Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakazane Piosenki Radia Opole: Urodziłem się w Polsce

wierzch

Recommended Posts

"Dziennik Zachodni" informuje o niezwykle bulwersującej sprawie - o decyzji publicznego Radia Opole, które podjęło decyzję o niepuszczaniu piosenki "Urodziłem się w Polsce". Utwór nagrał Andrzej Nowak, lider legendarnego zespołu TSA, wraz ze swoją grupą Złe Psy.

Stacja uznała, że piosenka jest "szowinistyczna i niemedialna".

Gość Pepeg z Gumy

Ty naiwny jesteś czy nawiedzony?

Grunt to gdy zespół ma przygotowany tzw. "odpowiedni iwent" tuż przed wydaniem płyty.

Stary cwaniak Nowak robi cię w ciula a ty to łykasz jak kaczka piskorze.

A podobno "samodzielne myślenie" to cecha tylko prawdziwych Polaków.

W lans medialny przy pomocy treści patriotycznych nie wierzę.

Nowak to nie Bruce Springsteen, a Polska to nie Ameryka.

Również nie podejrzewam go o to, że po usłyszeniu argumentacji w stylu "słuchaj stary, nie puścimy tego, bo to artystyczny chłam", zastąpił ją legendą patriotyczno-martyrologiczną.

Gość Pepeg z Gumy
W lans medialny przy pomocy treści patriotycznych nie wierzę.

Nowak to nie Bruce Springsteen, a Polska to nie Ameryka.

.

Jak mawiał prezes:" i nikt nam nie wmówi , że czarne jest czarne..." itd .Mam gdzieś Twoją wiarę.

Oszukuj się dalej albo zawiąż z Włodziem "bractwo spisków wszelakich".

Artystycznej oceny nie podejmuję się nawet dotknąć, bo znacznie gorszy chłam leci codziennie w radiu a ruszanie bogoojczyźnianych pieśni, choćby najgorszych gniotów, skazane jest momentalnie na ciężką obrazę uczuć patriotycznych u "prawdziwych Polaków".

Śmieszy mnie ta cała akcja fanów podpisujących listy protestacyjne, wciągające w to niezadowoloną politycznie łysą gawiedź.

Kiedy 53 letni , przeciętny muzykant ale wciąż niespełniony artysta przed emeryturą, po raz kolejny w swoim życiu, bezskutecznie chce się wypromować na koniec protest-songiem , zakrawa na infantylizm twórczy.

Daj spokój człowieku, nie pleć takich rzeczy, gdyż w ten sposób odbierasz Nowakowi resztki jego inteligencji.

Za komuny jedynie 2 razy cenzura obcięła teksty TSA (nawet nie Nowaka , za głupi był na to )a radio i tak przemycało je.

Podnosiło zainteresowanie wówczas, czemu nie miałoby i teraz?

Czemu pan Nowak nie był taki odważny mieszkając w Ameryce, czy za komuny stojąc po paszport, żeby tylko pojechać zarobić do Reichu?

Gdyby zrobił to młodziak - rozumiem, ale stary pierdziel, który po 30 latach szarpania wiosła, ni z tego , ni z owego poważnie uderza w teksty Bóg , honor , ojczyzna :no: to są jaja.

Tymczasem środowisko muzyczne milczy, czekając czy się Nowakowi powiedzie akcja, bojąc się , że ruszenie tej kupy może komuś narobić smrodu i to niekoniecznie redakcji Radia Opole.

A przecież mógłby Nowak lub koledzy zaskarżyć bojkot lub poskarżyć się choćby Kempie czy Hofmanowi.

To by się larum zrobiło, że bojownika polskości i miłośnika militariów szykanują.

Radyjo Rydzyka ma taki dział pieśni zakazanych - ciekawe czy Nowak chciałby w tym zestawie wystąpić ?:D

Byłoby ciekawie, może by się ojcowie w końcu przekonali do szatańskiego metalu :D:D

PS szkoda ,że czarnej wołgi nie wymyślił. Może za mała grupa docelowa by to łyknęła.

Edytowane przez Pepeg z Gumy

No.

Najbardziej podoba mi się ostatnia zwrotka. Jest taka... wieloznaczna i daje pole dla wyobraźni.

"ło, ło, ło..."

"Poza tym, nawet jeśli wszystkie trzy zwrotki utworu „Urodziłem się w Polsce” nieco rażą sztucznością i mrocznym, obsesyjnym patriotyzmem, to już kończący fragment polegający na wielokrotnym powtarzaniu „łouł łouł łouł łouł” brzmi autentycznie i wystarczająco nie po polsku, żeby nie doszukiwać się w nim niepotrzebnego patriotyzmu. Moim zdaniem to najlepszy fragment piosenki, bo chociaż nie zawiera ani jednego słowa w języku polskim, to autor powiedział w nim wszystko, co miał do powiedzenia."

http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/felietony/1525941,1,z-zycia-sfer.read