Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do Z8 makowej_panienki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj lukaszl! Miło mi, że mnie podczytujesz :yes:

Jeszcze nie zrobiłam podsumowania, bo czekam aż hydraulik skończy kotłownię, co ma nastąpić w tym tygodniu. Tak więc w następnym tygodniu zrobię zbiorcze zestawienie i wtedy wszystko przedstawię tu. Zajrzyj więc za kilka dni.

Witaj. Przeczytałam Twój dziennik i ma go zapisany. A teraz z lekkim opóźnieniem wracam do niektórych dzienników, ponieważ miała kilka krotnie formatowanego laptopa i wszystko pokasowane więc znajdując ponownie dzienniki co niektórych osób mam opóźnienie. Ale mam pytanie skąd wiesz ile osób czytało Twój dziennik, tzn ile wejśc jest na niego?

Witaj Dana!

Ja też co jakiś czas wracam do dzienników, które czytałam 3 lata temu, a jakoś mi umknęły w międzyczasie.

Tak jak artur napisał licznik odwiedzin jest zaraz obok tytułu wątku. Wpisz w wyszukiwarkę forumową tytuł swojego dziennika, a wyskoczy ramka z danymi. Albo jeśli dodasz jakiś wpis do swojego dziennika to wejdź do zakładki Forum-Nowe Posty, gdzie jest lista dodanych postów od najnowszego. Tam też jest licznik odwiedzin.

Ja też co jakiś czas wracam do dzienników, które czytałam 3 lata temu, a jakoś mi umknęły w międzyczasie.

Takie powroty są niesamowite. Jakby się człowiek nie starał, to zawsze łapie się ogólny zarys, ale ciężko się skupić na szczegółach tego co się będzie robiło za pół roku - rok. Warto czytać wiele razy i odkrywać coś nowego z etapu który nas aktualnie interesuje.

Warto również wracać do własnego dziennika. Też się fajnie czyta po czasie :)

O tak, ja ostatnio przeczytałam sobie cały swój własny dziennik - historię budowy od 2012 roku. Czytałam jak opowiadanie jakieś :p O wielu rzeczach człowiek już zapomniał zupełnie, inne cieszą, że się zmieniła koncepcja co do nich, a o innych by najchętniej zapomniał, ale się nie da :bash:

Makowa Panienko, parapety prezentuja sie niezwykle elegancko. Bardzo fajne sa te płytki z Tubadzina do lazienki. Co do rozmiaru płytek na podłogę, to fachowcy raczej sie opowiadają za tym, żeby w małych pomieszczeniach nie stosować zbyt duzych. A co sądzisz o płytkach podłogowych Vives seria 1900? Były na mojej liście marzeń. Może rozmiar płytki podłogowej dobrać do szerokości tej ściennej?

PS. Czytanie po latach o własnych rozterkach budolwanych jest świetną rozrywką. Do dzis mnie rozśmiesza fakt, że pytałam się, co to jest stopa fundamentowa. :D

Jak większość chłopów, nie będę wnikał w płytki czy parapety, tylko w to co nas samców interesuje najbardziej. Ogrzewanie! :D. Moc Waszego piecyka trochę mnie zaskoczyła, bo 18kW to juz sporo jak na taki domek. Robiliście OZC czy zapotrzebowanie na ciepełko było w projekcie? Ciekawy jestem strasznie :)

Dobre zadałeś pytanie.. dom nieduży, nienajgorzej ocieplony a moc spora.. u mnie cały dom o prawie identycznych wymiarach (10x14.4) ogrzewam mocą 7kW i w zimę 6h na dobę włączone.. i to kable, piec o takiej mocy dłużej się nagrzewa, więcej paliwa potrzebuje, mocno grzeje a coś trzeba z tym ciepłem zrobić np. wiosną jak w nocy chcemy się dogrzać czy latem grzejąc wodę).. sąsiedzi mają u nas dom większy o garaż i poddasze zrobione, mają piec 25kW i pod dwóch sezonach właśnie jesień/wiosna praktycznie albo mają za zimno albo za gorąco.. W projekcie powinno pisać jakie jest zaptrzebowanie na ciepło.

Nasz dom jest trochę inny niż w projekcie. Jest wyższe poddasze, które to od razu będzie użytkowane na co dzień, ale nie do mieszkania (przynajmniej w najbliższej przyszłości nie planujemy tam pokoi). W związku z tym mamy tam zamontowane dwa duże grzejniki, znaczy będą zamontowane po niedzieli, bo musimy mieć tam zimą temperaturę wystarczającą do przebywania tam kilka godzin bez konieczności nakładania rękawiczek. Do tego na dole podłogówka + ewentualnie grzejniki jak przyjdzie zima stulecia (na razie nie będą montowane). Tak więc zasadniczo będziemy ogrzewać 200mkw. No i jeszcze ciepła woda do tego.

A w ogóle to ja muszę mieć ciepło w domu cały czas, bo zmarzluch jestem :D

Odnośnie parapetów i płytek to i dla mojego męża temat jest - jakby to powiedzieć - mało istotny ;)

Edytowane przez makowa_panienka

Płyteczki do małej łazienki śliczne:yes: Na podlogę też ładne,choć ja dałabym jakiś kontrast,np.jakaś szachownica,ale to oczywiście rzecz gustu.Drzwi też wybrałaś ładne ,my najpierw układaliśmy płytki w łazience a potem futryny i drzwi:yes: Parapety u mnie podobne z marmuru,tylko wzór salceson:yes: Tak w ogóle to przed Tobą najfajniejszy okres budowy,konkretne zakupy,które widać i cieszą nasze oko:rotfl:

Płyteczki do małej łazienki śliczne:yes: Na podlogę też ładne,choć ja dałabym jakiś kontrast,np.jakaś szachownica,ale to oczywiście rzecz gustu.Drzwi też wybrałaś ładne ,my najpierw układaliśmy płytki w łazience a potem futryny i drzwi:yes: Parapety u mnie podobne z marmuru,tylko wzór salceson:yes: Tak w ogóle to przed Tobą najfajniejszy okres budowy,konkretne zakupy,które widać i cieszą nasze oko:rotfl:

Myślałam o biało-czarnych płytkach na podłogę, mozaice, ale one są matowe, a ja chcę błyszczącą podłogę.

Drzwi muszą być najpierw, ponieważ płytki sa do połowy ściany i ościeżnica objęłaby ścianę z wielką szparą tam gdzie będzie farba/tapeta.

I masz rację, teraz jest super czas w historii naszej budowy. Powiedziałabym nawet, że najbardziej nerwowy także, bo zgrać wszystko - ekipy, materiały, prace - jest dość stresujące. I czemu wszytko tak drogo kosztuje?;)

Zobacz w Castoramie - teraz nie dam głowy, ale tam mają meble Cooke & Lewis, wydaje mi się, ze widziałem tam takie fronty (do jakieś gazetki raz na jakiś czas dorzucają katalog).

Nie wiem co ma BRW obecnie. Mebli pokojowych nie polecałbym jakoś szczególnie (niezbyt dobre doświadczenia - no może z wyjątkiem biurka, które mi przez całe liceum i studia towarzyszyło, a potem przeszło na córkę kuzynki i przeżyło niemal cała podstawówkę i obecnie jeszcze gimnazjum; ale ta kolekcja i tak już nie istnieje). Ale meble kuchenne już tak - w zabudowie ma mój brat już prawie 10 lat i są super, a takie "modułowe" kupowali rodzice też jakieś 10 lat temu, jako kuchnię tymczasową za jakieś śmieszne pieniądze (co prawda same doły - ale sporo ich i za jakieś 1 600,00zł). Kuchnia stoi do dziś, sprawuje się super, mama ostatnio ją tylko podrasowała, dając ładniejsze uchwyty.

Edit:

Wiedziałem, że takie fronty mi mignęły gdzieś (Cooke & Lewis). Nie wiem tylko jak z wybarwieniem.

2_Castorama_gazetka2536_21_20140501.jpg

Edytowane przez eM&eM

Myślałam o biało-czarnych płytkach na podłogę, mozaice, ale one są matowe, a ja chcę błyszczącą podłogę.

Drzwi muszą być najpierw, ponieważ płytki sa do połowy ściany i ościeżnica objęłaby ścianę z wielką szparą tam gdzie będzie farba/tapeta.

I masz rację, teraz jest super czas w historii naszej budowy. Powiedziałabym nawet, że najbardziej nerwowy także, bo zgrać wszystko - ekipy, materiały, prace - jest dość stresujące. I czemu wszytko tak drogo kosztuje?;)

Ja tez mam płytki nieco poniżej drzwi i szpary nie mam,bo tynk powyżej jest zlicowany z płytką .Ale u Ciebie faktycznie chyba nie można inaczej:yes:

Zobacz w Castoramie - teraz nie dam głowy, ale tam mają meble Cooke & Lewis, wydaje mi się, ze widziałem tam takie fronty (do jakieś gazetki raz na jakiś czas dorzucają katalog).

[ATTACH=CONFIG]328649[/ATTACH]

Tak, widziałam te szafki, ale to niestety nie to samo co tamte z Ikea. Poza tym nikt nie daje tak długiej gwarancji jak Szwedzi, więc wolę wybrać coś od nich. Choćby nawet żeby zmienić sobie same fronty za kilka lat, co w przypadku innych firm jest nie takie pewne.

no szkoda,ze tefronty wycofali już, też miałam na nie chrapkę :(

masz już nowy katalog ikei?

muszę wejść na stronę obczaić nowości ;)

wprowadzicie się przed końcem listopada, trzymam kciuki :)

Katalogu nie mam, bo nie przysyłają mi do domu. Obejrzałam sobie on line.

Koniec listopada to jest absolutnie ostateczny termin, choćbym miała spać na materacu dmuchanym i myć się w zlewie w kotłowni ;)