Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podlogowka: plytki czy panele podlogowe???

aitken

Recommended Posts

Przeczytaj to pytanie raz jeszcze i znajdź w nim błąd.

Adam M.

Specjalnie użyłem takiego a nie innego sformułowania. Taki skrót myślowy też ma swój sens.

Nie rób uników.

Mądrej głowie dość dwie słowie...

Dawaj...

Dla przypomnienia Twój skrót myślowy: cyt."Dynamika procesu oddawania ciepła spadnie.

Do rozdzielacza wróci cieplejsza woda.

DOBRZE zrobiona podłogówka "wyśle" odpowiednio cieplejszą wodę do rurek, dynamika wzrośnie, bo wzrośnie gradient temperatur i całość zadziała dobrze." koniec cyt.

Twój skrót myślowy dobrze się komponuje z moim...

===

Bogusław

.

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolego Bogusławie, odpowiedz w jaki sposób regulujesz temperaturę kaloryfera?

Pozdrawiam.

Na zadane pytanie otrzymałem odpowiedż, którą zacytuję:

"Do wszystkich kaloryferów w instalacji, czynnik grzewczy dociera w tej samej Tz ( pomniejszonej o minimalne straty liniowe)."

Brakowało istotnej informacji, że temperaturę, a przede wszystkim moc cieplną kaloryfera, regulujemy ilością ciepła dostarczonego do grzejnika w określonym czasie, czyli wielkością przepływu, jako że TZ mamy stałe. Po prostu, kręcimy zaworem w lewo lub prawo.

W związku z tym uważam lub wydaje mi się że:

1 - każde zwiększenie przepływu zwiększa moc grzejnika, ale średnia temperatura grzejnika może wzrosnąć, utrzymać nię na tym samym poziomie a nawet spaść.

2 - każde zmniejszenie przepływu zmniejsza moc grzejnika, ale średnia temperatura grzejnika może spaść, utrzymać nię na tym samym poziomie a nawet wzrosnąć.

Powyższe założenia mogą mieć praktyczne odzwierciedlenie, ale dla pełniejszego zrozumienia potraktujmy je bardziej teoretycznie.

Proszę o odpowiedż Pana, jako fachowca od grzejniów, czy moje uważanie jest słuszne?

Jężeli nie to proszę wyprowadzić mnie z błędu, z jak najprostszym uzasadnieniem.

Zakładamy stałe TZ, a straty liniowe nas nie dotyczą.

Pozdrawiam.

PS. w powyższych rozwząniach pomijamy automatykę sterowania, chodzi o zrozumienie działania ogrzewania w tym podłogówki.

Edytowane przez Parkiet

Masz rację. Większy przepływ = większa moc.. Ograniczenie? Przepływ maksymalny musi być zgodny z normą.

I dlatego spodziewałem się i od Ciebie i od Adama innej prostej odpowiedzi na przedstawiony problem...

Dotąd jej nie było..

Proste pytanie i prosta odpowiedź, pozwala zorientować się w temacie "prostym" ludziom..

Pozdrawiam

Bogusław

A może, pod chwilową nieobecność w wątku asolta, Ty odpowiesz na moje pytanie dotyczące różnic w mocy grzewczej posadzki betonowej pokrytej:

a/. glazurą

b/. panelami podłogowymi

przy tej samej temperaturze zasilania?

Również pozdrawiam

Jeżeli zrozumiałeś i zaakceptowałeś zmianę temperatury i mocy grzejnika poprzez zmianę przepływu czynnika grzewczego, to powinieneś zrozumieć, iż podłogówka działa na podobnych zasadach.

W podłogówce, pokrytej panelami, po zwiększeniu przepływu czynnika wzrasta temperatura podkładu, poprzez co temperatura powierzchni paneli dorównuje temperaturze powierzchni glazury i efektywność cieplna obu posadzek jest porównywalna. A wszystko przy stałej TZ, ale przy podwyższonej TP

Moc grzewcza podkładu w obu przypadkach będzie równa sumie mocy cieplnej emitowanej do pomieszczenia i mocy traconej, załóżmy do gruntu.

Tu trzeba wziąć pod uwagę samoregulację podłogówki, ewentualnie podregulowanie przepływu.

Pozdrawiam.

Tu trzeba wziąć pod uwagę samoregulację podłogówki, ewentualnie podregulowanie przepływu

dokładnie tak to opisał Livko, po uruchomieniu PCi w pomieszczeniach które były chłodniejsze rozkręcił rotametry i zwiększył przepływ czynnika, w pomieszczeniach cieplejszych dokręcił rotametry i zmniejszył przepływ czynnika, i nic więcej już tam nie grzebał, i tak wyregulowana podłogówka grzeje już u niego w praktyce parę ładnych latek i obawiam się że jak ktoś mu zaproponuje wymianę podłogi na płytki bo podobno podłogówka nie dogrzewa to będzie się długo śmiał

sprzedawca chce koniecznie sprzedać kaloryfer w wątku o podłogówce ;)

Masz obsesję imrahil? Pisze wyłącznie o podłogówce.

Będę sobie pisał, gdzie chcę...

Parkiet i adam "mentorzą", pouczają i kombinują i mieszają , zamiast odpowiedzieć w prosty sposób, gdyż wymiana informacji przeznaczona jest dla wszystkich.

Adam wysila się na "okrągłe zdania", i wkurza się, że ich nie łykam w całości jak kaczka. Wiele osób nie zgadza się z jego mądrościami, gdyż tak jak wielu tu, stał się

"człowiekiem jednej książki".

Adam chciał temat załatwić "okrągłym zdaniem", jak zwykle i jest zły, że nie kupiłem jego odpowiedzi o Mądrej Podłogówce, dużo inteligentniejszej od najinteligentniejszego proszku do prania...

Prosiłem o dwie cyfry, zamiast tego dostałem 3 strony kombinowania i pouczania...

Jaka jest różnica w mocy grzewczej ogrzewania podłogowego, pokrytego glazurą a pokrytego np. parkietem o grubości 16 mm, przy założeniu, że wszystkie możliwe parametry i okoliczności są identyczne?

Odpowiedź obu sprowadza się do jednego stwierdzenia: "kryjcie posadzkę czym chcecie, dla skuteczności ogrzewania to nie ma znaczenia, gdyż mądra podłogówka i prawa fizyki sobie poradzą".

===

W końcu mpoplaw w ostatnim poście zaczął mówić ludzkim językiem, co i jak trzeba zrobić, choć też nie wyczerpał tematu...

===

Ps.

Mityczną "samoregulację podłogówki" sobie darujcie, gdyż samoregulacji podlegają wszystkie przegrody domu ciepłego i dobrze akumulującego, w tym betonowa posadzka podłogi, a ta z zatopionymi w niej rurkami z wodą i kupą plastiku, nawet w mniejszym stopniu niż ta bez rurek...

I jeszcze jedno dopowiedzenie... W samoregulacji temperatury wnętrza, moim zdaniem, większe znaczenie ma sufit niż podłoga. Dlaczego?

Ruszcie głową...

===

Gość Arturo72

Jaka jest różnica w mocy grzewczej ogrzewania podłogowego, pokrytego glazurą a pokrytego np. parkietem o grubości 16 mm, przy założeniu, że wszystkie możliwe parametry i okoliczności są identyczne?

Może być taka sama w obu przypadkach jak również może być większa w przypadku parkietu przy identycznej temp.zasilania i bez kręcenia rotametrami.

Tego za cholerę nie możesz pojąć.

Edytowane przez Arturo72

Może być taka sama w obu przypadkach jak również może być większa w przypadku parkietu przy identycznej temp.zasilania i bez kręcenia rotametrami.

Wyjaśnij dokładnie co i jak, bez powoływania się na poprzednie posty...

Podajesz: Podłoga pokryta parkietem może mieć większą moc, od tej pokrytej glazurą bez kręcenia rotametrami, w tej samej temperaturze zasilania.

Poza tym wszystkie inne parametry obu pomieszczeń są identyczne...

===

Edytowane przez boguslaw

Gość Arturo72
Wyjaśnij dokładniej.

Podajesz: Podłoga pokryta parkietem może mieć większą moc, bez kręcenia rotametrami, w tej samej temperaturze zasilania.

===

oczywiście,być może to dla ciebie zbyt ciężkie do zrozumienia zatem jak dla przedszkolaka wyjaśnię i przy okazji będzie test na inteligencję.

Zakładamy 1m2 powierzchni w identycznych sytuacjach przy takiej samej temp.zasilania np.35st.C bez rozdzielacza,1m2 pokryty kaflami drugi parkietem.

Przy kaflach rozstaw rurek jest co 30cm przy parkiecie co 10cm,który m2 będzie oddawał więcej ciepła do pomieszczenia czyli który będzie miał większą moc ?

Wyjaśnij dokładnie co i jak, bez powoływania się na poprzednie posty...

Podajesz: Podłoga pokryta parkietem może mieć większą moc, od tej pokrytej glazurą bez kręcenia rotametrami, w tej samej temperaturze zasilania.

===

oczywiście,być może to dla ciebie zbyt ciężkie do zrozumienia zatem jak dla przedszkolaka wyjaśnię i przy okazji będzie test na inteligencję.

Zakładamy 1m2 powierzchni w identycznych sytuacjach przy takiej samej temp.zasilania np.35st.C bez rozdzielacza,1m2 pokryty kaflami drugi parkietem.

Przy kaflach rozstaw rurek jest co 30cm przy parkiecie co 10cm,który m2 będzie oddawał więcej ciepła do pomieszczenia czyli który będzie miał większą moc ?

Nie są identyczne ... ale to nie istotne ...

@Bogusław

- ciężko się wiosłuje pod prąd !

Może czas zmienić kurs ... Np produkcja super buforów w dobrej cenie , dla Polaka. Można też się zainteresować "klimakonwektorami"

Gość Arturo72
Nie są identyczne ... ale to nie istotne ...

Są identyczne,temp.zasilania,straty i zyski.

A to,że rozstawy sa inne to myśle,ze rozmawiamy o swiadomych inwestorach a nie bezmyslnych klientach lub tych co wybiorą bezsensowne grzejniki ścienne.

Edytowane przez Elfir

Są identyczne,temp.zasilania,straty i zyski.

Nie są identyczne, wiekszą moc ma podłogówka pokryta parkietem i rozstawem 10 cm, przyjałem do obliczen dąb 2 cm, glazurę 1 cm i 30 cm rozstawu, podłoga na gruncie.

Tz=35 oC i dt=5 oC, róznica ok 4%, róznica moze sie zwiekszac lub zmniejszac w zaleznosci od izolacji, temp wewn. lokalizacji (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, itp)

Gość Arturo72
Nie są identyczne, wiekszą moc ma podłogówka pokryta parkietem i rozstawem 10 cm, przyjałem do obliczen dąb 2 cm, glazurę 1 cm i 30 cm rozstawu, podłoga na gruncie.

Tz=35 oC i dt=5 oC, róznica ok 4%, róznica moze sie zwiekszac lub zmniejszac w zaleznosci od izolacji, temp wewn. lokalizacji (podłoga na gruncie, strop miedzykondygnacyjny, itp)

Oczywiście,że moce nie są identyczne bo tego nie liczyłem,chodziło mi o warunki w jakich znajdują się te przykładowe 1m2 czyli straty,zyski i temp.zasilania,te w przykładzie są identyczne.

Wiedziałem,że parkiet będzie mocniejszy i to była odpowiedź dla boguslawa żeby zajarzyl o co biega.

(..)

Ci faceci są identyczni, poza tym, ze jeden ma 2.10 m a drugi 1.50 w kapeluszu..

A ponieważ dystans 30 : 10 cm to trzykrotność zatem:

Te samochody są identyczne - czerwony ma 2 m długości a granatowy 6 m długości...

===

Sam sobie Arturo72 wystawiłeś cenzurkę...

===

Bardzo dobrze asolt. I o taką właśnie informację m.in. mi chodziło.

Moce zbliżone, lecz przy trzykrotnie większym zagęszczeniu rurek..

Zakładałem 25 cm : 12, 5 cm - czyli 2:1. Resztę załatwi regulacja na rotametrach...

Pozdrawiam

Bogusław