Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój "ogrod" - pomóżcie doprowadzić do ładu..

Recommended Posts

]

Teraz pytanie odnośnie sosen. Na tegorocznych przyrostach kososdrzewiny i sosny Gnom zauważyłam bialy nalot na łodyzkach - czy to może byc jakaś choroba, czy tak ma być?

To może być ochojnik sosnowy.

http://forumogrodnicze.info/up/rebeka8.jpg

http://www.tuinkrant.com/tkarchief/tk/98/pinus_dennenwolluisIMG_0004.JPG

Mospilan lub Confidor + Superam

Niestety dosyć ciężko się pozbyć tej mszycy.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny

Dziękuję za porady.

Marta, ten nalot na mich sosnach jest nieco inny, znacznie mniejszy niz na twoim zdjęciu i tylko na poczatku młodego przyrostu -to chyba nie jest ochojnik

Magnolia, czy ten herbicyd na dwuliścienne nie zabije trawy? Po jakim czasie od oprysku może chodzic po tym pies?

Pozdrawiam

Betsi

• 2 weeks później...

..no to zobaczymy co się da z tym zrobić.. Ale powoli zaczynam wierzyć, że nie mam po prostu szczęścia do wierzb :/

A teraz kolejne wątpliwości.

1. Jaśminowiec

Rośnie na działce taki jeden już od paru ładnych lat. Nigdy nie był przycinany, bo początkowo miał iść do wycięcia (rośnie w linii tui z żywopłotu), ale ostatnio uznałam, że ładnie się tam komponuje. Chciałabym tylko jakoś o niego zadbać, bo teraz to kupa łysych gałęzi na dole, a kwiaty tylko na wysokich końcówkach gałęzi. jak go przyciąć i kiedy?

2. Rozmnażanie roślin

Czy teraz pora na rozmnażanie czegoś z pędów? Mam na myśli jakieś dość popularne ogrodowe rośliny np. berberysy, ligustry, derenie, tawuły, itp? Co, jak i kiedy?

Pozdrawiam

jaśminowiec zetnij po kwitnieniu. Możesz całkiem nisko, np na 30 cm, tylko zostaw mu parę liści.

Tym krzewom możesz robic odkłady pędowe= czyli zasypujesz gałazkę ziemią . Wiosną sprawdź, powinny być ukorzenione, wtedy odetniesz od krzewu=matki. Albo poczytaj o ukorzeniaczach.