nurek 15.04.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, jestem na etapie wyboru architekta, planuje dom z poddaszem użytkowym do 100m2 pow. całkowitej, na górze łazienka i 2 pokoje, więc bez cudów, na dole... trochę więcej tego planuje, wiec prośba o sensowna krytykę tego co sam sobie naszkicowałem:http://i44.tinypic.com/mmzk9.jpg ok omawiany projekt jest już do wywalenia, kusi nas modyfikacja rozplanowania pomieszczeń z projektu Z216modyfikacje: -w części salon-kuchnia-schody-PG zrobienie lustra wzdłuż lini oddzielającej salon od kuchni,schodów, PG tak, że na północnej ścianie (z której wywalimy okna) będą od lewej (w miejscu TV) schody potem PG potem kuchnia tuż przy ścianie wschodnej, naturalnie trochę trzeba będzie okna poprzemieszczać (i wywalić z północnej ściany) - skoro doł zmieniamy, to górę też... robimy lustro, tak że na północnej ścianie jest łazienka, schody i lustropowstaje problem- łazienki nie są dokładnie nad sobą - ale współdzielą jedną ścianę (w której można zrobić pion) - straszne to, czy da się z tym przeżyć?http://s1.img.pl/v/1204/135100mcos.jpg Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez nurek aktualizacja w oparciu o nabytą wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.04.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 uprość te kąty, teraz to jest ergonomiczny koszmarek.Jak zamierzasz oglądać telewizję z kanapy?Jak zamierzasz korzystać z płyty grzejnej w takim kącie?w łazience nie otworzysz szeroko drzwi z powodu prysznica.w sieni nie ustawisz szafy na kurtki i buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 16.04.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 To może najpierw wybierz architekta, a potem niech on się produkuje, bo ten plan niestety jest fatalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.04.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 A dlaczego nie kupisz gotowca? Jest mnóstwo projektów małych domków z taką ilością pomieszczeń jak planujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) kąty wlasnie mi sprzyjają, do zabudowana pare 'niecek'- co do łazienki i sieni nie upieram się, ale kotłownia dzieki tym kątom ma wejscie i kominek na drugiej scianie na zewn. TV - nie mam, nigdy nie miałem, nie ogladam, nie bede ogladacPlyta grzejna racja, ale to szczegól pytanie bardziej o rozmieszczeniełazienka racjasien - zabuduje tą niecke szafka, nie chce stawiac szafek z ikei, tylko zabudowywac nimi wneki PS co jest fatalnego w tym planie?PS 2 tych masa gotowych projektów to nie zauważyłem, mam wąska działke, budynek do 100 m2 pow. całkowitej na której 1 dłuższy bok budynku bedzie od północnej strony, 99% tych projektow jest zrobionych z myślą o ocieplaniu gazem, nie ma kotłowni, nie ma łazienki na górze, itp. itd. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez nurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 16.04.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 początkującemu planiście coś z podstaw: kuchnia - okna od wschodu salon - okna od południa sypialnia - okna od północy/zachodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 gdzie w sypialni miejsce na ubrania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 to jest pokoj gośc. kuchnie latwo mozna zamienic z kanapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.04.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 A czym byś chciał ogrzewać? Ile ma Twoja zaplanowana kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 robisz sobie program minimum i planujesz pokój gościnny, który będzie wykorzystywany tylko klika razy w roku? Nie taniej będzie (przeliczając koszty budowy takiego pokoju) gościa ulokować w najbliższym hotelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.04.