Christo24 11.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam! Nie posiadam garażu w swoim domu i zastanawiałem się nad wiatą drewnianą. Podczas poszukiwań natrafiłem jednak na blaszaki otynkowane w tym stylu http://allegro.pl/show_item.php?item=2263243758 Cena za sama garaż jaka został mi zaoferowana to 15100 zł + 1600 zł dojazd z montażem oraz 2500 zł za automatycznie otwierane drzwi garażowe, czyli razem 19200 zł. Czy takie coś się opłaca? Jak to wygląda w realu, jest stabilne czy lepiej dać sobie spokój i kupić nieco tańszą wiatę? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 nic z tego się nie opłaca, bo nie przynosi zysku.To do ciebie nalezy decyzja, czy chcesz trzymać samochód w miejscu całkowicie zamykanym, by przewiewnym. Czy masz jak zamaskować blaszak na działce? Bo wiata jest estetyczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 12.04.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Elfir - ten "blaszak" jest tynkowany od zewnątrz i od wewnątrz, wygląda jak murowany przez co do estetyki nie można się raczej przyczepić. Pytanie tylko czy warto wydać około 19 tys. zł na coś takiego. Będzie on służył również jako narzędziówka. Wcześniej myślałem o zakupie wiaty z dołączoną narzędziówką, jednak jakby nie było to tylko daszek, tutaj mam garaż, lecz z blachy otynkowanej i to mnie nurtuje. Nie wiem czy nie lepiej byłoby np. postawić jakieś bloczki i przykryć to drewnianym dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.04.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Za taką kasę to już można wymurować coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mortor 12.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 aadamuss24 prawda, zresztą jeśli chce się tanio to kupuje się zwykły blaszak, koszt do 2000zł zazwyczaj, jeśli ma być estetycznie i na lata to lepiej zorientować się w kosztach murowanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 12.04.2012 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Czytałem kalkulacje osób, które stawiały murowane garaże wolnostojące i to wydatek od 40 tys. zł w górę. Co prawda nie zamierzam ciągnąć tam ogrzewania, dach musi być dwuspadowy, ale jakiś zwykły deskowany np. przykryty gontem i blachodachówką, bez dodatkowych drzwi i okien. Pytanie jednak czy w tej cenie uda się wykonać coś lepszego od tynkowanego blaszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 12.04.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Za cztery dychy to mały domek z ociepleniem, ogrzewaniem, ciepłą wodą, płytkami i innymi bajerami. Lepiej porównywać porównywalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 12.04.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A gdzieś czytałam, tylko już nie pamiętam gdzie że ktoś kupił blaszak i sam go otynkował. Jeżeli to możliwe to pewnie wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 12.04.2012 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Rozeznałem się w cenach i narazie uzyskałem takowe: 1. Projekt garażu ~ 800 zł2. Fundament 36m2 (robocizna + materiały) ~3600 zł3. Ściany z H+H (robocizna + materiały) ~ 6000 zł4. Brama automatyczna 5000x2250 z montażem - 6666 zł Narazie tyle. Zostaje jeszcze dach, sprawy papierkowe. Kierownika budowy już mam, bo jeszcze kończę swój dom. Ciekaw jestem ile jeszcze do tych będę musiał dopłacić do tych 17000 zł... Szczególnie do dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 12.04.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Moi rodzice ostatnio postawili na działce garaż (w zasadzie to jest domek, bo niejeden chciałby w takowym mieszkać). Garaż 50 m2 z dachem jednospadowym obitym blachą, murowany fundament, narzędziownia, brama ręczna, ogrzewanie kozą, w środku płytki, ściany wykończone panelem, pełna instalacja elektryczna, konstrukcja stalowa, na to płyta osb i wykonczenie deską elewacyjną, malowanie, 2x drzwi zewnętrzne, ocieplenie wełną 150 mm - słowem bardzo mi się podoba:) Za wszystko zapłacili 25 tysięcy z materiałem. Robili to panowie, którzy zajmują się "wszystkim" (u mnie robią aktualnie płot i ocieplenie garażu) oczywiście bez rachunku. Ale garaż jest rewelacyjny - naprawdę można w nim od biedy zamieszkać. Dlatego oferta blaszaka za 19 tysięcy mi się nie podoba. Swoją drogą - kto Ci zaproponował taką drogą bramę? Ja mam nietypowy wymiar 5000x2500, złoty dąb, Ryterna z automatem Benninca i za całość z montażem 5900 w Bydgoszczy. Głosuję za robieniem garażu we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.04.2012 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Bramę zaproponowano mi za 4940 zł netto, montaż za 490 zł netto. Nie znalazłem taniej w swojej okolicy. Radiowiec - garaż Twoich rodziców jest jednak stalowy z płytami OSB, a co za tym idzie to bardziej taki drewniany domek wzmocniony stalą, aniżeli murowany choć pewnie cenowo wyjdzie podobnie. Koszt obniżyła też brama ręczna, dach jednospadowy. Firma, która robi garaże kompleksowo w moim rejonie liczy sobie 1000 zł za m2 garażu. Orientujecie się ile może kosztować dwuspadowy , prosty dach bez ocieplenia, przykryty np. blachodachówką o pow. 36 m2 oraz z jakimi dodatkowymi kosztami administracyjnymi muszę się liczyć oprócz projektu, kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 13.04.