Trociu 23.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 A co ja wróżka jestem? Nie mam pojęcia jak często i w jakich ilościach będą rośliny potrzebowały nawadniania przy warunkach glebowych jakie mam. Wiem tyle, że mam gliny na metry, która nie chce przepuszczać wody; kałuże po opadach schną kilka dni. Tak samo jak nie wiem ile m2 będzie miał ogródek. Chyba, że Trociu ty wiesz to mnie oświeć.Ale chyba wiesz jaką dużą masz działkę, gdzie będzie stał dom, jaki duży bedzie, gdzie będzie trawnik a gdzie dajmy na to podjazd. Trawnik i inne rośliny oficjalnie w przypadku braku deszczu potrzebują codziennego podlewania na które schodzi podobno z 2-3m3 wody. Moje pytanie było raczej skierowaniem na przemyślenie, czy tak powoli (tak mi się zdaje, że to powoli) napełniająca się studnia starczy Ci na jej wykorzystanie bez większych nerwów. Że jak podlejesz jednego dnia cały trawnik, to za 2-3 dni będzie znowu dostateczna ilość wody na ponowne podlanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.07.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Codzinne podlewanie trawnika to ... zły pomysł. Nawet jak ma się studnię. A gdy jest glina to większym problemem jest nadmiar wody (najczęściej). I tu wtedy lepiej pieniązki dać na drenaż niż na studnię. to tak generalnie - ale glina glinie nie równa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 23.07.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Założenia wyjściowe były takie, że owa studnia miała być:a - alternatywnym a nie jedynym źródłem wody dla roślinb - miejscem odbioru wody z dachu szopki.Jaki, że w przeciągu 3 dni naszło wody na 2/3 pojemności, plan b odpadł. Co do planowania terenów zielonych, to myślę, że będzie tego ok. 500m2 (trawnik+inne roślinki). Ale plany a rzeczywistość... Póki co mam kilka poziomek, brzózkę płaczącą i 3 canny. A jak to jest z podlewaniem trawnika? Moi rodzice przez kilkanaście lat jak posiadają ogród nie podlewają trawnika. Fakt - sporo cienia mają. Wiadomo, że przy zakładaniu trzeba nawadniać, ale potem? Gdzieś na forum czytałam, że trawa przyzwyczaja się do ragularnego podlewania i później to już bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldenn 10.08.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Witam!Ile kosztuje studnia z montażem itp?Prosiłbym o odp:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.08.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 To jest pytanie! Odpowiem Ci innym : ile kosztuje samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 10.08.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Z mojej studni (wiercona 11 m głębokości) podłączyliśmy hydrofor i pięknie podlewa ogróek ale woda jest bardzo żelazista, osadza się rdzy brudek na kostkach, kamieniach. Czy taka woda może mieć jakiś szkodliwy wpływ na rośliny? Podlewam głównie trawę i rośnie póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 10.08.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Studnia głębinowa, woda na 40 m, rura stalowa 160 mm, dwa kregi z pokrywą z włazem - 7000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goldenn 11.08.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzięki za odp. Trzeba jeszcze przeliczyć czy opłaca się płacić za wodę normalną i podlewać nią ogródek czy studnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 22.08.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witam! Ile kosztuje studnia z montażem itp? Prosiłbym o odp:) PozdrawiamLodz, ok 200 zl/metr U nas woda na 35 metrach, wiec odpuscilam... do tego pompa i jej zasilanie... ile wody musze wylac na trawe zeby sie zwrocilo i zaczely oszczednosci? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Locolukas 05.06.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie związane z hydroforem - jakie może być zużycie prądu średniego hydrofora na metr3 pozyskanej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 05.06.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 Codzinne podlewanie trawnika to ... zły pomysł. Nawet jak ma się studnię. a mógłbyś zdradzić dlaczego? nie uwierzę, że bez codziennego podlewania (w dni kiedy nie pada) można utrzymać ładną trawę. Mam okazję porównywać mój trawnik i sąsiada, który podlewa jak mu się przypomni (2 razy w tygodniu) i różnica w wyglądzie jest bardzo znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 10.06.