Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Powietrze-Woda. NIE/TAK. Wady-Zalety

Magnolia18

Recommended Posts

+ nie dorzucam wungla / nie kupuje oleju*gazu

+ nie rujnuje ogrodu

+ czysto / vide wungiel

+ bezobslugowe ( samo dziala )

+ niski koszt eksploatacji

- placimy za prad ( uprzedzam ze COPy sropy sie TU nie licza, kazdy MA Swoja pompe i SWOJE ustawienia )

- koszt inwestycji

+ / - o ile bedzie merytoryczne dodamy do listy ww.

-------------------

Edytowane przez Magnolia18
zmienione +/-

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie rozumiem co ma do tego izolacja domu? Chyba tyle samo trzeba ciepła z kotła gazowego jaki i z PC dla ogrzania tego samego domu?

Teraz doczytałem że tu chodzi o PC powietrzną

Ogrzewając ekonomicznie PC temp GZ jest stosunkowo niska - ok 32-35 st czyli podłogówka i już, im wyższa temp GZ tym efekt energooszczędności gorszy , do tego dochodzą 2 taryfy więc ciepełko nie może sobie ot tak uciekać bo będziesz dogrzewać w pierwszej co nie jest specjalnie ekonomiczne. Z gazem jest niby podobnie ale możesz też zastosować dodatkowo grzejniki i wtedy spokojnie nagrzejesz kosztem większego zużycia, przy PC grzejniki to nie porozumienie

Edytowane przez rosomakx4

Teraz doczytałem że tu chodzi o PC powietrzną

Ogrzewając ekonomicznie PC temp GZ jest stosunkowo niska - ok 32-35 st czyli podłogówka i już, im wyższa temp GZ tym efekt energooszczędności gorszy , do tego dochodzą 2 taryfy więc ciepełko nie może sobie ot tak uciekać bo będziesz dogrzewać w pierwszej co nie jest specjalnie ekonomiczne. Z gazem jest niby podobnie ale możesz też zastosować dodatkowo grzejniki i wtedy spokojnie nagrzejesz kosztem większego zużycia, przy PC grzejniki to nie porozumienie

im większa powierzchnia grzejników tym mniejsza temp zasilania, a im lepiej ocieplony dom tym mniej energii potrzebuje. ja mam na górze grzejniki i przy -15 temp zasilania z pieca na eko była ok 38* (grzejniki ledwo ciepłe) i miałem temp w pokojach 23* i jeszcze piec się wyłączał. także więcej ocieplenia i więcej grzejników i pompka sobie spokojnie będzie pracować. przecież podłogówka to też grzejnik tylko że duuuży.

+ nie dorzucam wungla / nie kupuje oleju*gazu

+ nie rujnuje ogrodu

+ czysto / vide wungiel

+ bezobslugowe

- placimy za prad ( uprzedzam ze COPy sropy sie TU nie licza, kazdy MA Swoja pompe i SWOJE ustawienia )

- srata tata bezobslugowe

+ / - o ile bedzie merytoryczne dodamy do listy ww.

-------------------

dla mnie chyba jedyną wadą pomp P-W jest to, że prawnie nikt w nią nie wierzy:(

ja akurat w pompe powietrzna wierze, ale nie wierze ze przy I taryfie wyjdzie mnie taniej niz za gaz ziemny (razem z gotowaniem)

Znowu ta wiara. W 2011 za kWh w gazie zapłaciłem 0,2392zł, w prądzie 0,5737zł, z tego wynika, że jeśli w moim przypadku średni COP nie przekroczy 2,4

to korzystniej jest grzać gazem.

Racja- mało pobranego gazu =duży udział opłaty stałej.

U mnie o dziwo wyszło taniej niż gazem ziemnym .W porównaniu do zeszłego roku (mam gaz ziemny ).będę rezygnował z gazu.A mam trochę grzejników i starego daikina.

- Koszt inwestycji(ale podobny do ekogroszku)

+ niskie koszt eksploatacji

+samo działa

A to można jeszcze kupić piec gazowy w technologi lat 70-tych?

Tylko technologia poszła do przodu w PC które sprzedajesz i montujesz a w innych systemach cofamy się w rozwoju?

Nadal można kupić kotły z otwartą komorą spalania :)

Dodatkowo przy domku np 90m2 z zapotrzebowaniem np ok 3,4kW znajdź dobry kocioł na rynku z taktowaniem od np. 3kW ....

Chociaż według mnie większość pomp ciepła zarówno powietrze - woda jak i gruntowych ma zbyt dużo opcji w sterownikach dostępnych do klienta...

Często ta możliwość powoduje bałagan i może trochę utrudniać tą tzw. bezobsługowość ;)

Wada dodatkowa poza zestawieniem brak lampki sygnalizującej pracę jednostki zewnętrznej np. na agregacie ;)

taaaa ta wada a mianowicie brak lampki, powinniscie zasugerowac na szkoleniach ... jak dziala to IDZIE taki ludzik na zielono, jak nie pracuje to STOI ludzik, czerwony jak w sygnalizacji swietlnej, dosc sugestywny przekaz :)

co do duzej ilosci opcji ... fajna zabawka :) ja tam lubie miec mozliwosc pogrzebac

taaaa ta wada a mianowicie brak lampki, powinniscie zasugerowac na szkoleniach ... jak dziala to IDZIE taki ludzik na zielono, jak nie pracuje to STOI ludzik, czerwony jak w sygnalizacji swietlnej, dosc sugestywny przekaz :)

co do duzej ilosci opcji ... fajna zabawka :) ja tam lubie miec mozliwosc pogrzebac

z tym grzebaniem to zauważyłem :)

a z tym ludzikiem to podpowiem :)

z tym grzebaniem to zauważyłem :)

a z tym ludzikiem to podpowiem :)

buahahhahahaah, jak zapodasz ze ludzie by chcieli takiego ludzika to ... nie wiem padna chyba wszyscy ze smiechu na glebe :D

grzebanie, ludzka rzecz ... za duzo sie naczytalem o wynikach, kosztach etc. musze sie przestawic powrotnie na wlasciwe tory jak np. Ana :) ... copy sropy i inne, ma BYC cieplo a nie knuc jakby zaklac licznik ( najlepiej ze slupa prad ciagnac :p ) ... ustawiam jutro automatyke pelna, temp. zadaje komfortowa i ... do roboty coby zarobic na rachunek :)

+ Powietrze - woda możemy mieć już za 19.000 netto jak zamontujemy sami (ktoś ogarnięty może sobie z tym spokojnie poradzić)

+ Co do płacenia za prąd to ja to wybieram chętniej, zwłaszcza, że jest 2ga taryfa. Perpetuum mobile jeszcze nie odkryto - sorry.

+ Dzieciaki mogą się latem chłodzić przy wentylatorach.

+ Można połączyć pompę ciepła z innym urządzeniem grzewczym w domu (na czas dużych mrozów odpala się piecyk czy coś innego)

- Spadki temperatury poniżej 15 stopni powodują spore zmniejszenie jej wydajności. Zazwyczaj przy PCPW dodawane są grzałki, tak aby ten efekt rekompensować.

grzałki nie zużywają w całym sezonie jakoś specjalnie dużo prądu, więc nie ma się co bać - chyba, że instalatorzy dadzą za słabą jednostkę.

- / + Koszt, PCPW to tańsza opcja w porównaniu do gruntowej, gdzie cenę podnosi budowa kolektora. Pompę na dobrych podzespołach można kupić już za 19.000 netto.