Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zraszanie trawnika wodą ze zbiornika na deszczówkę

Recommended Posts

Witam,

Proszę zorientowanych o poradę w temacie wykonania systemu zraszaczowego w oparciu o wodę ze zbiornika deszczówki. Chodzi o wykorzystanie pompy zatapialnej tłoczącej wodę do zakopanego pod ziemią systemu zraszania. Jakiego typu pompę zastosować. Jak ją podłączyć pod względem zasilania/sterowania. Załączanie przyciskiem, jednak pływak pompy w przypadku zbyt małej ilości wody powinien wyłączyć pompę. Z drugiej jednak strony jeśli w czasie dużych opadów gdy zbiornik się napełni chciałbym zastosować drugi pływak (u góry zbiornika), który rozpocznie pompowanie wody (brak kanalizacji deszczowej odprowadzajacej nadmiar wody, grunt gliniasty - brak możliwości wykonania drenażu rozsączającego). Jednak górny pływak ma tylko włączać pompe w celu zabezpieczenia przed przelaniem (nie wypompować wody do zera!!) więc po obniżeniu poziomu o ok 20 cm pływak (górny) powinien z powrotem wyłączyć pompę. Jak to zgrać (pod względem elektrycznym) żeby to działało? Mam nadzieję, że w dobrym topicu zamieściłem ten wątek.

Pozdrawiam

Rafał

Witam, mam podobne rozwiązanie z tym, że nadmiar wody przelewa się do kanalizacji. Wykorzystuję jeden z poniższych czujników http://www.elektron.zgora.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=3

tylko do ochrony przed suchobiegiem, ale mam też podgląd na diodach ile wody jest w zbiorniku. Polecam tą firmę. Instalacja wydaje się bardzo skomplikowana, ale po opisaniu mojego schematu przysłano mi gotowy zestaw w skrzynce montażowej. Wystarczyło podpiąć tylko sondy i zasilanie. Wprawdzie nie jest to tanie rozwiązanie, ale na pewno bardzo wygodne. Pozdrawiam

Mam podobnie zrobione na dwóch pływakach. Jeden puszcza prąd na pompę jeśli jest woda w zbiorniku (zielona lampka w garażu) drugi puszcza prąd na drugą pompę do napełniania zbiornika gdy wody brakuje (czerwona lampka w garażu).

Podłącze się pod temat, bo za chwilę czeka mnie przygotowanie pod instalację nawadniania. Chciałbym, aby była automatyczna z wykorzystaniem wody ze zbiornika na deszczówkę oraz z sieci. Problem w tym, że zbiornik jest oddalony od źródła (sieci) o jakieś 30 metrów. Bliżej mam tylko kranik na elewacji, ale wolałbym się do niego nie podłączać z instalacją ogrodową.

Na tą chwilę, zanim zaczną się rewolucje na zewnątrz (kostka), potrzebuje przebić się z budynku na zewnątrz z wodą. Wszystkie projekty jakie udało mi się znaleźć miały skrzynkę z zaworami zaraz przy budynku, a z niej wychodziła instalacja. Oczywiście wszystkie opisy mówią, że instalacja musi być możliwie jak najkrótsza, żeby uniknąć strat ciśnienia. Problem w tym, że jak zrobię skrzynkę zaraz za wyjściem z budynku to nie będzie to optymalne miejsce do połączenia ze zbiornikiem, ani też nie będzie to optymalne dla instalacji nawodnienia. Czy zatem lepiej (czy w ogóle można) umieścić skrzynkę z zaworami gdzieś w centralnej części ogrodu?

Może ktoś wie jakie okablowanie należy puścić do zbiornika z deszczówką? Doprowadzić je do skrzynki z automatyką? Czy automatyka jest w budynku, w szafce na elewacji, czy może w skrzynce z zaworami?