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie związane z hydroforem - jakie może być zużycie prądu średniego hydrofora na metr3 pozyskanej wody? Każdy hydrofor ma tabliczkę znamionową a tam są dane - np.Moc znamionowa: 1.300 W. Max wydajność 4.500 l/h. Max wysokość podnoszenia: 52 m. Max ciśnienie = ciśnienie wyłączające: 5,2 bar. Ciśnienie włączające: 2,0 ą 0,2 bar. Max wysokość samozasysania: 9 m. Informacyjny wyświetlacz elektroniczny. Max temperatura medium: 35 stC. Kalkulator w ręke i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.06.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Codzinne podlewanie trawnika to ... zły pomysł. Nawet jak ma się studnię. a mógłbyś zdradzić dlaczego? nie uwierzę, że bez codziennego podlewania (w dni kiedy nie pada) można utrzymać ładną trawę. Mam okazję porównywać mój trawnik i sąsiada, który podlewa jak mu się przypomni (2 razy w tygodniu) i różnica w wyglądzie jest bardzo znacząca. Trawa powinna być podlewana np co 3 dni większą ilością wody. Wtedy jest solidniejsza i mniej podatna na choroby i braki wody. Trawa wykształca wtedy większe korzenie. Po tym jak się ukorzeni nie powinno być róźnicy pomiędzy trawnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 17.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie związane z hydroforem - jakie może być zużycie prądu średniego hydrofora na metr3 pozyskanej wody? Każdy hydrofor ma tabliczkę znamionową a tam są dane - np.Moc znamionowa: 1.300 W. Max wydajność 4.500 l/h. Max wysokość podnoszenia: 52 m. Max ciśnienie = ciśnienie wyłączające: 5,2 bar. Ciśnienie włączające: 2,0 ± 0,2 bar. Max wysokość samozasysania: 9 m. Informacyjny wyświetlacz elektroniczny. Max temperatura medium: 35 stC. Kalkulator w ręke i po problemie. Ja do wyliczeń przyjmowałem 1 kWh na 2 m3 wody. Posiadając 2 taryfy mamy dodatkowy zysk z niższej ceny prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micnic 17.02.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Mam pytanie właśnie zakładam wodę z wodociągów i mam pytanie bo chciałam bym założyć osobny wodomierz do podlewania ogrodu, czy muszę mieć osobny plan czy wystarczy że będzie to ujęte w projekcie budowy przyłączy wod-kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 17.02.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Zwłaszcza do dużego ogrodu, czy sadu polecam wykopanie swale'a.Swale to rów wykopany w poprzek stoku. Zapobiega od szybkiemu spływowi wody dzięki czemu rośliny mogą z niej korzystać dłużej. Filmik tłumaczący (po angielsku) czym jest swale:http://www.youtube.com/watch?v=kPrfNVzDNME Filmik pokazujący jak wykorzystano na pustyni swale (i permakulture w ogóle:) http://www.youtube.com/watch?v=4S6kTlz6Mk4&feature=related Nie muszę dodawać chyba, że to najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dlaczego płacić za ścieki? Starczy założyć podlicznik jedynie do podlewania ogrodu. Wtedy płaci się za wodę, bez ścieków. Wojetk - w Wielkopolsce aż roi się od stoków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 17.02.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Elfir nazwy "stok" użyłem by przedstawić istotę rzeczy bardzo obrazowo. W 2 linku, który podałem tym o zastosowaniu swale'i jest opisana sytuacja gdzie teren jest prawie kompletnie płaski. W rzeczywistości każdy teren jest nierówny. Kwestia tego, by to wykorzystać i nie pozwolić wodzie tak sobie po prostu bezproduktywnie spłynąć po powierzchni - to takie nie-wielkopolskie Swale'a kopałem już na terenie, gdzie spadek terenu wynosi mniej niż 0,5% Czyli teren obniża się o pół metra na każde 100 metrów. Wytyczenie takich rowów (cz rowków, bo swale mogą być również bardzo małe) nadaje ogrodowi/gospodarstwu (bo ta technika jest też wykorzystywana w sadownictwie i agroleśnictwie) bardzo ciekawe ukształtowanie... Oto zdjęcie takiego małego swale'a http://redac.eng.usm.my/html/photo%20album/2003/03031416Langkawi/swale%20did%20langkawi.jpg A to link do zdjęcia bo się nie wyświetla... http://redac.eng.usm.my/html/photo%20album/2003/03031416Langkawi/swale%20did%20langkawi.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micnic 17.02.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Dlaczego płacić za ścieki? Starczy założyć podlicznik jedynie do podlewania ogrodu. Wtedy płaci się za wodę, bez ścieków. Wojetk - w Wielkopolsce aż roi się od stoków Ale czy można założyć ten podlicznik bez planu czy trzeba brać architekta i warunki z wodociągów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 trzeba tylko wystąpić o warunki do dostawcy wody, jakie należy spełnić (np. zawór zwrotny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts