dziennikBudowy 17.04.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Planuję budowę niewielkiego budynku gospodarczego (7m x 3,5m, na zgłoszenie) w Kotlinie Jeleniogórskiej (w zimie spore opady śniegu).Moje pytanie dotyczy dachu. Jak zrobić go optymalnie, żeby w miarę możliwie wyglądał, nie kosztował za dużo i należycie spełniał swoją rolę? Czy pod tak mały dach trzeba robić wieniec (dodam, że przez środek budynku/środek dłuższych ścian będzie biegła dodatkowa ściana nośna, dzieląca budynek na dwa pomieszczenia)? Zastanawiałem się nad dwiema opcjami:1. Dwuspadowy, 35 stopni, kryty blachą, pod którą byłaby papa lub folia i podbitka, a pod nią ocieplenie2. Jednospadowy, spad 10-15 stopni w stronę południową, kryty samą papą + podbitka + ocieplenieNa pewno opcja nr 2 wyjdzie taniej (znacznie mniej drewna konstrukcyjnego), ale 1 może zdecydowanie lepiej wyglądać. Może macie jakieś sugestie, projekty czy szkice takich dachów? Chętnie usłyszę także opinie osób które już coś takiego robiły (w szczególności jakie materiały zastosować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 a po co ocieplac budynek gospodarczy?ja bym dała gont bitumiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 17.04.2012 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 W połówce będą kury:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 chyba, że to ma być kurnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.04.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Jak chcesz taniej to po co murowany? Postaw drewniana szopę wyjdzie taniej. Dach 45*. W przypadku budynku murowanego radzę wieniec. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 20.04.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Chcę żeby budynek murowany wyszedł taniej. Przy obecnych cenach drewna, nie wiem czy szopa drewniana o tych samych wymiarach dużo taniej wyjdzie, a jakość nie ma porównania... Ktoś jeszcze coś podpowie w sprawie dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macin21 28.02.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Witam! a ja mam takie pytanie. Jeżeli w MPZP napisane jest że budynek gospodarczy ma mieć dach o pochyle połaci min 25 stopni to w takim budynku na zgłoszenie nie mogę sobie zrobić mniejszego pochyłu? bo 25 st przy dachu jednospadowym to trochę brzydko będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Jak dasz takie zgłoszenie, to ci wniosek odrzucą. Po to jest MPZP by przestzregać zapisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 01.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Chcę żeby budynek murowany wyszedł taniej. Przy obecnych cenach drewna, nie wiem czy szopa drewniana o tych samych wymiarach dużo taniej wyjdzie, a jakość nie ma porównania... Ktoś jeszcze coś podpowie w sprawie dachu? jednospadowy. przy szerokosci 3,5 metra, to woda nawet sie nie zdazy rozpedzic. Krokwy 14/7 mocowane bezposrednio do wienca srubami (kupisz takie w sklepie z artykulami met). Wienec nie musi byc na calym obrysie budynku, wystarczy tylko scianach na ktorych mocowane beda krokwy. Przy tej szerokosci to mozesz dac nawet co metr. Pojdzie ci 7-8 krokwi po 4-5 metrow. na to bezposrednio bez kontrłat na łatach co 40 cm lub deskach co 30 płyty onduline, jak bedzie kurnik to nie bedzie korodowac od gazow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macin21 02.03.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jak dasz takie zgłoszenie, to ci wniosek odrzucą. Po to jest MPZP by przestzregać zapisów. to w takim wypadku nawet blaszaka nie można postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts