keram 25.03.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Czy budujesz lub mieszkasz w domu szkieletowym? Jaka jest Twoja opinia na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Trudno w Polsce o dobre drewno do wykonania, a pomysł dobry mieszkasz po ilku miesiacach bez napinania specjalnego. Na pewno w kalkulacji droższy od tradycyjnej budowy. No i te problemy z akustyką, ale ten typ tak ma. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MICHU 25.03.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 Fajna sprawa pod warunkiem,że w każdym calu będzie dobrze zbudowany. Dobre materiały i fachowa ekipa to gwarantuje sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 25.03.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2004 myślę, ze z ekipą pójdzie łatwiej bo drewno (impregnowane i suszone ciśnieniowo) to w cenach prosto Z USA tyle, że płacisz naszymi miedziakami, a jakość i tak wątpliwa. trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
storkadalbert 26.03.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Zamierzam budować właśnie dom w tej technologii. Lekki, ciepły, energooszczędny. Koszty? Wcale nie musi być droższy od murowańca. No i oczywiście kominek musi być! Pozdrawiam wszystkich szkieletorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 26.03.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Kominek to mus przysyłaj fotki z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 26.03.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Miałem coś takiego i rozebrałem. Szkielet poza wiekszą szybkością budowania, mniejszym bałaganem na budowie ma same wady. Przede wszystkim znikoma akumulacyjność cieplna latem bez klimy trudno wytrzymać zimą byle awaria c.o. i w ciagu kilku godzin w chałupie lodowato. Ceny jak na lekki żeby nie powiedzieć prowizoryczny budynek koszmarnie wysokie. Myślę że przy 1/3 no może 1/2 ceny normalnego budynku można by się poważnie nad tym zastanawiać. Mogłby to być tani sposób na zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 26.03.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2004 Oj Inwestor, to dobrze, że go rozebrałeś, bo to chyba nieudolnie zrobiona drewutnia była a nie dom. Ja od pół roku mieszkam w domu parterowym zbudowanym metodą szkieletu prefabrykowanego na płycie Legalett. Jak dotychczas jestem bardzo zadowolony. Dom docieplony jest 12 cm styropianu w ścianach 12 cm wełny a na stropie 35 cm ekofibru. Straty ciepła są bardzo małe. Obecnie testuję Legalett, bo wcześniej nie miałem tańszej taryfy ale kiedy paliłem tylko kominkiem przy temperaturach na zewnątrz 0 - 5 wystarczyło napalić wieczorem i przez cały następny dzień temperatura spadała zaledwie o jakieś 2 stopnie. Myślę, że duża tu również zasługa systemu wentylacji z rekuperatorem. W moim wypadku na cenę domu wpłynął koszt poszczególnych materiałów wykończeniowych a nie stanu surowego, który praktycznie wychodzi bardzo podobnie. Oczywiście pomijam możliwość wykorzystania magików zza wschodniej granicy, którzy pracują za pół darmo, ale i taka sama jest jakość ich roboty. Nie mam zamiaru nikogo usilnie przekonywać do tej technologii, bo to indywidualna decyzja, ale powtarzanie obiegowych opinii przez ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o tej technologii jest bardzo krzywdzące. Serdecznie pozdrawiam wszystkich budujących tą metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts