herpes 28.03.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Witam wszystkich! A więc wygląda na to, że kupujemy dom! yooopie. Stoi to na niemal 1000 metrów, 'w polu' na względnie słabej glebie-piaszczysto-gliniastej, na której dziś rośnie głownie nawłoć. Gleba późną jesienią zostanie poddana szeregowi zabiegów, celem poprawy jej struktury: obornik, trociny, wapnowanie, humus itd Chciałbym aby mimo wszystko ogród w czasie (latach) mocno się rozwinął. W zasadzie nie potrafię go sobie wyobrazić bez brzóz, które są w moim odczuciu jednymi z najpiękniejszych drzew. Wiem też natomiast, że brzozy należą w sensie gospodarki wodnej do drzew samolubnych i agresywnych. Chciałbym aby za kilkanaście lat ogród miał charakter wiejski, lekko zdziczały - częściowo jedynie formowany, odrobinę magiczny, z kilkoma tajemniczymi zakątkami. To oznacza, że będę musiał nasadzić sporo krzewów, by osiągnąć ten efekt. Myślałem jednocześnie o raczej prostych krzewach i drzewach:śliwa purpurowa,irga błyszcząca,bez czarny aurea,bez czarny black tower,hortensje - coś mało wymagającego,dereń kousa,jaśminowiec wonny,kolkwicja chińska,oliwnik wąskolistny,klon zwyczajny,daglezja sina,perukowiec podolski,róża pnąca,trzmielina oskrzydlona,grab pospolity,jakieś efektowne trawy itd. Oczywistym jest, że po 10-20-30 latach najbardziej popularne gatunki i odmiany brzóz zmasakrują mi taką kompozycje. PYTANIE: czy tak samo destrukcyjny wpływ na otoczenie roślinne będzie miała brzoza pożyteczna? Zakładając intensywne nawadnianie (studnia głębinowa + przydomowa oczyszczalnia ścieków) można przy tym gatunku brzozy uniknąć destrukcji krzewów w niewielkiej odległości (powiedzmy 1m) od tego drzewa? Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 29.03.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Wszytko da się zrobić i brzozy wcale nie muszą "zrujnować" założenia. Najważniejsze, to mieć dobry plan i trzymać drzewa w ryzach (usuwać samosiejki), a w pobliżu samych drzew posadzić coś co "wszystko przetrzyma" - śnieguliczkę na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.03.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 przy nawadnianiu pod brzozami możesz utrzymać sporo roślin.Ale brzoza himalajska jest przede wszystkim zdecydowanie mniejsza od brodawkowatej (tej naszej, dzikiej) i tym samym mniej zaborcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 29.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 U mnie rośnie tuż przy niej jałowiec pospolity i ma się dobrze. Trzeba jednak pamiętać, że brzoza pożyteczna ma często niżej osadzone gałęzie (ponieważ nie rośnie tak wysoko i szybko), a przede wszystkim "masywniejsze" liście - daje więc wyraźnie więcej cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.03.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 ja też mam brzozę .... właśnie rozwinąłem pod nią linie nawadniające i będę tam sadził barwinka - da sobie radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herpes 31.03.2012 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Dzieki za odpowiedzi. Wyczuwam w nich pewna warunkowosc, ale chyba ulegne waszemu optymizmowi.BTW macie jakies dobre, sprawdzone zrodlo krzewow i drzew w okolicach wroclawia, srody slaskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 pod każdym drzewem rośliny będą miały trudniej niż na pustej rabacie, bo drzewo ma po prostu duży system korzeniowy i ogromne potrzeby nawozowe i wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts