Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niemieckie wkłady kominkowe LEDA – opinie

gosieniam

Recommended Posts

No i tu właśnie mamy z mężem zgryzotę (żeby tylko nie skończyło się rozwodem;) ). Ja chciałabym kominek z dużą szybą – taką fajną L-kę, a mój mężuś naczytał się o ciepłych kominkach. Podobno nie da się połączyć tych dwóch kominków w jeden. A może jest jakiś pomysł na uratowanie mojego małżeństwa ?;)

Witam. Może tutaj warto zajrzeć? Ja to przeglądałem zanim zapadła decyzja. Także miałem problem duża czy mała szyba. Widok ognia także jest ważny

http://www.leda.de/ledacmsde.nsf/public/speicheroefen.html

• 2 weeks później...

LEDA ma fajną linię kominków z literką N w symbolu np Magma N , Karat N. Są to wkłady kominkowe, które z jednej strony mają nie małą szybę np 67x51cm, a z drugiej są przeznaczone do podłączenia całkiem pokaźnej masy akumulacyjnej np w postaci kanałów szamotowych. Montujemy aktualnie coraz więcej kominków w Polsce z tego typu wkładami kominkowymi LEDY. Klient ma fajny widok ognia, a poza tym przypiecek i ciepłą ławeczkę. Super sprawa! Ceny są naprawdę przyzwoite, a biorąc pod uwagę jakość tych niemieckich wkładów i 10 letnią gwarancję, warto brać je pod uwagę.

Tak naprawdę moda na kominki akumulacyjne przychodzi z Niemiec i Austrii. Tam każdy klient pyta nas o możliwość akumulacji a wielu z nich decyduje się na kominki bez konwekcji powietrza (hypocaustum).

Póki co, na przykład, sprzedaż piecokominków do kominków akumulacyjnych w Polsce jest jeszcze mała, a w Niemczech z kolei piecokominki są częstsze niż wkłady kominkowe. Ale, co kraj to obyczaj.

• 3 years później...
Witam. Odświeżę trochę wątek . Powoli przygotowuję się do wyboru wkładu kominkowego. U jednej osoby widziałem kominek z wkładem Leda i bardzo Mi się spodobał . U siebie widział bym wkład Leda SERA 55 ES narożny . Mam pytanie . Czy ten wkład można użyć do budowy kominka z instalacją DGP ? Instalacje DGP mam już zrobiona na podzespołach firmy Darco. Kanały sztywne ocieplone , turbina Banan2 z bypassem + sterownik Art 1. 5 punktów na poddaszu. A może ktoś ma taki wkład u Siebie. Ciekaw jestem opinii odnośnie użytkowania .

Witam. Odświeżę trochę wątek . Powoli przygotowuję się do wyboru wkładu kominkowego. U jednej osoby widziałem kominek z wkładem Leda i bardzo Mi się spodobał . U siebie widział bym wkład Leda SERA 55 ES narożny . Mam pytanie . Czy ten wkład można użyć do budowy kominka z instalacją DGP ? Instalacje DGP mam już zrobiona na podzespołach firmy Darco. Kanały sztywne ocieplone , turbina Banan2 z bypassem + sterownik Art 1. 5 punktów na poddaszu. A może ktoś ma taki wkład u Siebie. Ciekaw jestem opinii odnośnie użytkowania .

Podejrzewam ze bez problemu podlaczysz dgp, ja mam podoby wklad, innej firmy ale na tej samej zasadzie, tzn narozny szyba do gory i smiga jak zloto z dgp. Ale cena wkladu kosmiczna...

Każdy wkład nadaje się do DGP.

Podejrzewam ze bez problemu podlaczysz dgp, ja mam podoby wklad, innej firmy ale na tej samej zasadzie, tzn narozny szyba do gory i smiga jak zloto z dgp. Ale cena wkladu kosmiczna...

A czy mógłbyś napisać jak sprawuje się taki wkład narożny odnośnie oddawania ciepła przez szybę do pomieszczenia (pomieszczeń) w którym stoi kominek . Ja mam nie za duży salon 20 m2 połączony z kuchnią 14 m2 i korytarzem 9m2 łącznie 43 m2 . Kominek będzie usytuowany w rogu salonu . Nie chciał bym przy normalnym paleniu mieć za gorąco w tych pomieszczeniach tzn sauny w przenośni.

A przy okazji może znajdzie się jakiś użytkownik jakiegokolwiek kominka z wkładem Leda i napisze parę słów .

pozdro.