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 wybuduj sam - wyjdzie na pewno taniej, a zrobisz dokładnie tak jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 gotowe garaże z prefabrykatów betonowych (z bramą) to koszt ok 13-15 tyś + transport. W majowym Muratorze jest opisane kilka technologii i firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.04.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Elfir - majowym Muratorze? Tzn. tym co wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ja już mam w prenumeracie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 13.04.2012 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Rzeczywiście jest w numerze majowym o garażach, jutro nabędę, bo widziałem go w sklepie, thx za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 15.04.2012 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Kupiłem nowego Muratora i nie ukrywam, że niepotrzebnie. Można postawić garaż z gotowych prefabrykatów, ale JEDNOSTANOWISKOWY za 14 tys. + dojazd (co najmniej 7 zł za kilometr lub 4 tysiące za dowóz). Do tego garaże z bramą ręczną, płaskim dachem, więc wszystko wygląda jak otynkowany blaszak. Zrobienie do tego miejsca na drugie auto czy bramy automatycznej da dodatkowy koszt ponad 15 tysięcy, czyli wraz z przygotowaniem fundamentów wyjdzie blisko ... 40 tysięcy ... za bunkier. Za nieco ponad połowę tej kwoty można sobie postawić samemu, kompletnie się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.04.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Zrobiłbym tak :projekt pod wymiar jakiegoś porotermu układanego na piankę tak aby nie docinać, wylać fundament przy pomocy jakiegoś ludka na godziny lub taniej ekipy z okolicy, na fundamencie albo samemu albo ktoś kto poukłada porotermy na piankę bez docinania. Nawet jeśli miałoby być okno to też można zgrać tak wymiar okna i nadproże aby nie trzeba było docinać. Dach dwuspadowy na takim garażu to też nie jest jakaś wielka filozofia i miejscowy dekarz w jeden dzień spokojnie zrobi więźbę. Akurat garaż można zrobić szybko i taniej niż te blaszaki. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Christo24 17.04.2012 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Już zdecydowałem, że będę budował murowany, ładny i na lata. Właściwie mam już ekipy na wszystko. Niedługo ruszam ze sprawami papierkowymi, mam nadzieję, że mnie nie wykończą, bo jeszcze nie miałem do czynienia z np. pozwoleniem na budowę itd. (dom mi budował dewelopper). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.04.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Ja też wybrał bym murowany, nawet gdyby miał być nieco droższy od blaszanego. Fundament pod taki garaż (zakładam 6x6 metra wymiary zewnętrzne) to może dwa dni kopania szpadlem w pojedynkę. Myślę że wykop szerokości 30 cm to aż nadto. Koszt betonu na fundament : 4*6*0,3*1*240 PLN = 7,2 m3 * 240 PLN = 1730 PLNPomijam koszt zbrojenia, moim zdaniem dla takiej konstrukcji jest zbędne (choć jak sie poszuka to na grupach regionalnych zawsze komuś zbrojeniówki zostaje i mozna niedrogo odkupić).Koszt Porothermu 25cm na sciany (zakładam że średnia wysokość ściany to 2,3m) : 6*2,3*3 = 41,5 m2. Dojdzie trochę na froncie koło bramy. Zaokrąglam na oko do 45 m2. Potrzeba 11 szt na 1 m2 czyli 495 sztuk. 8 i 1/4 palety. Średnia cena z allegro 5 pln sztuka, czyli 2475 PLN. Wywrotka piasku do murowania : 600 PLNPaleta cementu, plastyfikatory itp : 600 PLNGodzina pracy koparki (zdjęcie humusu) : 100 PLN. Zaszalejmy, niech nam wykopie fundament, jeszcze sie napracujemy. Dodatkowe 2 godziny, czyli koparka w sumie 300 PLNDrewno na więźbę : 2m3 ? koszt 1 600 PLNBlacha na dach : 45 m2 * 30 PLN = 1 350 PLNWypaśna brama 5 000 PLNBeton na nadproża, wieniec : 1 000 PLNTynki wewnętrzne i zewnętrzne, mineralne cem-wap (25 pln z materiałem i robocizną za m2) = 45 m2*2*25 = 2 250 PLNBeton z gruszki na posadzkę : 6*6*0,1*240 PLN = 3,6*240 PLN = 860 PLNFarba elewacyjna 400 PLN ?Na wszystko inne o czym zapomniałem zakładam 3 000 PLN No i robocizna, myślę że 4 000 - 5 000 PLN to w miare uczciwe pieniądze za wszystko. Realnie to jest 5-10 dni pracy dla dwóch osób (bez tynków, one liczone osobno) Mi razem wychodzi 26 165 PLN. Minimalnie drozej niz blaszak ale moim zdaniem warto murować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts