Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w ocenie

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do kupna połówki bliźniaka od dewelopera, poprosiłem o przesłanie specyfikacji otrzymałem takie "coś" czy ktoś mógłby przejrzeć i powiedzieć o co dopytać, bo póki co nie wygląda to za dobrze, same ogólniki.

Opis techniczny inwestycji

Budynek będzie przekazany w następującym stanie:

- fundamenty żelbetowe

- ściany zewnętrzne parteru, piętra oraz ścianki działowe

- elewacja zewnętrzna

- drewniana więźba dachowa

- pokrycie dachu dachówką

- przyłącze kanalizacyjne do zbiornika bezodpływowego

- instalacja kanalizacyjna

- przyłącze elektryczne i instalacja elektryczna

- przyłącze gazowe i instalacja gazowa

- przyłącze wodne ze studni głębinowej wraz z instalacją wodną

- wykonane podjazdy do garaży, chodniki z kostki brukowej

- drzwi wejściowe do budynku

Segment będzie przekazane w następującym stanie:

- ściany działowe

- tynki gipsowe

- stolarka okienna z PCV

- podłoża ze szlichtą betonową

- instalacje wewnętrzne: elektryczna, domofonowa, wodna, kanalizacyjna,

alarmowa, centralnego ogrzewania, gazowa

- kocioł gazowy z zasobnikiem oraz grzejniki

Garaż będzie przekazany w następującym stanie:

- tynki cementowe

- instalacja elektryczna

- podłoże betonowe

- brama garażowa ocieplana segmentowa

Infrastruktura:

- podjazd, chodnik, opaska z kostki brukowej, taras 8 m2

- działka w części ogrodowej ogrodzona siatką, od frontu przęsłami opartymi na

słupkach

- brama i furtka w części frontowej ogrodzenia

- teren w ogrodzie uprzątnięty

Na razie wiesz, że samochód jaki kupujesz jest osobowy. I ma drzwi. I 4 koła. Tyle wiesz.

Przy każdym punkcie przez Ciebie wymienionym - opis używanych materiałów (marka, paramatry, technologia) i opis szczegółowy - jakie cegły - jaka technologia budowy.|Co to za tynki gipsowe i inne ? Której klasy?Kocioł- jaki, jakiej firmy, jakiej mocy, jaki zasobnik .....etc etc etc Jaka instalacja - jakie materiały. Jaka elewacja - jakie ocieplenie, jaki styropian/wełna, jaka grubość, jaki tynk na to (typ/rodzaj/firma)

Ile punktów elektrycznych (żebyś się nie zdziwił) jaka rozdzielnia.

Nie wiedzę ocieplenia dachu i obudowy g-k. Domyślam się, że ten segment parterówką nie jest - czy ścianki działowe też ? Więc nie bardzo widzę bez g-k na poddaszu...ale nie znam projektu.

Co z podłogami ? Nie ma wylewek ? Jeśli są to jakie ? Odwodnienie w garażu ? Odwodnienie na podjeździe ?

Obawiam się, że lista jest długa ....ale ja w robocie :(

Jaka ziemia w ogrodzie - żebyś nie został z pół metra gruzu pobudowlanego - "no przecież nie da się tego zamiatać"..co to znaczy, że "uprzątnięty" ? Wywiezione śmieci czy zagospodarowany (zagrabiony ? czy jak ?)

Szczerze ? Gdyby mi ktoś wysłał takie g...o to bym go zabiła śmiechem. napisał Ci,że masz ściany, okna i drzwi zewnętrzne :):) Tylko nikt nie wie jakie :):):)

Czy to czasem nie developer budujący niedaleko Marek ? Mam wrażenie, że już gdzieś ten stek bzdur widziałam :):)

Edytowane przez Nefer

Dzięki, za odpowiedź mnie też to trochę przeraziło ;) Będę go męczył o szczegóły choć, po tym co dostałem to trochę odeszła mi ochota na kupowanie od niego.

Deweloper to http://www.apro.lublin.pl Z Lublina.

Pozdrawiam

NIenooooooooo spoko - po prostu potraktował Cię jak jelenia. Teraz mu udowodnisz,że nim nie jesteś :)