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Jesli zamienisz kuchnię z kanapą to siedząc na kanapie będziesz miał widok na WC. Strasznie przekombinowany ten projekt, nie wierze że nie ma fajnego gotowca, który pasowałby na twoją działkę. Przeciez gotowca nie musisz w całości zaakceptować, można wprowadzić wiele zmian tak żeby dopasować projekt do swoich potrzeb. Ile projektów przejrzałeś? Może podasz swoje wymagania i razem coś wymyslimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ogrzewanie kotłem na paliwo stałe, a ile ta kotłownia ma miec? z tego co sie orientuje to 1m odleglosci kotła od ściany, swobodny dostęp do urządzenia itd. czy jest podana konkretna liczba m2? pokoj gość. bedzie wykorzystywany regularnie (co tydz, przez pol roku co roku)widok na WC - racja masakra, przejrzałem mase projektrów do 100m2, nawet 1 mnie interesował (Z30 od z500.pl) ale jak przyszedłem do nich na rozmowe to wiedziałem więcej od Pani Architekt z która rozmawiałem (chciałem wywalić lukarny i zadałem proste pytania o ile to zmniejszy pow. i kubature), potem sam podliczyłem, że chciałbym wywalić podcien, komin, zewn, lukarny, całkowicie zmienic rozklad pomieszczen, zrobic lustro i wychodzi, ze adaptacja gotowego projektu nie ma sensu, tyle samo zaplace za nowy projekt domy do 100m2 są projektowane z myślą o gazie albo jako letniskowe, ja chce kotłownie i całorocznyPS ten dom ma byc z poddaszem, po prostu na gorze chce miec 2 sypialnie i lazienke, a to bedzie latwo rozplanowac (raczej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.04.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Tak, góra to nie problem skoro tylko 2 pokoje tam mają być. Jesteś na 100 % zdecydowany że piec będzie na paliwo stałe? Gdzieś musisz trzymać opał...Napisz jeszcze jakie są wymiary poszczególnych pomieszczeń, bo wydaje się że np. pokój gościnny jest za duży w stosunku do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.04.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Możesz podać wymiary działki? Nie wiem czy wiesz ,ale w z500 powstaje kolekcja projektów na wąską działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 na nic nie jestem 100% zdecydowany (poza budową domu)- dlatego tu pisze, zeby nabrac jeszcze wiekszych watpliwości lub je rozwiac gazu nie ma, butli na podwórku trzymać nie chce i nie zamierzam zdarza nam sie wyjeżdzac na ponad tydzien, wiec potrzebuje systemu grzewczego z odrobiną automatyki na zime, zeby mi szlag nie trafil chalupy jak wyjade, wymiarów konkretnych na razie brak, tak sobie na kolanie to rozrysowałem pokoj gośc wychodzi 7,6 m2, salon+kuchnia 27,7 (trzeba odjac schody)wiec chyba tragedii nie ma, kotłownia 4,4 :/ to chiba za mało prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) wymiary pomieszczenia na paliwo stałe za muratorem:"odległość kotła od przegród pomieszczenia kotłowni powinna umożliwić swobodny dostęp do kotła w czasie czyszczenia i konserwacji. Odległość tyłu kotła od ściany nie może być mniejsza niż 0,7 m, boku kotła od ściany nie mniejsza niż 1 m, natomiast przodu kotła od ściany przeciwległej nie mniejsza niż 2 m;"Moim zdaniem daje to min 7-8 m2, bo gdzieś musisz przecież trzymać także paliwo. Może lepiej bardzo dobrze ocieplić dom i ogrzewac kominkiem i pradem? Przecież to będzie maleństwo. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 kotłownia : Minimalne wymagania w.g. normy PN-87/B-02411, wymiary kotłowni to:- 2m + szerokość kotła - po 1m od każdego z boków kotła- 2,7m + "głębokość" (długość) kotła - 2m z przodu kotła, 0,7m z tyłuGdzieś trzeba paliwo trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.04.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ogrzewanie paliwem stałym i wejście do kotłowni (prawie) przez salon to tez nie jest szczęśliwe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 dlatego uważam, że powinen grzać prądem. Na forum sa osoby, ktore tak grzeją swoje dobrze ocieplone domy i sa zadowolone z rachunków. Jest praktycznie bezobsługowe a w czasie, kiedy rodzina jest w domu, dogrzewa się kozą (koza lepsza, bo zajmuje mniej miejsca). Sama rozważałam prąd, ale mam gaz w granicy działki, więc opcja grzania sama sie nasuwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 i weź tu bądź mądry albo kotłownia rozwala parter, albo ... problem z grzaniem wody i domu a jak mnie nie ma to co wtedy? co z tego, że maleństwo jak wyjade na 2 tygodnie to kto za mnie zapobiegnie zamarzaniu rur? rozważałem płaszcz wodny z buforem + prąd ale problem powstaje gdy wyjade... ogladałem kolekcje z500 na waskie działki... niet, wszystkie nowoczesne i duże (ja chce czegoś ponizej 100m2 pow. cał.) wyglad tradycyjny, nie nowoczesny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts