Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czym obsadzić pas ziemi przy siatce, mający ok. 45 metrów (bez bramy wjazdowej i furtki). Ogrodzenie znajduje się w odległości 11 metrów od domu. Dodam, że cała działka to ok.27 arów i część za domem obsadzona jest drzewami iglastymi i liściastymi (mam nadzieję,że z czasem powstanie z tego las :)). Bardzo proszę o pomoc, bo im więcej czytam, tym mniej wiem :(

Porządek może i lubię, ale jeśli chodzi o ogród, zależy mi na miłym, kolorowym i naturalistycznym widoku :) Pewnie zamęczam pytaniami, ale możesz napisać, jakie odległości między poszczególnymi roślinkami? Sadzić w jednym rzędzie, czy może pozwolić sobie na dwa, lub trzy? Do Twojej listy dodałabym chętnie pęcherznice i tawuły, ale czy będą pasowały?

a jaką masz glebę?

Ile miejsca?

Jeśli gleba dobrej jakości nie za sucha a obsadzenie ma być wąskie (do 4 m) to polecam dzikie krzewy owocowe a na drzewkach w ogrodzie budki dla ptaków. Będą ci ćwierkać całe lato :)

Te dzikie krzewy owocowe to poza wymienionymi (głóg, świdośliwa):

bez czarny, kalina hordowina, ałycza, antypka, tarnina, aronia, berberys, leszczyna, mahonia, "rajskie" jabłonki, czeremcha, dzikie róże, porzeczka złota

Morwa to duże drzewo, oliwnik na starość lubi się wywracać, więc nie może rosnąć za blisko drogi.

przy ogrodzeniu to całkiem dobra metoda na niechcianych gości.

Morwę można prowadzić jako krzew jak najbardziej (jak wiele innych drzew nadaje się na żywopłoty). Można też kupić płacząca odmianę. Tylko chyba na takim obszarze wymagałoby sporo pracy cięcie morwy.

Gleba V klasa, miejsce słoneczne, 11 metrów od domu, długość do nasadzenia to ok. 45 metrów. Po obu stronach domu rosną gdzieniegdzie brzozy, jarząby i sosny, ale to temat na później. Ponieważ graniczymy tuż za drogą ze stawem i ogólnie miejsce jest spokojne i przyjazne dla zwierząt bardzo zależy nam na podobnym efekcie. Nie bez powodu szukaliśmy takiej działki :)

Jak jest fanem nalewek. to obowiazkowo deren jadalny do tego! :D

Moze warto dobrac rosliny pod katem mozliwosci zrobienia z nich wina lub nalewki ;) Wszystkie wymienione sie nadaja poza: kalina, mahonia. Nie wiem jak jest z jadalnoscia owocow suchodrzewu Maacka. I nie wiem, czy kazdy gatunek oliwnika i berberysu jest jadalny. Te watpliwosci pewnie Elfir pomoze rozwiac :)

Glebę masz jednak kiepską więc trzeba skorygować nasadzenia :(

Zastosuj: kalina hordowina, świdośliwa, aronia, ałycza, tarnina, głóg, jarzębina, morwa, dzikie róże (Rosa canina, R. rugosa, R. pimpinellifolia, R. x rugotida), suchodrzew tatarski i Maacka, śnieguliczki, rokitnik, berberys.

Niestety, derenie, leszczyna, bez czarny, mahonia wymagają gleb żyznych i świeżych.

Owoce mahoni nadają się na wina. Berberys jest jadalny, ale mało atrakcyjny.

Na glebach ciut lepszych można byłoby dać też "jagodę kamczacką" (poprawnie suchodrzew siny Lonicera coerulea var. kamtschatica)

Edytowane przez Elfir

pigwowiec łatwo zarośnie chwastami, bo jest mały. Ja zrozumiałam, że jest to tylko dojazd i potrzeba minimum pielęgnacji.

Natomiast nie ma problemu by pigwowiec posadzić sobie bliżej domu, na dekoracyjnych rabatach lub jako mały żywopłocik oddzielający warzywnik od ogrodu.

Pęcherznica da radę, ale ona nie ma owoców dla ptaków. Natomiast jej niepodważalną zaletą jest "bezobslugowość" i bardzo wczesne wypuszczanie listków na wiosnę.