nurek 16.04.2012 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 co rozumiesz przez grzanie prądem(podłogowe, piece akumulacyjne)? co rozumiecie przez dobrze docieplone domy? gdzie się kończy sens pogrubiania izolacji?(np 40 cm wełny na poddaszu w takim domku?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 16.04.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Ten za duży? http://www.tooba.pl/projekt-domu-Iza/a,s_pd,idp,13331.htmlWyglądem zewnętrznym na obrazkach to się nie sugeruj. Jak coś ma dwuspadowy dach i wygląda nowocześnie, to możesz to sobie przerobić na tradycyjnie. Poza tym powinieneś popatrzeć sobie na rozwiązania jakie proponują architekci, na zasadzie inspiracji a niekoniecznie od razu projekt kupować. Napisz jakie są wymiary działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ale przeciez prąd działa jak ciebie nie ma.ludzie mają ocieplone ok 25-30 cm styro. Ogrzewanie podłogówka, bo tanie i wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) jamnik 20mx400cośtam m, nie chce od razu kupować, ale i tak bede musiał coś kupić - za 2 tys. mozna kupic gotowca, dochodzi adaptacja - tu już bywa różnie, ale za 3 z kawałkiem bede mieć indywidualny, zrobiony przez architekta z okolicy, w której planuje sie wybudowac, straszny błąd czynię tak postępując? każdy projekt jaki widziałem wymagałby zmian (ten z tooba np. wywalenia balkonu z 1 strony i umieszczenia go nad werandą z drugiej, zmiane technologi z murowanej na szkieletowa, i powiekszenie/pomniejszenie kotłowni w zależności od tego co z ogrzewaniem), natomiast jest idealnie zorientowany - długa północna ściana, salon i weranda na ogrod, wejscie/sień od ulicy - może posłużyć jako żródło inspiracji dla architekta PS podłogówka na prąd tak? bo pierwsze zamysły miałem na płaszcz wodny + bufor + prąd (nie zapominajmy o CWU) potem ewoluowałem w kierunku kotła na stałe paliwo, a teraz....ehhh Prąd kosztuje...a na sląsku wegie tani jest i raczej bedzie Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez nurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ale gdzie chcesz trzymać kilka ton węgla? może jednak pomyśl o piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 nie stać mnie na piwnice, kila ton? czy tona nie wystarczy? w pomieszczeniu obok, w kotłowni wystarcz ze bede miec 1-2 worki i tyle, brat ma chate 120 m i raz góra 2 na tydzien dorzuca, watpie zebym wiecej grzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.04.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Chcesz palić węglem w kotłowni mającej bezpośrednie wejście na salon ?? Chcesz wynosić wiadra z popiołem tą drogą ?To jest absurd. Kotłownia powinna mieć śluzę, czy przynajmniej wyjście na wiatrołap (sień). Zamiast węgla (piec + komin + miejscena przechowywanie tej tony węgla) pomyśl może o powietrznej pompie ciepła, albo choć o gazie.Może o kotle na pellet, który nie wydziela tyle dymu i nie daje tyle popiołu. Domy na z500.pl wyglądają nowocześnie, bo tak chcieli projektanci. Spójrz na to:http://img37.imageshack.us/img37/687/30c9d98194ec4170893b560.pnghttp://img855.imageshack.us/img855/7044/dabf9650c0a446d4a010b62.png to ten sam dom w innej aranżacji. A ta zależy TYLKO od Twoich zachcianek (i możliwości finansowych) Ja tez zrezygnowałem z projektu typowego na rzecz indywidualnego. Bo był ...tańszy (po spełnieniu wszystkich moich "zachcianek".Z "projektami" ,jakie zaproponowałeś wstrzymałbym sie właśnie do czasu rozmowy z architektem - na pewno zaproponuje coś bardziej logicznego na tej powierzchni... Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 gaz odpada ze względu na zbiornik na podwórku, pociągnijmy temat ogrzewania/ elektryki, załóżmy że odejdzie mi kotłownia czyli - ok 5m2 domu (jakieś 10 tys. do stanu pod klucz) do tego kocioł 5 tys. - 10 tys. pln co w zamian? kominek i tak chciałem miec, ale dochodzi teraz płaszcz wodny (+1000/2000 zł),bufor też planowałem mieć, co dalej z kosztami instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.04.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 tu jest całkiem zgrabny, tradycyjny + szkielet drewniany - jako inspiracja ? http://galeriaprojektow.pl/dp_zawoja_dw.htm co do paliwa - srednio spalamy około 2 mt w sezonie - co oznacza 80-100 worków .. gdzieś to trzeba składować - chyba, że co tydzień będziesz kupował 2 worki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 powtarzam: składowac wiekszosc moge gdzies indziej, w poblizu, w samej kotłowni moze lezej kilka worków, projekt ma fajne proporcje i miły salon, reszta niestety odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 16.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Skoro masz kogoś kto tanio zrobi Ci projekt indywidualny to spoko, korzystaj Tylko proszę, zostaw projektowanie architektowi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 ok pozostaje rozterka: pchać się w kotłownie czy płaszcz wodny z buforem + jakaś elektryka do tego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.04.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jakie chcesz minimalne wymiary zabudowy? Dlaczego nie chcesz parterówki? Odpada ci kilka metrów na klatkę schodową, oszczędzasz też na stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 16.04.2012 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 nie chciałbym szerszego budynku niż 8m, parterówka... well wyjdzie drożej? czy taniej? ogrzewanie tego zimą nie bedzie droższe? no i kwestia bariery dla gości, a planuje ich mieć dużo w sezonie... jesli zbiłas poprzednie argumenty to ten jest raczej nie do zbicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 17.04.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nurek, chcesz obiektywnej krytyki czy czekasz, aby w końcu ktoś napisał, że to co sobie rozplanowałeś jest super? Bo z tego co widzę, to na każdy obiektywny argument znajdujesz jakiś swój kontrargument, a na każdą propozycją inną od tego co masz w głowie, reagujesz wybrzydzaniem. Jeśli Tobie ten zamysł odpowiada, to napiszę - tak jest super. Ale jeśli faktycznie szukasz porady co inni o tym sądzą, to napiszę tak:- te kąty bardzo ograniczają i tak małą juz przestrzeń, bo pomieszczenia robią się nie ustawne - nie metraż, ale ustawnośc decyduje o komforcie użytkowania pomieszczeń- paliwo stałe w tak małym domku? - tańsze i lepsze kable grzejne, wystarczy dobrze ocieplić domek i masz automatyczne, bezobsługowe, tanie ogrzewanie. Możesz dodać do tego kominek. Jak boisz się kabli i wolisz wydać więcej -podłogówka wodna i pompa ciepła. Paliwo stałe w tak małym domku uważam za chybiony pomysł- piszesz że będziesz miał gości, a chcesz ich trzymać tylko w tym pokoiku czy na tej kanapie?? A może od stołu nie będą odchodzić? Ten salon dla mnie nie spełnia roli, jaka ma spełniać salon - gromadzić ludzi. To na szybko. - nie jest tak łatwo wybrać parter czy parter+poddasze a tym bardziej wyliczyć co będzie droższe do grzania, kwestia potrzeb - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ok, przyjmuje, wątek już raczej się zmienił z 'co sądzicie o tym rozplanowaniu' na 'jak to ogrzewać? i parter czy poddasze' obecnie zaczynam się przekonywać do połaczenia kominka z PW z podłogowym elektrycznym (kuchnia łazienka), podłogówka w tych wybranych pomieszczeniach powinna zapobiec problemom w zimie, jesli wyjade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 17.04.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Daj sobie spokój z tym płaszczem wodnym. Jeśli chcesz ogrzewać kominkiem pomyśl o DGP. Do tego gaz albo prąd. Masz wtedu do dyspozycji: - podłogówkę wodną + piec gazowy - tradycyjne grzejniki + piec gazowy - podłogówkę z kabli grzejnych - piece elektryczne Parterówka wyjdzie taniej niż poddasze przy tym metrażu, szczególnie gdy zrezygnujesz ze stropu. Nie musisz komentować moich rad, bo i tak wiem, że wiesz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 17.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Na ten projekt looknij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurek 17.04.2012 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) powtarzam: NIE mam gazu, gaz odpadatak wiem swoje, ale do podłogówki mnie chyba przekonaliście (wy i pare innych wątków na ten tam na forum)i kotłownie mi chyba wybiliscie z glowypytanie co z CWU i jak sensownie wykorzystać kominek, a kominek musi byc, bo po co ja dom buduje? na innym watku padło hasło wymiennik ciepła + akumulacja w ceramice PS @Crazy ten projekt odpada, dom chce stawiać wzdłuż działki, czyli 1 dłuższa ściana będzie północna a tu za dużo łokien jest, w ogole ciezko znaleźć projekt w którym na 1 dłuższej ścianie bedzie mało okien albo w ogole Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez nurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 17.04.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nurek tak w ogóle to 20 m szerokości to wcale nie jest jamnik Projektów które się na taką działkę zmieszczą jest sporo, układ okien można zmienić. Skoro jednak możesz tanio kupić projekt indywidualny to nie upieram się przy gotowcu, tylko wymyśl coś bardziej sensowego. Skoro działka ma 20 m to dlaczego dom jest taki wąski? Pomyśl nad parterówką i ogrzewaniu prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts