Gość Konto usunięte_12* 11.04.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam,Jak w tytule: czy ktoś ma komin z tej firmy lub może potwierdzić rewelacyjną ponoć eksploatacyjną temperaturę dopuszczalną?http://www.tona-kominy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahool 11.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Mam, używam z piecem na drewno drugi sezon. O temp. nic nie powiem po prostu działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.04.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A którą masz wersję? Czy może tę zalecaną dla kominków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahool 12.04.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie pamiętam dokładnie ale chyba tona norm wersja bez ocieplenia z małymi modyfikacjami na strychu i nad dachem ociepliłem wełną od schiedla około 3m.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Ciekaw tylko jestem, czy po tych dwóch latach palenia drewnem (pytanie - czy ostrego palenia?) ten wkład ceramiczny już popękał, czy jeszcze nie Bo czytałeś zapewne przestrogi fachowców na tym Forum dotyczące kominów systemowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jahool 14.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Po twoim poście to ja też jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2012 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Bardzo łatwo to sprawdzić. Jeśli została wam jakaś rura na budowie,podeślę swoją spedycję i przebadam. Ostatnio zacząłem testy nowychsystemów Schiedla. Pierwsze spostrzeżenia mam pozytywne, alezbyt krótko paliliśmy, by o tym opowiadać. Przynajmniej pierwszenasze kontakty są pozytywne, czego nie mogę powiedzieć o Rondo. Oczywiście chodzi o zastosowanie w kominkach i palenie niezgodnez instrukcją (przekroczone dopuszczalne w instrukcji zakresy temperatur). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Ostatnio zacząłem testy nowych systemów Schiedla. Wczoraj usłyszałem od jednego budowlańca, że był dawno temu na szkoleniu Schiedla. I na tym szkoleniu wkładali do jakowegoś pieca po kawałku rury różnych producentów i mocno przegrzewali. Wszystkie przetrwały, ale Schiedla wyglądał najlepiej. Podobno od czasów tego test A jak to wypadło w testach niezależnych? Stoję przed wyborem, czy Schiedel, czy Tona, czy jeszcze coś innego do kominka. Schedel Rondo Plus kosztuje ze 20% więcej niż TonaTecISO - warto dopłacić? Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Wczoraj usłyszałem od jednego budowlańca, że był dawno temu na szkoleniu Schiedla. I na tym szkoleniu wkładali do jakowegoś pieca po kawałku rury różnych producentów i mocno przegrzewali. Wszystkie przetrwały, ale Schiedla wyglądał najlepiej. Podobno od czasów tego test A jak to wypadło w testach niezależnych? Stoję przed wyborem, czy Schiedel, czy Tona, czy jeszcze coś innego do kominka. Schedel Rondo Plus kosztuje ze 20% więcej niż TonaTecISO - warto dopłacić?Do kominka stal. Nie musi być gruba. Po co robić z siebie królika doświadczalnego?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 No i z prostego dylematu a czy b zrobił się grubszy temat do przemyśleń i podjęcia decyzji. A czasu mało. Czy skrócić moje męki i podać ze dwa - trzy rozwiązania do wyboru? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, komin "doklejony" do ściany wewnętrznej konstrukcyjnej w niewielkiej odległości od kalenicy (blisko środka domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.12.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 No i z prostego dylematu a czy b zrobił się grubszy temat do przemyśleń i podjęcia decyzji. A czasu mało. Czy skrócić moje męki i podać ze dwa - trzy rozwiązania do wyboru? Dom parterowy z poddaszem nieużytkowym, komin "doklejony" do ściany wewnętrznej konstrukcyjnej w niewielkiej odległości od kalenicy (blisko środka domu).Kup pustaki systemowe od rur ceramicznych. Same. Do środka daj rury stalowe. Budując komin na zewnątrz budynku, zrób to z wełną. We wnętrzu budynku, może być bez wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts