Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki styrodur do piwnic

ziutor

Recommended Posts

Jeśli chcesz grzać w piwnicy, daj 10. Jeśli nie jesteś pewien czy będziesz ogrzewać kiedyś w przyszłości, 10. Jeśli jesteś pewien że nie będziesz grzać, poniżej głębokości przemarzania daj mniej, wyżej 10. Wszystko wedle uznania.

U mnie ze względu na to że nie wiem czy czegoś nie wykombinuję w piwnicy, dałem 10 styroduru w części pod ziemią. Podłoga bez styro, piwnica na razie ma być nieogrzewana. Część naziemna, będzie 10cm styro grafitowego.

Edytowane przez klaudiusz_x

Klaudiusz, napisałeś że dałeś 10cm na piwnice, mam pytanie z czego masz piwnice zrobioną? Z bloczka 25cm czy 38cm, czy monolit?

Ja mam bloczek na grubość 38cm i też sie zastanawiam nad 5-10cm. Teren suchy.

Jedną ścianę, która jest cała w ziemi jest z bloczków na 38cm. Reszta, bloczek na 25. To co w ziemi potraktowane botazitem, na to xps na placki tym samym. Botazit jako klej trzyma słabo, tylko tyle że samo nie odpada. Wystarczy do przysypania. Na xps mam folię kubełkową kubełkiem do zewnątrz, nie kołkowane. W trakcie zasypywania trzymałem ją rekami. Zjechała parę cm, ale dzięki temu nie mam przebitej izolacji przeciw wodnej kołkami jak mi wszyscy na siłę doradzali.

Dla pewności mam opaskę zrobioną, choć nie musiałem. W lato cała woda wchodziła w piasek który mam warstwowo pod domem.

ja podobnie jak kolega heine84 mam ściany z bloczka betonowego 25cm orapowane i malowane 3x dysperbitem na to styropian HYDRO grubości 10cm na masie i folia kubełkowa, zasypywane było głównie ręcznie dlatego też nie kotwiliśmy kubełka, mam zrobiony również drenaż naokoło ze studnią, z której woda jest wypompowywana przez pompę z pływakiem, a grunt jaki jest u mnie to glina

• 4 years później...

Podepnę się pod temat.

W projekcie domu z piwnicą mam styropian 18cm na ściany piwnicy. Oczywiście zamiast styropianu użyję XPS (sturodur) ze względu na glinę.

Czy dostanę styrodur o grubości 18cm? Czy jednak użycie styroduru automatycznie ogranicza mi grubość termoizolacji do max 10-15cm?

Dziękuję za pomoc speców od polistyrenu ekstrudowanego.

Podepnę się pod temat.

W projekcie domu z piwnicą mam styropian 18cm na ściany piwnicy. Oczywiście zamiast styropianu użyję XPS (sturodur) ze względu na glinę.

Czy dostanę styrodur o grubości 18cm? Czy jednak użycie styroduru automatycznie ogranicza mi grubość termoizolacji do max 10-15cm?

Dziękuję za pomoc speców od polistyrenu ekstrudowanego.

Austrotherm robi do 22 cm - tylko na zamówienie: http://www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-xps/austrotherm-xps-top-30-sf/ , pewnie innych producentów też tą grubość dostaniesz.

A którzy producenci XPS są uważani za najlepszych?

I jeszcze jedno. A może XPS 12-15cm będzie miał takie same właściwości termoizolacyjne jak styropian 18cm? Wtedy mógłbym zastosować cieńszy XPS niż styropian przewidziany w projekcie.

I jak rozumieć te informacje?

30 - 60 mm: λD≤0,033 W/(mK)70 - 80 mm: λD≤0,035 W/(mK)100 - 160 mm: λD≤0,036 W/(mK)180 - 220 mm: λD≤0,038 W/(mK)

Im grubszy XPS tym więcej ciepła ucieka? Chyba nie?

Edytowane przez Robinson74

Uwazany za najlepszy jest BASF

jak rozumiec tabelke mowiaca o lambdzie materialu...

no jak to jak rozumiec, tak jak jest napisane... wraz ze wzrostem grubosci xps spada jego lambda, ale... nalezy pamietac i rozumiec badz przeliczyc lambde na opor cieplny w danej grubosci.

bo inny opor cieplny bedzie mial 2cm material o lambdzie np. 0,035 a inny bedzie mial 10cm material o lambdzie 0,035

Generalnie uproszczajac lepiej jest dac 3x60mm niz 1x180mm wg Twojej tabelki

Natomiast co do tego jakiej firmy xps - obojetnie... byleby mial lambde przyzwoita i cene dobra. A to czy bedzie zolty niebieski grafitowy czy zielony - nie ma znaczenia.