odaro 31.03.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Czy ktoś z Was potrafi powiedzieć jak jest różnica między Meranti a drewnem dębowym i które jest lepsze na drzwi zewnętrzne. Producent ma w ofercie jedno i drugie ale poleca Meranti. Jeżeli chodzi o cenę to Meranti jest sporo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jest tańsze bo też i nie dorównuje dębowi trwałością czy też wytrzymałością. Odmian meranti też jest zdaje się kilka różniących sie właściwościami i to dosyć znacznie. Meranti to dla polskich producentów okien czy drzwi okazja do zarobienia. Prezentuje sie je jako odmianę mahoniu co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Rozgryzałem to przy okazji okien. Kupisz drzwi dębowe, masz gwarancję trwałości (oczywiście jeżeli producent jest rzetelny). Meranti też nie jest najgorsze ale moim zdaniem to nie ta klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jest tańsze bo też i nie dorównuje dębowi trwałością czy też wytrzymałością. Odmian meranti też jest zdaje się kilka różniących sie właściwościami i to dosyć znacznie. Meranti to dla polskich producentów okien czy drzwi okazja do zarobienia. Prezentuje sie je jako odmianę mahoniu co nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Rozgryzałem to przy okazji okien. Kupisz drzwi dębowe, masz gwarancję trwałości (oczywiście jeżeli producent jest rzetelny). Meranti też nie jest najgorsze ale moim zdaniem to nie ta klasa. A co dokładnie rozgryzłeś? Za meranti przemawia cena kosztują u tego producenta tyle samo co takie same drzwi z sosny i jeszcze coś po lakierowaniu lakierem złoty dąb wygląda bardzo podobnie jak okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 ech, masz 3 tyś. postów a zakładasz temat w złym dziale Przenoszę do działu o drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.03.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Problemem z meranti może być jakość surowca. To drewno ma kilka (jak nie więcej) odmian. Te najtańsze jakością nie dorównują naszej sośnie. Te najdroższe przewyższają ją i są bardzo trwałe. Jaką sprzeda ci firma to wie tylko ona. Słyszałem że dla niektórych firm (od okien akurat) jest to okazja do dodatkowego zarobku. Jakąś wskazówką może być ciężar - im cięższe tym lepsze. Z meranti podobnie jak z sosny zrobisz dobre drzwi ale drzwi dębowe to trochę inna liga moim zdaniem, co ma odbicie w cenie. Takie czy takie i tak najwięcej zależy od firmy ktora będzie je robiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2012 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) ech, masz 3 tyś. postów a zakładasz temat w złym dziale Przenoszę do działu o drzwiach Ale ja nie chce aby był w dziale o drzwiach. Co przeszkadza aby ten wątek był w dziale wymiana doświadczeń ogólne Edytowane 31 Marca 2012 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Problemem z meranti może być jakość surowca. To drewno ma kilka (jak nie więcej) odmian. Te najtańsze jakością nie dorównują naszej sośnie. Te najdroższe przewyższają ją i są bardzo trwałe. Jaką sprzeda ci firma to wie tylko ona. Słyszałem że dla niektórych firm (od okien akurat) jest to okazja do dodatkowego zarobku. Jakąś wskazówką może być ciężar - im cięższe tym lepsze. Z meranti podobnie jak z sosny zrobisz dobre drzwi ale drzwi dębowe to trochę inna liga moim zdaniem, co ma odbicie w cenie. Takie czy takie i tak najwięcej zależy od firmy ktora będzie je robiła. Meranti należy do drewna o niższej gęstości niż dąb dlatego pewnie dlatego ciężar jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 31.03.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Tutaj jest fajny opis drewna meranti Drewno Meranti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 01.04.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 W Polsce jest spory problem pozyskać dębinę dobrej jakości. A jak już to jest mocno droga. Mnie osobiście struktura meranti - tzw. deszczyk bardziej się podoba niż dębu. Drzwi zewnętrzne z meranti 68 mm urzytkuję już 12 rok i bez zarzutu. Problemem są niestety ślady pazurów mojego 50 kilogramowego pupila ale czy to dąb czy meranti i tak by powstały. Ślady pazurów jest niesamowicie trudno zlikwidować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 W Polsce jest spory problem pozyskać dębinę dobrej jakości. A jak już to jest mocno droga. Mnie osobiście struktura meranti - tzw. deszczyk bardziej się podoba niż dębu. Drzwi zewnętrzne z meranti 68 mm urzytkuję już 12 rok i bez zarzutu. Problemem są niestety ślady pazurów mojego 50 kilogramowego pupila ale czy to dąb czy meranti i tak by powstały. Ślady pazurów jest niesamowicie trudno zlikwidować Pozdrawiam Pamiętasz może nazwę firmy z której kupiłeś Wg mnie struktura Meranti też mi się bardziej podoba problem są tylko nie uczciwi producenci. A nikt nie wie czy Meranti o niskiej gęstości drewna będzie się nadawać na drzwi zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.04.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dobre drzwi dębowe robi CAL. A całkiem przyzwoite z Meranti firma "Dziadek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dobre drzwi dębowe robi CAL. A całkiem przyzwoite z Meranti firma "Dziadek". Firma CAL całkowicie mnie olała a Dzidek nie za bardzo podobają mi się wzory drzwi zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.04.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Firma CAL całkowicie mnie olała Firma CAL to producent i nie obsługuje detalistów. Znajdź dealera na swoim lokalnym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Firma CAL to producent i nie obsługuje detalistów. Znajdź dealera na swoim lokalnym rynku. To to ja wiem że nie obsługuje ale też nie jest zainteresowana wykonaniem drzwi nie typowych bo drzwi 90-tek o wysokości 230cm (wysokość otworu drzwiowego) czyli wysokości skrzydła 220cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.04.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To to ja wiem że nie obsługuje ale też nie jest zainteresowana wykonaniem drzwi nie typowych bo drzwi 90-tek o wysokości 230cm (wysokość otworu drzwiowego) czyli wysokości skrzydła 220cm. To że nie robi drzwi aż tak wysokich i jest w tym konsekwentna to nie znaczy że olewa.. Ja też dochodzę do wniosku, że nie będę się podejmował robót z góry skazanych na małą szansę zadowolenia obu stron (np. wymina drzwi wewnętrznych), bo to ani pieniądze, ani prestiż, ani zadowolony Klient. Ale to nie znaczy że olewam. Odnośnie drzwi na 230cm - bez problemu do kupienia u Urzędowskiego i śmiało polecam. Zarówno dębowe jak i meranti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 To że nie robi drzwi aż tak wysokich i jest w tym konsekwentna to nie znaczy że olewa.. Ja też dochodzę do wniosku, że nie będę się podejmował robót z góry skazanych na małą szansę zadowolenia obu stron (np. wymina drzwi wewnętrznych), bo to ani pieniądze, ani prestiż, ani zadowolony Klient. Ale to nie znaczy że olewam. Odnośnie drzwi na 230cm - bez problemu do kupienia u Urzędowskiego i śmiało polecam. Zarówno dębowe jak i meranti. Nie prawda CAL będzie robił drzwi wyższe niż 210cm ale nie ma jeszcze w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Oj pewnie że robi wyższe/niższe i ma w tym zakresie na prawdę dobrą ofertę - głównie poprzez poszerzanie ramiaków. Ostatnio wprowadzili nowe rozwiązania dla drzwi wyższych, ale z tego co pamiętam nie dochodzą do 230cm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.04.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Oj pewnie że robi wyższe/niższe i ma w tym zakresie na prawdę dobrą ofertę - głównie poprzez poszerzanie ramiaków. Ostatnio wprowadzili nowe rozwiązania dla drzwi wyższych, ale z tego co pamiętam nie dochodzą do 230cm.. Głównie przez dostawianie naświetla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 02.04.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 nie jest zainteresowana wykonaniem drzwi nie typowych bo drzwi 90-tek o wysokości 230cm (wysokość otworu drzwiowego) czyli wysokości skrzydła 220cm. Pomijając problemy techniczne z wykonaniem takich drzwi, to czy zastanawiałeś się jak one będą wyglądały (proporcje). A swoją drogą to skąd co wszyscy architekci wzięli ten dziwny wymiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 02.04.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Coraz częściej spotykam takie wysokości drzwi w budynkach, gdzie nijak się ma to do ogólnego wyglądu budynku, taki wielkolud wciśnięty pod dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts