Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA DO PODLEWANIA OGRODU - z sieci, ze studni, ze zbiorników na deszczówkę?

tola

Recommended Posts

A co ja wróżka jestem?

Nie mam pojęcia jak często i w jakich ilościach będą rośliny potrzebowały nawadniania przy warunkach glebowych jakie mam. Wiem tyle, że mam gliny na metry, która nie chce przepuszczać wody; kałuże po opadach schną kilka dni. Tak samo jak nie wiem ile m2 będzie miał ogródek.

Chyba, że Trociu ty wiesz to mnie oświeć.

Ale chyba wiesz jaką dużą masz działkę, gdzie będzie stał dom, jaki duży bedzie, gdzie będzie trawnik a gdzie dajmy na to podjazd. Trawnik i inne rośliny oficjalnie w przypadku braku deszczu potrzebują codziennego podlewania na które schodzi podobno z 2-3m3 wody.

Moje pytanie było raczej skierowaniem na przemyślenie, czy tak powoli (tak mi się zdaje, że to powoli) napełniająca się studnia starczy Ci na jej wykorzystanie bez większych nerwów. Że jak podlejesz jednego dnia cały trawnik, to za 2-3 dni będzie znowu dostateczna ilość wody na ponowne podlanie.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Założenia wyjściowe były takie, że owa studnia miała być:

a - alternatywnym a nie jedynym źródłem wody dla roślin

b - miejscem odbioru wody z dachu szopki.

Jaki, że w przeciągu 3 dni naszło wody na 2/3 pojemności, plan b odpadł.

Co do planowania terenów zielonych, to myślę, że będzie tego ok. 500m2 (trawnik+inne roślinki). Ale plany a rzeczywistość...

Póki co mam kilka poziomek, brzózkę płaczącą i 3 canny.

A jak to jest z podlewaniem trawnika? Moi rodzice przez kilkanaście lat jak posiadają ogród nie podlewają trawnika. Fakt - sporo cienia mają. Wiadomo, że przy zakładaniu trzeba nawadniać, ale potem? Gdzieś na forum czytałam, że trawa przyzwyczaja się do ragularnego podlewania i później to już bez tego ani rusz.

• 3 weeks później...

Z mojej studni (wiercona 11 m głębokości) podłączyliśmy hydrofor i pięknie podlewa ogróek

ale woda jest bardzo żelazista, osadza się rdzy brudek na kostkach, kamieniach.

Czy taka woda może mieć jakiś szkodliwy wpływ na rośliny? Podlewam głównie trawę i rośnie póki co :)

• 2 weeks później...
  • 9 months później...
Codzinne podlewanie trawnika to ... zły pomysł. Nawet jak ma się studnię.

a mógłbyś zdradzić dlaczego? nie uwierzę, że bez codziennego podlewania (w dni kiedy nie pada) można utrzymać ładną trawę. Mam okazję porównywać mój trawnik i sąsiada, który podlewa jak mu się przypomni (2 razy w tygodniu) i różnica w wyglądzie jest bardzo znacząca.

Witam, mam pytanie związane z hydroforem - jakie może być zużycie prądu średniego hydrofora na metr3 pozyskanej wody?

Każdy hydrofor ma tabliczkę znamionową a tam są dane -

np.Moc znamionowa: 1.300 W. Max wydajność 4.500 l/h. Max wysokość podnoszenia: 52 m. Max ciśnienie = ciśnienie wyłączające: 5,2 bar. Ciśnienie włączające: 2,0 ą 0,2 bar. Max wysokość samozasysania: 9 m. Informacyjny wyświetlacz elektroniczny. Max temperatura medium: 35 stC.

Kalkulator w ręke i po problemie.

Codzinne podlewanie trawnika to ... zły pomysł. Nawet jak ma się studnię.

a mógłbyś zdradzić dlaczego? nie uwierzę, że bez codziennego podlewania (w dni kiedy nie pada) można utrzymać ładną trawę. Mam okazję porównywać mój trawnik i sąsiada, który podlewa jak mu się przypomni (2 razy w tygodniu) i różnica w wyglądzie jest bardzo znacząca.

Trawa powinna być podlewana np co 3 dni większą ilością wody. Wtedy jest solidniejsza i mniej podatna na choroby i braki wody.

Trawa wykształca wtedy większe korzenie. Po tym jak się ukorzeni nie powinno być róźnicy pomiędzy trawnikami.

Witam, mam pytanie związane z hydroforem - jakie może być zużycie prądu średniego hydrofora na metr3 pozyskanej wody?

Każdy hydrofor ma tabliczkę znamionową a tam są dane -

np.Moc znamionowa: 1.300 W. Max wydajność 4.500 l/h. Max wysokość podnoszenia: 52 m. Max ciśnienie = ciśnienie wyłączające: 5,2 bar. Ciśnienie włączające: 2,0 ± 0,2 bar. Max wysokość samozasysania: 9 m. Informacyjny wyświetlacz elektroniczny. Max temperatura medium: 35 stC.

Kalkulator w ręke i po problemie.

Ja do wyliczeń przyjmowałem 1 kWh na 2 m3 wody. Posiadając 2 taryfy mamy dodatkowy zysk z niższej ceny prądu.

• 8 months później...

Zwłaszcza do dużego ogrodu, czy sadu polecam wykopanie swale'a.

Swale to rów wykopany w poprzek stoku. Zapobiega od szybkiemu spływowi wody dzięki czemu rośliny mogą z niej korzystać dłużej.

Filmik tłumaczący (po angielsku) czym jest swale:

http://www.youtube.com/watch?v=kPrfNVzDNME

Filmik pokazujący jak wykorzystano na pustyni swale (i permakulture w ogóle:)

http://www.youtube.com/watch?v=4S6kTlz6Mk4&feature=related

Nie muszę dodawać chyba, że to najtańsze rozwiązanie.

Elfir nazwy "stok" użyłem by przedstawić istotę rzeczy bardzo obrazowo. W 2 linku, który podałem tym o zastosowaniu swale'i jest opisana sytuacja gdzie teren jest prawie kompletnie płaski. W rzeczywistości każdy teren jest nierówny. Kwestia tego, by to wykorzystać i nie pozwolić wodzie tak sobie po prostu bezproduktywnie spłynąć po powierzchni - to takie nie-wielkopolskie :)

Swale'a kopałem już na terenie, gdzie spadek terenu wynosi mniej niż 0,5% Czyli teren obniża się o pół metra na każde 100 metrów. Wytyczenie takich rowów (cz rowków, bo swale mogą być również bardzo małe) nadaje ogrodowi/gospodarstwu (bo ta technika jest też wykorzystywana w sadownictwie i agroleśnictwie) bardzo ciekawe ukształtowanie...

Oto zdjęcie takiego małego swale'a

http://redac.eng.usm.my/html/photo%20album/2003/03031416Langkawi/swale%20did%20langkawi.jpg

A to link do zdjęcia bo się nie wyświetla...

http://redac.eng.usm.my/html/photo%20album/2003/03031416Langkawi/swale%20did%20langkawi.jpg

Dlaczego płacić za ścieki? Starczy założyć podlicznik jedynie do podlewania ogrodu. Wtedy płaci się za wodę, bez ścieków.

Wojetk - w Wielkopolsce aż roi się od stoków ;)

Ale czy można założyć ten podlicznik bez planu czy trzeba brać architekta i warunki z wodociągów ?