Baba_Budowniczy 06.04.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 babo komentarz był do mojej wypowiedzi więc nie ma co rżnąć głupa Savage - masz deficyty jeśli chodzi o rozumienie wypowiedzi. Serio-serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.04.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 serio-serio to ja dalej się pytam, dlaczego nie można oddać krwi nie uginając się przy tym koncernom farmaceutycznym? ponownie cytuję: "- A jeśli ja nie chcę oddawać krwi koncernom?- To w ogóle nie może pan oddać krwi." dlaczego aż takie ubezwłasnowolnienie? dlaczego krwiodawcy są traktowani jak jacyś skazańcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 dlaczego aż takie ubezwłasnowolnienie? dlaczego krwiodawcy są traktowani jak jacyś skazańcy? Skazańcy? Dobrowolni? Cóż za wielkie słowa!!! Nie kpij sobie. Przecież zawsze możesz upuścić se trochę krwi na ziemię. A tak na poważnie, to dlatego, że dla kilkuset mililitrów krwi Stacji nie opłaca się tworzyć całej oddzielnej procedury. Oddzielić ich krew do innej szafki, innych pojemników, opisać, pilnować, a potem zapłacić za utylizację, tylko dlatego, że SAVAGE7 pewnego razu zechciał oddać 200 ml krwi. A przecież trzeba było go przebadać za frico, przebadać potem tę jego krew za frico... zużyć jednorazowy sprzęt... No po prostu uruchomić całą machinę, żeby nie czuł się skazany... Ktoś tu w dzieciństwie chyba upadł na główkę z wózeczka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 "- A jeśli ja nie chcę oddawać krwi koncernom? - To w ogóle nie może pan oddać krwi." Bo jak się nie przyda to sa wysokie koszty jej utylizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 tylko dlatego, że SAVAGE7 pewnego razu zechciał oddać 200 ml krwi. nie Tylko dlatego, lecz Aż dlatego. Ja nie popieram bojkotu stacji krwiodawstwa i nieoddawania krwi, bo a nuż do koncernu trafi. Ale nie możemy wykluczyć ,że dawców z myśleniem Savage jest sporo - i co wtedy ?? Póki polskie krwiolecznictwo opiera się na honorowych dawcach póty wszystkie, nawet te najczarniejsze scenariusze należy brać pod uwagę. i oddaje się jednostke krwi czyli 450 ml nie 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.04.2012 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 wykrot jak już chcesz błysnąć intelektem to się postaraj. odpowiedz mi kolego dlaczego jeżeli krwi z reguły brakuje to oddanie małego promila z incydentalnych nadwyżek ma aż takie istotne znaczenie dla koncernów farmaceutycznych? dlaczego instytut hematologii i transfuzjologii stawia sprawę na ostrzu noża pod groźbą niemożliwości oddania krwi przez krwiodawców żeby tylko koncerny czasem nie ucierpiały? dlaczego nie zważając na dobro pacjentów instytut hematologii i transfuzjologii dopuszcza do sytuacji gdy krwiodawcy mogą w ramach protestu masowo nie oddawać krwi? dlaczego na pierwszym miejscu w tym przypadku stawiane są interesy koncernów farmaceutycznych a nie potrzeby chorych? a o moją główkę się nie martw... swoją lepiej popracuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.04.2012 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Bo jak się nie przyda to sa wysokie koszty jej utylizacji jak wysokie? a ile się nie przydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.04.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 dlaczego na pierwszym miejscu w tym przypadku stawiane są interesy koncernów farmaceutycznych a nie potrzeby chorych? ???????? Nie wiedziałem, że to koncerny zjadają krew i tuczą się nią. Sądziłem dotąd, że koncerny przetwarzają i wyodrębniają z niej składniki niezbędne dla chorych. A podobno gdy obfitość surowca większa, tym koszty jednostkowe mniejsze, a więc i cena "produktu" maleje... Weź wreszcie zrozum, że to wszystko dzieje się tak od lat dziewięćdziesiątych. I zmienił się tylko papier. Tak samo, ja mieszkam cały czas w tej samej chałupie, tylko teraz na klatce schodowej nie znajdziesz już spisu lokatorów. Bo z jakichś tam dyrektyw to wynika. I tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.04.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 jak wysokie? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że na przykład worki z odpadkami szpitalnymi, gdzie znajdują się np. przewody którymi podawano krew, są numerowane, opisywane, prowadzona jest ścisła dokumentacja ich ruchu, kto gdzie i kiedy przeniósł, przewiózł i dlaczego to zrobił. Ludzie, którzy ich dotykają muszą mieć odpowiedni ubiór ochronny. Pracowałem kiedyś w szpitalu na oddziale dializ. Jako serwisant urządzeń sztucznej nerki. Jedna dializa jednej osoby kosztuje około 500 PLN. Dużą część tego kosztu stanowi utylizacja wszystkiego, co służyło podłączeniu pacjenta do urządzenia. I co miało kontakt z krwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 06.04.2012 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ja to wszystko rozumiem, pięknie i mądrze piszesz... ale ja wciąż pytam o co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.04.2012 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Jedna dializa jednej osoby kosztuje około 500 PLN. Dużą część tego kosztu stanowi utylizacja wszystkiego, co służyło podłączeniu pacjenta do urządzenia. I co miało kontakt z krwią. duża część tej kwoty, jest sztucznie wygenerowana na potrzeby NFZ, a konkretnie zwrotu kosztu i wyliczenie tzw. jednostki (punktów). Tajemnica poliszynela, wszyscy to wiedzą, nikt głośno nie powie. Dializy to też bardzo ciekawy temat, a konkretnie kierowanie pacjentów do przeszczepu - a robią to (lub raczej nie robią) stacje dializ....temat na inny watek.... Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.04.2012 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 duża część tej kwoty, jest sztucznie wygenerowana na potrzeby NFZ, a konkretnie zwrotu kosztu i wyliczenie tzw. jednostki (punktów). Tajemnica poliszynela, wszyscy to wiedzą, nikt głośno nie powie. E tam, ci co liznęli temat i co w nim siedzą, mówią o tym głośno. I nie tylko o tym. Ale cóż zrobić, w tej branży jest niemal monopol i dyktat producentów. Jest Gambro, Fresenius i... już prawie nikogo więcej. No, troszeczkę z Japonii. Maszyny dają tanio, zeby potem dyktować warunki na materiałach eksploatacyjmych. C'est la vie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.04.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 ja to wszystko rozumiem, pięknie i mądrze piszesz... ale ja wciąż pytam o co innego. odpowiedź Wykrota pasuje do Twojego pytania... odrobina wysiłku i skumasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baba_Budowniczy 07.04.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Rozwiązanie tematu wcale nie jest łatwe. Bo co - złamać tabu i tradycję wprowadzając gratyfikację dla dawców? Bo przecież "biznesu" z obrotu krwią i lekami krwiopochodnymi się nie wyeliminuje. To fikcja nie do wykonania w realnym świecie. A bezpłatnych usług czy produktów medycznych NIE MA. Są - refundowane. Lepszego mechanizmu nikt nie wymyślił jak dotąd, ale ma os swoje patologie. Próby REGULACJI mieliśmy niedawno - przy opracowywaniu listy lekarstw refundowanych . Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez Baba_Budowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts