Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam za zadanie przedstawić na studiach prezentację na dowolny temat budowlany (5. rok studiów) - może to być o cokolwiek, od konkretnego budynku (np. Burj Dubai), poprzez tematykę łączącą kilka budowli (np. lekkie konstrukcje w budownictwie) aż do jakiejś nowej technologii (np. folia ETFE albo beton przezroczysty). Zależy mi, żeby temat był niebanalny - może ktoś z Was podrzuci mi jakiś ciekawy pomysł, o którym słyszał/czytał ?

Z góry dzięki za pomoc !

Kamil

To Twoje studia, Twoje prezentacja, więc zamiast łazić po necie - siadaj i weź się do roboty.

Czy to norma, że młodzi ludzie o wszystko pytają na forach ? Dopiero co facet robił ankietę jak dać dziecku na imię.

Może warto użyć mózgu w końcu ?

ja mam ciekawy - jaka jest strata ciepła przez mostki cieplne spowodowane montażem w warstwie ocieplenia na kotwach JD-B a kotwach z tworzywa, sugerowanych przez niejakiego Krzysztofa46 określającego się "Specjalistą od ciepłego montażu" :D

Witam,

mam za zadanie przedstawić na studiach prezentację na dowolny temat budowlany (5. rok studiów) - może to być o cokolwiek, od konkretnego budynku (np. Burj Dubai), poprzez tematykę łączącą kilka budowli (np. lekkie konstrukcje w budownictwie) aż do jakiejś nowej technologii (np. folia ETFE albo beton przezroczysty). Zależy mi, żeby temat był niebanalny - może ktoś z Was podrzuci mi jakiś ciekawy pomysł, o którym słyszał/czytał ?

Z góry dzięki za pomoc !

Kamil

Może słabe miejsca w budynkach. Przekrojowo po trochu o wszystkim, albo skupić się szczegółowo na jakimś konkretnym dziale np. izolacje .

Albo posadowianie budowli w trudnych warunkach gruntowych- pale, studnie, kesony itp.

Albo jakieś duże obiekty budowlane- najdłuższe mosty wiszące, największe zapory-ciekawy temat , bo technologia wykonania zawsze jest unikatowa

Albo katastrofy budowlane- wybrane przykłady- omawiasz konstrukcje budowli/ budynku i przyczyny katastrofy.

Albo historycznie-od jaskini do Burj Dubai- omawiasz jak rozwijało się myślenie ludzi w zakresie konstrukcji budynków. Możne pofantazjować co będzie dalej.