dorota.k 14.06.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 ] Teraz pytanie odnośnie sosen. Na tegorocznych przyrostach kososdrzewiny i sosny Gnom zauważyłam bialy nalot na łodyzkach - czy to może byc jakaś choroba, czy tak ma być? To może być ochojnik sosnowy. http://forumogrodnicze.info/up/rebeka8.jpg http://www.tuinkrant.com/tkarchief/tk/98/pinus_dennenwolluisIMG_0004.JPG Mospilan lub Confidor + Superam Niestety dosyć ciężko się pozbyć tej mszycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 14.06.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Dziewczyny Dziękuję za porady.Marta, ten nalot na mich sosnach jest nieco inny, znacznie mniejszy niz na twoim zdjęciu i tylko na poczatku młodego przyrostu -to chyba nie jest ochojnikMagnolia, czy ten herbicyd na dwuliścienne nie zabije trawy? Po jakim czasie od oprysku może chodzic po tym pies? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirawoj 15.06.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Jeżeli herbicyd jest na dwuliścienne, czyli takie, które maja dwa liścienie (jak kiełkują), to nie zabije traw jednolisciennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 15.06.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 nie, Betsi, nie zabije. Co do psa, nie wiem, musisz poczytać na opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marfa 15.06.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 skoro wiórki na zewnątrz, masz szkodnika wewnątrz pędu i natychmiast zetnij ten pęd! A to w ogóle ma coś szansę z tego być? Wiórki wyłażą tuż pod samą koroną spod wosku którym jakoś zabezpieczone są miejsca szczepienia.. Jak zetnę to wyrosną nowe gałązki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.06.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 skoro szkodnik jest poniżej szczepienia to wyrośnie ci tylko podkładka.Możesz spróbować zabić robala drutem wpychanym do dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marfa 24.06.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 ..no to zobaczymy co się da z tym zrobić.. Ale powoli zaczynam wierzyć, że nie mam po prostu szczęścia do wierzb :/ A teraz kolejne wątpliwości.1. JaśminowiecRośnie na działce taki jeden już od paru ładnych lat. Nigdy nie był przycinany, bo początkowo miał iść do wycięcia (rośnie w linii tui z żywopłotu), ale ostatnio uznałam, że ładnie się tam komponuje. Chciałabym tylko jakoś o niego zadbać, bo teraz to kupa łysych gałęzi na dole, a kwiaty tylko na wysokich końcówkach gałęzi. jak go przyciąć i kiedy? 2. Rozmnażanie roślinCzy teraz pora na rozmnażanie czegoś z pędów? Mam na myśli jakieś dość popularne ogrodowe rośliny np. berberysy, ligustry, derenie, tawuły, itp? Co, jak i kiedy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 25.06.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 jaśminowiec zetnij po kwitnieniu. Możesz całkiem nisko, np na 30 cm, tylko zostaw mu parę liści. Tym krzewom możesz robic odkłady pędowe= czyli zasypujesz gałazkę ziemią . Wiosną sprawdź, powinny być ukorzenione, wtedy odetniesz od krzewu=matki. Albo poczytaj o ukorzeniaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts