Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WODA DO PODLEWANIA OGRODU - z sieci, ze studni, ze zbiorników na deszczówkę?

tola

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naciąga cię. Zrobi ci to instalator, jak będzie miał warunki.

Przynajmniej w Poznaniu do budynków wielorodzinnych nie potrzeba było żadnych planów dorobienia dodatkowego ujęcia ogrodowego. No chyba, że to ujecie robisz gdzieś daleko i trzeba nanieść na mapę geodezyjną? :)

Najlepsze jest to że ja właśnie teraz zakładam wodę i ten architekt robił mi projekt na przyłącze i powiedział że nie da się tego zrobić za jednym razem i musi to zrobić osobno i osobno muszę zapłacić ale coś mi się wydaje że to chyba nie możliwe żeby były takie utrudnienia. Aha dodam że to do domku jednorodzinnego. A nie wiesz gdzie mogę uzyskać informację na ten temat bo nie mam pojęcia do kogo się zwrócić.

Wystąp do dostawcy wody o wydanie warunków podłączenia podlicznika na wodę i daj swojemu instalatorowi, żeby dołożył podlicznik i kilka rurek + kran.

To naprawdę żadna filozofia dla fachowca. Pamiętać trzeba tylko, by zawór odcinający umieścić w budynku, by zamarzająca woda nie rozsadziła kranu i rur.

U nas oceniał geolog? On tez robil projekt studni glebinowej. Nie robil odwiertow, jedynie na podstawie map. Pomylil sie o 1 m. - wode mamy na glebokosci 74 m :) :)

• 3 months później...
Wystąp do dostawcy wody o wydanie warunków podłączenia podlicznika na wodę i daj swojemu instalatorowi, żeby dołożył podlicznik i kilka rurek + kran.

To naprawdę żadna filozofia dla fachowca. Pamiętać trzeba tylko, by zawór odcinający umieścić w budynku, by zamarzająca woda nie rozsadziła kranu i rur.

czy taki podlicznik zaklada sie za licznikiem glownym? bo mam juz podciagniety licznik glowny i teraz sie zastanawiam gdzie ten podlicznik ewentualnie podpiac?

pozdrawiam

Osoby, które chciałyby podlewać ogród, płacąc tylko za wodę, bez opłat za ścieki, mogą zamontować wodomierz odliczający, tzw. odlicznik. Dzięki niemu ilość odprowadzanych ścieków zmniejszy się o ilość wody zużytej na podlewanie ogrodu.

Wystarczy zgłosić się do Biura Obsługi Klienta MPWiK i złożyć pisemny wniosek oraz ustalić termin wizyty pracownika MPWiK, podczas której zostaną określone lokalizacja i sposób montażu wodomierza odliczającego. Następnie, po wykonaniu wskazanych prac, należy zgłosić wodomierz odliczający do oplombowania w Biurze Obsługi Klienta.

Warunki techniczne montażu wodomierzy odliczających:

* wodomierz odliczający musi znajdować się w pomieszczeniu, na instalacji wewnętrznej za wodomierzem głównym;

* bez względu na typ wodomierza, należy go zamontować w pozycji poziomej (tylko w uzasadnionych przypadkach dopuszcza się możliwość montażu wodomierza w pozycji pionowej);

* wodomierz musi posiadać zatwierdzenie typu przez Główny Urząd Miar oraz dopuszczenie do obrotu publicznego (stosowania w budownictwie);

* w pomieszczeniu, w którym zostanie zamontowany wodomierz, musi panować temperatura powyżej 4 stopni Celsjusza.

• 11 months później...

Witam,

Po kolejnej podwyżce ceny za wodę zastanawiam się nad studnią do polewania trawnika - tylko i wyłącznie.

Sąsiad właśnie wierci:

1. Woda pojawiła się już na 3m.

2. Obecnie jest na 26-27m, szuka stabilnego gruntu, cały czas ma iły i żwir.

Szukam odpowiedzi na pytania:

1. Jaka musi być wydajność studni - wyłącznie do podlewania trawy, (od 5 do 8m3 na dobę). Czas polewania 5 sekcji po 20 minut = 5 m3.

2. Czy są sposoby na osadzenie filtra w ile, nie uśmiecha mi się bardzo głębokie wiercenie (30m jest Ok.).

3. Potrzebuję ciśnienie w instalacji powyżej 4 Atm. (niezbędne do uruchamiania nawadniania) - hydrofor + pompa?

Dziękuję za odpowiedź.

Szukam odpowiedzi na pytania:

1. Jaka musi być wydajność studni - wyłącznie do podlewania trawy, (od 5 do 8m3 na dobę). Czas polewania 5 sekcji po 20 minut = 5 m3.

Hmm, 5*20 = 1 2/3h. 5m3 / 1 i 2/3 = 3m3/h?

2. Czy są sposoby na osadzenie filtra w ile, nie uśmiecha mi się bardzo głębokie wiercenie (30m jest Ok.).

Filtr mozna tez osadzic w glinie, ale czy poplyenie z tego 3m3/h.......

Filtr nalezy umiescic w warstwie wodonosnej o odpowieniej wydajnosci. Fakt, ze woda "pojawia" sie na 3m, nie ma tu nic do rzeczy. U mnie tez sie pojawia na 3 metrach, a warstwa wodonosna jest na 60m.

3. Potrzebuję ciśnienie w instalacji powyżej 4 Atm. (niezbędne do uruchamiania nawadniania) - hydrofor + pompa?

Cisnienie w zbiorniku hydroforowym czy instalacji pochodzi od pompy. Jesli pompa nie bedzie na tyle wydajna, zeby zapewnic 3m3/h przez 2h ciagiem przy cisnieniu 4atm, to zaden zbiornik niczego tu nie poprawi.(no chyba ze bedzie mial kilka m3 ;)

Zbiornik to bufor miedzy pompa a odbiornikiem. Zmiejsza czestotliwosc zalaczen pompy i "daje" cisnienie gdy pompa nie pracuje. Ty zamierzasz czerpac stosunkowo duzo wody praktycznie ciagiem. Zbiornik nie ma sensu jesli nie bedziesz mial pompy duzo bardziej wydajnej niz owe 3m3/h

marcin

Wydajność, 5m3 na dzień jest pewna - obecnie tyle leję, trawa jest zielona ale kosztuje ta zabawa majątek.

Podlewanie sekcji trwa: 20 minut

Sekcji jest: 5

Ilość wody: 5m3 na podlewanie.

Czyli: 5 / 1,4 = 3,5m3 na godz.

Jak sprawdzić wydajność warstwy wodonośnej?

Jak ja znaleźć, różdżkarz?

Sąsiad, który teraz kopie jest na 27m i jest w warstwie mieszaniny iłu i żwiru.

Jak rozmawiałem z "kopaczami" to mają problem, że jak wyciągną rury do kopania to nie wcisną osłonowych. Coś o zasypaniu, zawaleniu filtra przez miękki grunt.

Kopanie na 60m to inwestycja bezzwrotna :)

Wydajność, 5m3 na dzień jest pewna - obecnie tyle leję, trawa jest zielona ale kosztuje ta zabawa majątek.

Podlewanie sekcji trwa: 20 minut

Sekcji jest: 5

Ilość wody: 5m3 na podlewanie.

Czyli: 5 / 1,4 = 3,5m3 na godz.

Jak sprawdzić wydajność warstwy wodonośnej?

Jak ja znaleźć, różdżkarz?

Sąsiad, który teraz kopie jest na 27m i jest w warstwie mieszaniny iłu i żwiru.

Jak rozmawiałem z "kopaczami" to mają problem, że jak wyciągną rury do kopania to nie wcisną osłonowych. Coś o zasypaniu, zawaleniu filtra przez miękki grunt.

Kopanie na 60m to inwestycja bezzwrotna :)

Wydajnosc wartwy pewnie mozna sprawdzic pompujac z niej wode. Profesjonalne firmy studzienne powinny to zrobic po wierceniu, choc w praktyce malo kto to wykonuje. Pompuje sie studnie, sprawdza o ile sie poziom wody obniza w czasie pompowania.

3.5m3/h to juz bedzie calkiem spora pompa i wydajnosc studni. NIe taniej troszke zdemolowac ogrodek i podzielic nawodnienie na wiecej sekcji? Kopanie studni tez nie bedzie bezinwazyjne dla ogrodka.

Z moich walk ze studnia pamietam, ze studniarze na podstawie rodzaju materialu wydobywanego ze studni okreslaja czy jest to warstwa rokujaca na wode czy nie. I powinien to byc gruby zwir. Jak rozumuje, miedzy zarnami gryubego zwiru jest dosyc miejsca na wode. Dodatkowo woda miedzy tymi ziarnami moze sie sprawnie poruszac. Jesli jest to bardzo drobny material, to nawet jak woda poplynie to mniej/wolniej a z czasem ujecie/filtr moze sie tym drobnym materialem zamulic i bedzie tylko

gorzej.

To co jest u sasiada nie musi sie powtorzyc u Ciebie. 3m dalej wykopiesz i teren jak i sklad wody moze byc kompletnie inny.

Rozdzkarz? Litosci. Toz to oszusci a z cala pewnoscia naciagacze sa. Poszukaj sobie moich postwo z 2-3 tygodni. Tam opisalem moje przejscia ze studnia a byl tam tez fragment o rozdzkarzu u sasiada :-) Badanie elektrooporowe (geofizyk) bardzo dobrze okreslilo struktore gruntu i polozenie warst wodonosnych. I to jest powtarzalne, sprawdzalne i naukowe w przeciwienstwie do rozdzkarstwa.

marcin

ludzie co wy piszecie,po perwsze Jastrzab od kiedy w glinie jest woda?pokaz mi fachowca ktorywsadzi filter w gline?po drugie 3,5m3 na godz to jest standardowa wydajnosc na 5 sekcji poptrzebna jest wydajnosc ok 6m3 na h,

Aniu, czytaj ze zrozumieniem. Autorka sie pytala czy mozna wsadzic filtr studzienny w ił. To napisalem, ze wsadzic se owszem i mozna, ba, ze wsadzic to i w gline se mozna, ale woda to z tego nie poplynie - a to juz inna para kaloszy. Autorka nie wie najwyrazniej, ze z ilow to mozna rownie duzo wody co zgliny wypomowac.

A co to "fachowfcow"? W 15miut znajde kilku ktorzy i wplynny beton filtr studzienny wsadza, jesli beda wiedzieli ze wezma kase bez konsekwencji ;-)

Po drugie, co to znaczy ze na 5 sekscji potrzeba 6m3h. Kazda sekcja nawodnienia dziala osobno. Na 115 (takich samych) sekcji potrzeba jest wydajnosc studni taka sama jak na 1 sekcje. W tym sek, ze autorce zrobiono taka sekcje, ktore wymagaja 3m3 wody na h. Zasugerowalem, ze jesli studnia nie bedzie tak wydajna, to mozna sekcje przeprojektowac. Jedna sekcja nawodnienia to chyba nie jest 1 zraszacz, z regoly troche wiecej, wiec jest co podzielic.

marcin

• 3 weeks później...