Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomysł na rozplanowanie parteru domu.

nurek

Recommended Posts

nad prądem już bardzo intensywnie myślę (masz podłogówke? ile m2 i jaki koszt eksploatacji?)

czy ta parterówka wyjdzie aż tak strasznie taniej?

odrzuca mnie idea braku naturalnej bariery dla gości (sporo luda u mnie się bedzie przewalało przez dom - taki tryb życia :)

ponadto zajmuje więcej miejsca a na dzieńdobry moge sie tylko przy drodze budować, nie tylko dom bede budowac jeszcze pare innych bzdet, wiec zalezy mi na powierzchni zabudowy

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem jeszcze przed budową ,ale wiele osób na tym forum ogrzewa dom prądem i sobie chwalą- ja się przekonałam do takiego rozwiązania właśnie dzięki forum :)

Chyba na początku powinieneś napisać to co napisałeś w ostatnim poście. Jesli nie tylko dom będziesz budował na tej działce to może faktycznie ciężko będzie wcisnąć parterówkę. Co do odizolowania strefy dziennej od prywatnej to dużo zależy od projektu.

Edytowane przez Kalisa

Nie ma argumentów za parterówką, bo panuje (całkiem słuszna) opinia, że do ok 110 parterówka jest tańsza w realizacji, powyżej tańszy będzie dom z użytkowym poddaszem.

Przy Twojej powierzchni parterówka może wyjść nieco taniej, ale nie na tyle, by różnica ta odgrywała jakąć decydująca rolę.

własnie mam trudności ze znalezieniem czegokolwiek, co miałoby 1 sciane domu bez okien i drzwi ,tylko Z16 odpowiada w miare, ale musiałbym podcień usunac i powiekszyc projekt...zobaczymy. Samica napiera na poddasze, ja rozważam życie i jego przejawy w obydwu przypadkach, ale prędzej poddasze wybudujemy.

Różnice finansowe małe przy takiej pow., naturalna bariera dla gości, schody? własnie chcemy je wykorzystac, zeby pod nimi coś ciekawego wstawic (mamy troche ksiazek...)

zastanawiam sie tylko czym wesprzeć podłogówke (DGP czy akumulacyjny) i czym grzać CWU, planowałem PW ale na innym poście ktoś podał ceny całej instalacji rzędu 30-40 tys... o losie ile ja prądem bede grzać za 40 tys.

Spróbuj poszukać wśród projektów innych pracowni- wiele ma małe i zgrabne domki.Co do pracowni Z.... proponuję przeczytać dziennik Iwony i Mariusza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149329-Nasza-BUKOWA-CHATKA&highligh .Wiele ciekawych informacji i grzany prądem.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

kotłownia, gdzie jest piec na paliwo stałe nie musi być tak duża jak sie wydaje, zobacz dom Omega

http://pprojekt.pl/projekt628-omega__112_5_m,rzuty.html

ja w tej kotłowni mam piec SAS UWT, wielki hydrofor (woda z głębinówki), zbiornik na wode i miejsce pod zbiornik od solarów. kluczem jest to, że węgiel jest gdzie indziej.

z doświadczenia - drzwi od kotłowni nie mogą wychodzić na salon, raz że się zadymia czasem, poza tym piec jest głośny - jakby cichy nie był - przez ściane go słychać. tym bardziej ściane z drzwiami!.

kominek z tylu ma wyczystke, musi być dojście.

nie wiem czy masz dostęp do wody - bo jak nie to potrzebne miejsce na hydrofor, filtry do wody.

łazienka nie musi mieć okna, wystarczą luksfery do doświetlenia i dobra wentylacja. przy -20 tej zimy nie zauważyłam żadnych minusów posiadania luksferów w lazience.

większa kotłownia pzryda się jako mała spiżarka bo nie zaplanowałes takiej, na słoiczki, worek ziemniakow, można szafke zaplanować na deske do prasowania, żelazko, pudło z sokowirówką wyjmowaną w sezonie..

kominek fajnie jak widać z kanapy

znalazło się miejsce na biblioteczke, regał..

mmzk1.JPG

Skoro uparłeś się przy poddaszu....

- nie wiem skąd jesteś,ale u nas na Pomorzu jest znakomity architekt regionalista Jan Sabiniarz -specjalizuje się w małych regionalnych domkach z poddaszem - może dla inspiracji lub wyboru: http://www.archideo.pl/strona/oferta/kategoria-projektow/id/1

Pozdrawiam.

Zmarnowane masę miejsca na "sień" a to i tak będzie tylko wiatrołap.w takim małym domu każdy metr jest cenny.A taka kombinacja z kątami najczęściej jest fajna

tylko na rysunkach.A jeżeli tradycyjny dom to i środek musi pasować

Jeżeli zamierzasz budować z firmą watro zacząć od znalezienia wykonawcy.Często mają różne projekty już sprawdzone. Z własnego doświadczenia- kupiliśmy gotowy projekt ,a i tak trzeba było usiąść z architektem z firmy i go przerabiać , a i sam architekt siedział i na nowo wszystko musiał wszystko przeliczać bo nic się nie zgadzało.

A właściwie jaki najszerszy może stanąć dom?A może lepije zrobić 2 kominy ? teki do pieca gazowego nie jest wielki i na dole go niema tylko pnie się w górę.

ok omawiany projekt jest już do wywalenia, kusi nas modyfikacja rozplanowania pomieszczeń z projektu Z216

modyfikacje:

-w części salon-kuchnia-schody-PG zrobienie lustra wzdłuż lini oddzielającej salon od kuchni,schodów, PG tak, że na północnej ścianie (z której wywalimy okna) będą od lewej (w miejscu TV) schody potem PG potem kuchnia tuż przy ścianie wschodnej, naturalnie trochę trzeba będzie okna poprzemieszczać (i wywalić z północnej ściany)

- skoro doł zmieniamy, to górę też... robimy lustro, tak że na północnej ścianie jest łazienka, schody i lustro

powstaje problem- łazienki nie są dokładnie nad sobą - ale współdzielą jedną ścianę (w której można zrobić pion) - straszne to, czy da się z tym przeżyć?

PS nie zwracać uwagi na kolorowe 'dywany' itp.

http://s1.img.pl/v/1204/135100mcos.jpg