megapol_mg 07.04.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam. Mam pytanie , czy jest możliwość przygotowania przewodów pod pompę ciepła , chodzi mi o kolektor poziomy kiedyś na działce.W tym roku buduję dom i wybieram ogrzewanie gazowe i instalacja z kotłem gazowym będzie . Czy pompa ciepła musi mieć wszędzie na dole budynku ogrzewanie podłogowe ??? Bardzo byłbym wdzięczny za poradę czy jest to do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.04.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Jedyne co warto przygotować wg mnie to przepusty na rury z glikolem. No i trzeba zrobić podłogówkę i/lub przewymiarowane odpowiednio grzejniki. Reszta to tak prosta przeróbka, że nie warto się tym teraz zajmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.04.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 wybieram ogrzewanie gazowe Jak masz gaz, to czemu nie. Gazowe jak i pc powinno być projektowane jako niskotemperaturowe. Do gazowego polecam wszędzie podłogówkę plus ewentualnie drabinki w łazience - układ identyczny jak do pompy ciepła: kocioł->rozdzielacz->podłogówka bez mieszaczy czy innych cudów. Gazowe wtedy jest najbardziej ekonomiczne i komfortowe. Kocioł oczywiście kondensacyjny, bo gaz jest za drogi, żeby go spalać w niewydajny sposób i mieć dodatkowo straty kominowe. Jeśli chcesz się ewentualnie kiedyś przełączyć na pc, to gz będziesz miał gotowe. Możesz ewentualnie pomyśleć o przepustach do podpięcia kiedyś dz, podprowadź 3-fazowy kabel do kotłowni i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts