Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dach dla małego budynku gospodarczego

dziennikBudowy

Recommended Posts

Planuję budowę niewielkiego budynku gospodarczego (7m x 3,5m, na zgłoszenie) w Kotlinie Jeleniogórskiej (w zimie spore opady śniegu).

Moje pytanie dotyczy dachu. Jak zrobić go optymalnie, żeby w miarę możliwie wyglądał, nie kosztował za dużo i należycie spełniał swoją rolę? Czy pod tak mały dach trzeba robić wieniec (dodam, że przez środek budynku/środek dłuższych ścian będzie biegła dodatkowa ściana nośna, dzieląca budynek na dwa pomieszczenia)?

Zastanawiałem się nad dwiema opcjami:

1. Dwuspadowy, 35 stopni, kryty blachą, pod którą byłaby papa lub folia i podbitka, a pod nią ocieplenie

2. Jednospadowy, spad 10-15 stopni w stronę południową, kryty samą papą + podbitka + ocieplenie

Na pewno opcja nr 2 wyjdzie taniej (znacznie mniej drewna konstrukcyjnego), ale 1 może zdecydowanie lepiej wyglądać.

Może macie jakieś sugestie, projekty czy szkice takich dachów? Chętnie usłyszę także opinie osób które już coś takiego robiły (w szczególności jakie materiały zastosować).

• 10 months później...
Chcę żeby budynek murowany wyszedł taniej. Przy obecnych cenach drewna, nie wiem czy szopa drewniana o tych samych wymiarach dużo taniej wyjdzie, a jakość nie ma porównania...

Ktoś jeszcze coś podpowie w sprawie dachu?

jednospadowy. przy szerokosci 3,5 metra, to woda nawet sie nie zdazy rozpedzic. Krokwy 14/7 mocowane bezposrednio do wienca srubami (kupisz takie w sklepie z artykulami met). Wienec nie musi byc na calym obrysie budynku, wystarczy tylko scianach na ktorych mocowane beda krokwy. Przy tej szerokosci to mozesz dac nawet co metr. Pojdzie ci 7-8 krokwi po 4-5 metrow. na to bezposrednio bez kontrłat na łatach co 40 cm lub deskach co 30 płyty onduline, jak bedzie kurnik to nie bedzie korodowac od gazow.