Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz ziemny czy pompa ciepła - dylemat

Aju

Recommended Posts

A gazu jakoś nie lubiłem nigdy...

Nie ma bezpiecznych nośników energii, zwykle źle wykonane instalacje, lub nieprzestrzeganie podstawowych zasad obsługi są przyczynami podobnych wypadków. Nawiasem mówiąc to o wiele więcej nieszczęśliwych wypadków jest spowodowanych przez energię elektryczną niż przez gaz czy kotły na paliwa stałe.

Nie ma bezpiecznych nośników energii, zwykle źle wykonane instalacje, lub nieprzestrzeganie podstawowych zasad obsługi są przyczynami podobnych wypadków. Nawiasem mówiąc to o wiele więcej nieszczęśliwych wypadków jest spowodowanych przez energię elektryczną niż przez gaz czy kotły na paliwa stałe.

Gaz jest moim zdaniem bezpieczny przy dobrze zrobionej instalacji. Nie ma prawa się nic stać. Ale już z kotłami na paliwo stałe... Kolega z pracy wyglądał przed Nowym Rokiem jak po spotkaniu z Gołotą w ciemnej ulicy, bo dostał w twarz drzwiczkami swojego pieca miałowego. Ja się parę lat temu "jedynie" części brwi pozbyłem :)

ee gazowe pompy ciepa juz sa normalnie w sprzedazy tylko COP maja dosyc niski na poziomie 2, ale to i tak super wynik ...

Nie bez znaczenia jest również fakt, że są już wdrażane do produkcji pc ze sprężarką na gaz - podobno ich koszt eksploatacji nie daje szans elektrycznym.

Jaki jest koszt takiej zabawki, powiedzmy ze 15-20KW?

• 8 months później...