ikawoikat 12.04.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam, od dłuższego czasu przeglądam forum i potrzebuję rady. Mianowicie kończy budować mi się mieszkanie w bloku i zastanawiam się nad sposobem jego ogrzewania. Dla lepszego opisu sytuacji dołączyłem rzut mieszkania. Co ważne, wszystkie okna (3x podwójne, 1x pojedyncze) są typu balkonowego, - od podłogi po sufit (nie ma żadnego parapetu, dla jeszcze lepszego opisu). Każde okno otwierane. Ogrzewanie ma być wodne, ciepło jest "miejskie". Łazienka z przedpokojem miała by funkcjonować w ramach jednego układu, tak samo kuchnia. I teraz pytanie: co proponujecie: zostawić tak jak jest, czy wyrzucić kaloryfer z dużego pokoju (tam, gdzie aneks kuchenny) i dać ogrzewanie podłogowe na cały pokój? Czy biorąc pod uwagę liczbę okien takie ogrzewanie będzie wystarczające? Powierzchnia mieszkania do ok 42 m2. http://i44.tinypic.com/34dj3o7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.04.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Wszędzie podłogowe, powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.04.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Przepraszam, a czy w takim bloku można zrobić ogrzewanie podłogowe tradycyjne, tj. wylewka z rurkami? Deweloperzy dopuszczają aż taką swobodę decydowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikawoikat 12.04.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Nie gniewam się Deweloper nie ma z tym problemu, czemu miałby mieć? Nie znam się za bardzo na kwestiach ogrzewania, wiem tylko, że nie chciałbym słuchać przez parę lat o tym, jak jest zimno itd. a ten 1 kaloryfer wybitnie nie pasuje - stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.04.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 sądziłem, że odbierając mieszkanie od dewelopera wylewka jest ostateczna - przygotowana do położenia płytek/paneli/parkietu.chcąc zastosować wodne ogrzewanie podłogowe należałoby położyć 3 cm styropianu, i potem jeszcze z 5 cm wylewki i dopiero na to warstwa wykończeniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikawoikat 12.04.2012 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 To może inaczej - prace z tym związane leżą po stronie dewelopera i mam ok. tygodnia, żeby zdecydować się na ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni "dużego" pokoju (w mniejszym na pewno kaloryfer), lub też by zostawić ogrzewanie podłogowe na części, a na pozostałej kaloryfer. Mój brak doświadczenia choćby z obcowaniem z tego rodzaju ogrzewaniem w miejscach innych niż obiekty publiczne sprawia, że nie wiem na co mogę liczyć instalując takie ogrzewanie. Dodatkowo słyszałem, że ważne jest dobre ocieplenie i powierzchnia okien, a w tym pomieszczeniu akurat są aż 2 okna balkonowe + jedno pojedyncze balkonowe, więc mam tu problem, czy jednak tego kaloryfera nie zostawić, a nawet czy nie zrobić obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 12.04.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Wg mnie ogrzewanie podłogowe ma same zalety, w wielu postach o tym piszę - nie mam żadnego grzejnika w domu. Moja początkowo sceptyczna żona jest zachwycona komfortem. Ale wiem co mam, jak tym sterować itp. W przypadku podłogówki robionej przez dewelopera miałbym wątpliwości - jakie będziesz miał możliwości sterowania/ustawienia? Czy byłby jakiś termostat, który by tym sterował centralnie, czy rozdzielacz z pompą i mieszaczem tp. W przypadku grzejników masz przy każdym kurek, którym ustawisz żądaną temperaturę, szybko podniesiesz ją lub obniżysz. W przypadku podłogówki dąży się raczej do utrzymania temp. na zbliżonym poziomie przez cały czas, bo to system o dość dużej bezwładności. Podłogówka jest systemem b. prostym i daje odczucie komfortu, równomiernego ciepła. Ja bym zrobił na Twoim miejscu w dużym pokoju, ale decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 13.04.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Trzeba policzyć rozstaw rurek i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.04.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Pod oknami typu balkonowego zawsze warto zastanowić się nad ogrzewaniem podłogowym kanałowym.Pomieszczenia są stosunkowo małe i strefa "wnikania chłodu" od przeszkleń powinna zostać zmniejszona do minimum. Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts