

Witam,dawno nie zaglądałam a tu domek wytynkowany.Bez błędów na budowie się nie obejdzie,fachowcom cały czas musimy patrzeć na ręce:yes:Czemu nie robisz wszędzie podłogówki? Inspiracje łazienkowe cudne,żałuje ,że jednej łazienki nie mam retro:p Pozdrawiam i szybkiej przeprowadzki życzę bliżej natury:yes:

Masz rację Ana z tymi błędami na budowie. Nie bez powodu jest powiedzenie, że dopiero trzeci dom zbudujemy dla siebie, bo ten pierwszy to dla wroga :D Podłogówkę mamy wszędzie. Na poddaszu tylko kaloryfery sztuk dwie, ale to poddasze nieużytkowe będzie, znaczy niezamieszkane, bo użytkowane będzie na co dzień jak najbardziej.

Przeprowadzka jak najbardziej w tym roku. I wreszcie wigilia u siebie!:lol2:

Fajne teTwoje inspiracje na łazienki :D

Ten granit galaxy świetnie prezentuje się na żywo! Niestety jak to na czarnym kurz , plamka od mydła , zaciek po wodzie widać dużo bardziej. Ale nie da się ukryć że nadal twierdzę że prezentuje się elegancko . ;)

Aż mnie zainspirowałaś do tego aby samej pomyśleć jak to u nas ma wyglądać. Niby ogólny zarys mam w głowie ale teraz jak zaczęli nam robić hydraulikę to okazało się że o wielu rzeczach musiałam zadecydować już. Trochę presja , ale mam nadzieję że nie zobliguje mnie to w 100% do zastosowania pewnych rozwiązań których nie chciała bym stosować. Pewnie okaze się wszystko już w momencie wybierania konkretnej armatury. ;)

Nawet o tym nie myślałam a tu mnie np zaskakuje hydraulik czy wode ma podprowadzać w ścianie np. do kranu kranu do wanny czy w wannie będzie kran. I kilka różnych innych pytań...

Tylko że u nas to chyba dopiero w przyszłym roku bedziemy myslec o podłogach itp. nie mamy jeszcze stropu. ;)

Będę podglądac z ciekawością jak urządzacie swoją chałupkę ;) Bo Wy już w tym roku chcecie zamieszkać?? SUPER nam jak dobrze pójdzie do może za rok na zimę ale prędzej za dwa lata na wiosnę. Po angielsku- ładnie. U nas bardziej po wiejsku ma być ;)

A co do ceny glazurnika to nie wiem jak na Wasz rejon ale na podwarszawskie ceny to tanio. ;)

Edytowane przez gust

Miło mi gust, że Ci się podobają moje inspiracje i plany jednocześnie. Decyzji już nie zmieniam, to już takie wychuchane i dopieszczone wszystko. Masz rację z tym rozmieszczeniem rur, hydraulik musi to wszystko wiedzieć, stąd moje już finalne decyzje w tej kwestii. Cena hydrauliki jak na moje okolice jest dość wysoka - chodzi mi o robociznę. Nasz fachowiec się ceni, ale ma ku temu powody.

Odnośnie blatu granitowego to specjalnie wybrałam ten w "gwiazdy", aby nie było tak na nim widać zacieków. Poza tym chcę zainstalować porządny filtr wody, być może stację uzdatnia, bo strasznie jest u nas twarda woda. Liczę więc, że dzięki filtracji nie będzie ani zacieków ani kamienia w czajniku.

Hej ! Widze że zaoparujecie się w styro. W projekcie macie eps 80? Na podłogę słyszałam że dobrze jest kłaść 100 żeby mieć pewność że nie będzie pękac wylewka. Chodzi tu podobno o kwestię twardości i bezpieczniejszy jest 100. W sob był u nas właśnie koleś od podzadzek i pytał się jaki mamy położony bo na miększy niż 100 nie daje gwarancji. :confused: