Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary, czy tradycyjna więźba - co tańsze

fotohobby

Recommended Posts

wracając do meritum tematu, Dom zx11- 130m2 dachu dwuspadowego + garaż ok50m2 dach jednospadowy

Zamówiłem wiązary ze Szczekocin z firmy Aldach.

Cena z projektem zastępczym i transportem oraz dodatkami(taśmy,kotwy, kątowniki) bez montażu =10800 brutto

Jakość bez zarzutu: drewno C24 szwedzkie, suche, strugane, impregnowane - wszystkie wiązary proste. Rozstaw co 90cm

Montaż samodzielny bo waga jednego wiązara nie przekraczała 80kg- zajął nam, laikom 2 dni(2 kobiety i 2 mężczyzn).

W projekcie domu miałem więźbę tradycyjna o belce o dużym przekroju, więźba była jętkowa czyli rozpierająca ściany natomiast obecna po przeprojektowaniu już nie -sila działająca na ściany skierowana jest w dol a nie na boki(w moim przypadku ściana kolankowa ma wysokość pełnego pietra + wieniec, zero pionowych słupków żelbetowych)-

wycena z lokalnego tartaku: impregnowana, mokra tarcica ponad 6000.Gdy spytałem o suche drewno to pani z uśmiechem powiedziała: wyschnie panu na dachu, wszyscy tak robią. Powiedziała tez ze gdybym zamówił u nich suszone drewno to belki byłyby powykrzywiane /poskręcane i nie wziąłbym wszystkiego.

Podsumowanie wad i zalet w moim przypadku:

zalety:

-dokładność wykonania i powtarzalność każdego wiązara - dekarze podczas montażu lat i kontrlat niewiele mieli do wyrównywania

-lekka konstrukcja, umożliwiająca samodzielny montaz

-krotki czas montażu(postawilibyśmy w jeden dzień ale trochę wiało)

-sucha nie skręcająca sie więźba co w przypadku domu o standardzie pasywnym ma znaczenie(brak pracy więźby i rozszczelnień)

-zmniejszenie przekroju więźby z 16x8 do 14,5x4 znacząco zmniejsza mostek termiczny w okolicy okapu(30cm dl)

wady:

-wysoka cena zakupu ale brak kosztów ciesli :)

Edytowane przez Brunoxp

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 292
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, mam pytanie w temacie. Czy pod blachodachówkę należy kłaść papę na deskowaniu czy też folię bez deskowania? Nie pytam o koszty ale o efekt i bezpieczeństwo? ( m.in. izolację od hałasu oraz żeby było ciepło i nie przeciekało). Właśnie stoimy przed decyzją i proszę o poradę.

http://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=C9reuNs0cV7uwHYvGywPdsYXoDqus9PQH-7fuwuECk6vR_7MCCAAQASgCYOmE1oX4GqABn8DM_gPIAQGpAuTP9TAlQ5E-qgQnT9CEIxqxAcuGVy7NgjIm-CHSgRlaWhuwex4SFWTuQcCnN6ejPT8uiAYBgAfJv7MBkAcDqAemvhvYBwE&ohost=www.google.pl&cid=CAASJORoOxKbXkM8bCcNhg8U-kESfKU86MLIAsxhd7RKVte46Um8nA&sig=AOD64_0hH5XDlV9PP_Hxa5neQ109ZTonPQ&clui=0&q=&ved=0ahUKEwj7vq_Ss6fMAhWsKJoKHQdjCUgQ0QwIOQ&adurl=https://www.extradom.pl/projekt-domu-juliusz-maly-WRP1480

Edytowane przez Waga 13
doprecyzownie

• 2 months później...

Witam. Chciałbym zejść z kosztów budowy i wyeliminować ściany nośne w środku domu i zrobić kratownicę. Plusem jest też od razu podłoga Jednocześnie nie chcę rezygnować z poddasza. Zrobiłem takie szkice wiązarów i chciałbym zapytać was o opinie czy takie wiązary mają rację bytu?

kratownica 1.jpg

kratownica 2.jpg

Pozdrawiam

W projekcie domu miałem więźbę tradycyjna o belce o dużym przekroju, więźba była jętkowa czyli rozpierająca ściany natomiast obecna po przeprojektowaniu już nie -sila działająca na ściany skierowana jest w dol a nie na boki(w moim przypadku ściana kolankowa ma wysokość pełnego pietra + wieniec, zero pionowych słupków

:)

Brunoxp mozesz wytlumaczyc jak przeprojektowali ci dach ze sily dzialaja w dol a nie rozpieraja? Chodzi o to ze podparles je na stropie czy jest jakis inny sposob na to?

Konstrukcje zostawiles jetkowa?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witajcie

jestem nowym użytkownikiem forum i zaczynam przygodę z budową domu. Obecnie na tapecie jest temat dachu i tu zaczynają się wątpliwości. Pani architekt zaproponowała żeby utrzymać taką formę domu jaka jest (brak słupów podtrzymujących strop) proponuje nam więźbę z firmy Moderdach.

Otrzymałam dzisiaj wstępną wycenę i wydaje się spora: 18900zł z robocizną ale bez obicia płytą OSB.

Uwaga: wycena nie obejmuje kosztu materiałów i robocizny wykonania obicia wiązara szczytowego od zewnątrz płytą OSB3.

wycena.jpg

Czy macie doświadczenie w temacie więżb czy to jest wysoka wycena czy raczej standardowa jak na taki dach?

Pozdrawiam,

Co można powiedzieć skoro nie wiadomo jaki masz dach? Prześlij projekt do innej firmy wykonującej prefabrykowane wiązary a będziesz miał porównanie. Taśmy stężające zbyteczne i murłaty też. Pozdrawiam.

To może ja coś dorzucę od siebie - będzie rozeznanie w cenach.

Dach 320m2, parterówka 200m2 pow zabudowy (chyba 19mx10,5m), wiązary ze stryszkiem ceny netto ok 28 do 30 tys na gotowo.

środku budynku nie mam ścian nośnych, ani podciągów. Przyznam, że patrząc na ceny troche mi mięknie rurka i zastanawiam się czy nie trzeba było robić ścian nośnych i podciągów i robić strop drewniany, ew terrive + więźbę bo cena nie byłaby dużo wyższa

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...

Admiralbar, ja bym się nie zastanawiał, tylko trwał przy pierwszej myśli i wyborze. Ja robiłem projekt indywidualny i od razu założyłem, że nie będzie w środku żadnych ścian nośnych wewnętrznych, żadnych słupów podpierających podciągi i stropu lanego. Tez będę miał parterówkę niemalże w kwadracie p.u. 132m2 i tez robię tylko cztery ściany po obrysie i wiązary. Doliczająć koszt ławy fundamentowej, ściany fundamentowej, ściany nośnej, stropów żelbetowych, więźby ciesielskiej z pewnością nie wyszłoby to taniej.

U mnie wycena wygląda tak: powierzchnia dachu 220m, kąt 35st, plus zadaszenie strefy wejściowej 2x3,6m, z wygospodarowanym strychem 46m2 (obciążenie 100kg/m2) wyszło 18 netto z montażem (8%VAT) czyli 19440zł. Tradycyjne rozwiązanie z pewnością wyszłoby droższe...

Jedynie co mnie martwi to rozpiętość w osiach po 100cm, ale liczył to konstruktor więc się nie wymądrzam...

Jedynie co mnie martwi to rozpiętość w osiach po 100cm, ale liczył to konstruktor więc się nie wymądrzam...

Mam osiowo w większości 110 cm, a tam gdzie omijamy podwójny komin nawet więcej. To o czym nikt mi nie powiedział, a sam też nie pomyślałem, to ewentualnie większe przekroje łat przy tym rozstawie. Mimo wszystko po ponad 4 latach na razie nie widać żeby wyłaziły jakieś fale na dachówce.

Dopytaj o przekrój łat.

• 1 month później...

Witam,

Mam pytanie do Pana Andrzeja. Mam dach o rozpiętości 8m jednospadowy na budynku gospodarczym. Zamiast desek myslalem polozyc plyty OSB 18mm zeby bylo szybciej i tu pojawia sie problem jak rozlozyc wiązary żeby odpady były jak najmniejsze? Wdg mnie powinny być co 83cm i mamy zerowy odpad w zalozeniu ze plyta OSB ma 250 cm. Wybor padł na OSB ponieważ na dachu bedzie papa a nie chce zeby z czasem bylo widać deski.i pytanie czy jak zrobie takie male przerwy to mi tych wiązarów nie wyjdzie od groma i znow cena za wiązary pojdzie ostro w góre? Jakaś mądra rada żeby bylo szybko i dobrze?

pozdrawiam

• 11 months później...
Zawsze jest możliwość wykonania więźby tradycyjnej. Może się tylko okazać, że takie rozwiązanie będzie bardziej kosztowne a nawet znacznie kosztowniejsze od wiązarów prefabrykowanych. Pozdrawiam.

Czy oszczędność na wiązarach prefabrykowanych to tylko robocizna? Sam materiał jest droższy? Orientuje się ktoś czy dla dachów skomplikowanych wielospadowych z lukarnami można zastosować prefabrykowane wiązary i czy w przypadku stropu lanego również?