wierzch 04.04.2012 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 "Dziennik Zachodni" informuje o niezwykle bulwersującej sprawie - o decyzji publicznego Radia Opole, które podjęło decyzję o niepuszczaniu piosenki "Urodziłem się w Polsce". Utwór nagrał Andrzej Nowak, lider legendarnego zespołu TSA, wraz ze swoją grupą Złe Psy. Stacja uznała, że piosenka jest "szowinistyczna i niemedialna". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 04.04.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Ty naiwny jesteś czy nawiedzony?Grunt to gdy zespół ma przygotowany tzw. "odpowiedni iwent" tuż przed wydaniem płyty. Stary cwaniak Nowak robi cię w ciula a ty to łykasz jak kaczka piskorze.A podobno "samodzielne myślenie" to cecha tylko prawdziwych Polaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 05.04.2012 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 W lans medialny przy pomocy treści patriotycznych nie wierzę. Nowak to nie Bruce Springsteen, a Polska to nie Ameryka. Również nie podejrzewam go o to, że po usłyszeniu argumentacji w stylu "słuchaj stary, nie puścimy tego, bo to artystyczny chłam", zastąpił ją legendą patriotyczno-martyrologiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 05.04.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) W lans medialny przy pomocy treści patriotycznych nie wierzę. Nowak to nie Bruce Springsteen, a Polska to nie Ameryka. . Jak mawiał prezes:" i nikt nam nie wmówi , że czarne jest czarne..." itd .Mam gdzieś Twoją wiarę. Oszukuj się dalej albo zawiąż z Włodziem "bractwo spisków wszelakich". Artystycznej oceny nie podejmuję się nawet dotknąć, bo znacznie gorszy chłam leci codziennie w radiu a ruszanie bogoojczyźnianych pieśni, choćby najgorszych gniotów, skazane jest momentalnie na ciężką obrazę uczuć patriotycznych u "prawdziwych Polaków". Śmieszy mnie ta cała akcja fanów podpisujących listy protestacyjne, wciągające w to niezadowoloną politycznie łysą gawiedź. Kiedy 53 letni , przeciętny muzykant ale wciąż niespełniony artysta przed emeryturą, po raz kolejny w swoim życiu, bezskutecznie chce się wypromować na koniec protest-songiem , zakrawa na infantylizm twórczy. Daj spokój człowieku, nie pleć takich rzeczy, gdyż w ten sposób odbierasz Nowakowi resztki jego inteligencji. Za komuny jedynie 2 razy cenzura obcięła teksty TSA (nawet nie Nowaka , za głupi był na to )a radio i tak przemycało je. Podnosiło zainteresowanie wówczas, czemu nie miałoby i teraz? Czemu pan Nowak nie był taki odważny mieszkając w Ameryce, czy za komuny stojąc po paszport, żeby tylko pojechać zarobić do Reichu? Gdyby zrobił to młodziak - rozumiem, ale stary pierdziel, który po 30 latach szarpania wiosła, ni z tego , ni z owego poważnie uderza w teksty Bóg , honor , ojczyzna to są jaja. Tymczasem środowisko muzyczne milczy, czekając czy się Nowakowi powiedzie akcja, bojąc się , że ruszenie tej kupy może komuś narobić smrodu i to niekoniecznie redakcji Radia Opole. A przecież mógłby Nowak lub koledzy zaskarżyć bojkot lub poskarżyć się choćby Kempie czy Hofmanowi. To by się larum zrobiło, że bojownika polskości i miłośnika militariów szykanują. Radyjo Rydzyka ma taki dział pieśni zakazanych - ciekawe czy Nowak chciałby w tym zestawie wystąpić ? Byłoby ciekawie, może by się ojcowie w końcu przekonali do szatańskiego metalu :D PS szkoda ,że czarnej wołgi nie wymyślił. Może za mała grupa docelowa by to łyknęła. Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez Pepeg z Gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 ale to jest chłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 05.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 No.Najbardziej podoba mi się ostatnia zwrotka. Jest taka... wieloznaczna i daje pole dla wyobraźni. "ło, ło, ło..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 05.04.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 A ta piękna, przebogata klasyczna polszczyzna ostatniej zwrotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek-B 07.04.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nawet nie dosluchalem do konca ....za górnolotne , jak dla mnie!!W radiu z ryjem , to mu beda puszczć co 4 minuty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 11.04.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 No. Najbardziej podoba mi się ostatnia zwrotka. Jest taka... wieloznaczna i daje pole dla wyobraźni. "ło, ło, ło..." "Poza tym, nawet jeśli wszystkie trzy zwrotki utworu „Urodziłem się w Polsce” nieco rażą sztucznością i mrocznym, obsesyjnym patriotyzmem, to już kończący fragment polegający na wielokrotnym powtarzaniu „łouł łouł łouł łouł” brzmi autentycznie i wystarczająco nie po polsku, żeby nie doszukiwać się w nim niepotrzebnego patriotyzmu. Moim zdaniem to najlepszy fragment piosenki, bo chociaż nie zawiera ani jednego słowa w języku polskim, to autor powiedział w nim wszystko, co miał do powiedzenia." http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1525941,1,z-zycia-sfer.read Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 11.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Aranż powalający. Tak se myślę, że facet ma pilny kredyt do spłacenia. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts