Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "ogrod" - pomóżcie doprowadzić do ładu..

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teoretycznie można by posadzić drzewka, ale po pierwsze drewno już jest i warto je wykorzystać.. Po drugie w naszym wypadku konieczne jest zabezpieczenie tarasu przed psem - musimy mieć jakąś możliwość zamknięcia dostępu przynajmniej na kawałku tarasu.. Rośliny nie będą dla niego żadną przeszkodą w dostaniu się i gryzieniu mebli ogrodowych!

A przy okazji - kupiłam tuje Kórnik do obsadzenia płotu - w jakim odstępie je sadzić?

No i mam kolejne wątpliwości...

Dostaliśmy w zeszłym roku sosnę himalajską w doniczce. Wsadziliśmy razem z doniczką do gruntu i tak rosła ponad rok - zielona i ładna, z tyłu ogrodu, raczej w półcieniu, osłonięta przed ścianę brzóz. W tym roku wczesną wiosną wysadziliśmy ją z doniczki w inne miejsce (teraz słoneczne), dostała ziemię do iglaków i nawóz. No i choć wypuściła spore odrosty to reszta marnieje w oczach. Teraz wygląda ta:

https://lh6.googleusercontent.com/-o0ryoT6bFPU/T74Eqjh1oPI/AAAAAAAAA_c/KY3oHcVFfNc/s512/2012-05-24%252011.44.11.jpg

Czytałam gdzieś, że sosny te okresowo gubią igły, ale czy to właśnie to? Da się ją jakoś uratować czy po prostu uschła?

No i druga sprawa.

Moje wierzby całolistne, szczepione na pniu, wypuściły z pnia dużo zielonych gałęzi. Pozwolić im rosnąć czy wszystko co na pniu odcinać, żeby korona rosła?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dziewczyny

Nawiazując do swoich poprzednich wpisów, chciałam Wam napisać ze herbicyd na perz i trawę trochę zadzialał i nie zniszczył roslin. Nie pryskałam wszystkiego bo bałam się jaki bedzie efekt, ale teraz wiem ze mozna :)

Z jedej z padnietych choin kanadyjskich przezyła jedna mała gałązka, więc resztę uschnietgo wyciełam i zostawiłam tylko tą. Ponieważ roślina jest juz dobrze ukarzeniona więc mam nadzieje ze pósci na boki jakies nowe gałazki. Na razie ta mała podwiązałam do kijka i czekam.

Drugą choine wykopałam i nie wiem teraz co wsadzic. Mam cos w głowie ale nie wiem czy mozna teraz przesadzić świerk srebrny ( mały ok. 50-60cm) sadzony 1 rok temu? Na pewno sie przyjął bo ma małe jasne przyrosty.

Nietety musiałam wykopać równiez kilka innych roslinek, które sadzone zeszłej jesieni nie przyjęły sie.

Napiszcie jeszce prosze czy jak posadzę teraz małą sosenke taka z dzikiej łąki to się przyjmie? Zaraz po jej wykopaniu, posadzę ją nowym miejscu.

Pozdrawiam

Betsi

Besti2006, U nas część przesadzanych na wiosnę i później się przyjęła, ale zdecydowanie lepiej poradziły sobie te co były małe i z bryłą ziemi. Też przesadzaliśmy dziko rosnące z pola. Dużo większych padło, więc od tej pory przesadzam raczej na jesieni.. Ale czasem jak się nie mogę doczekać jesieni, to znajduję sobie 2 drzewka i jedno przesadzam przed wakacjami, z założeniem, że jak przez lato zmarnieje to na jesieni przesadzę to drugie :)

Na sporej części mojej działki nie posiałam trawy. Przez 4 lata rozłosly sie piękne chwasty i dzika trawa, dobrze sie ukorzeniły i tworza zwart dywan.

Regularnie je koszę wraz z trawnikim i świeżo po skoszeniu to nawet wielkiej róznicy nie ma. Niestety po kilku dniach w tej części nietrawnikowej pojawiaja sie mlecze, koniczyna, dzika trawa i inne drobne chwasty.

Niestety nie moge obecnie zrobić z tej części profesjonalnego trawnika ( trzeba nawieśc troche ziemi, podrównac teren, wyrwać wszystkie chwasty i wydac sporo pieniedzy ;(.

Gdybym tą część potraktowała wertykulatorem w dwie strony ( tzn w kratke) i sypneła w to piaskiem i nasionami trawy, to jest szansa że rozrost chwastów sie ograniczy a pojawi się coś na podobieństwo trawnika? Gleba jest gliniasta i często mocno wilgotna.

Teraz pytanie odnośnie sosen. Na tegorocznych przyrostach kososdrzewiny i sosny Gnom zauważyłam bialy nalot na łodyzkach - czy to może byc jakaś choroba, czy tak ma być?

Ogólnie sosny wygladaja zdrowo, igły nie brązowieja i nie opadają.

Czy mozna/ powinno sie uzywać jakiś srodków dla roslin iglastych chroniących przed chorobami profilaktycznie?

Pozdrawiam

Betsi

jeszcze Promanal wczesna wiosną.

http://www.sklepogrodnik.pl/promanal-60-ec-1l-olej-parafinowy.html

Z trawnikiem możesz spróbować wypryskać czymś na dwuliścienne, żeby pozbyć się chwastów, , mocno zgrabić, przesypać piaskiem i posiać trawę. Efekt nie powali na kolana, ale powinno być wyraźnie lepiej.