Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej - planujemy budować według tego projektu:

http://www.domplan.com.pl/Kendra/Kendra.html

Nie ma jeszcze o nim wątku więc zaczynamy :)

Nas przede wszystkim przekonała prosta konstrukcja domu i bardzo wysoka funkcjonalność pomieszczeń.

Mamy nadzieję, że będzie również nieskomplikowany i niezbyt drogi w budowie.

Ok, jest chwila aby napisać coś więcej o naszych (planowanych zmianach) w Kendrze:

1. Będziemy budować z Gazobetonu H+H 24cm na tradycyjną spoinę (w projekcie jest na zaprawę klejową)

2. Ucinamy balkon od strony salonu (nie wygląda zbyt pięknie, zero użyteczności, problem z ociepleniem = same kłopoty). Balkon od frontu zostaje tylko ze względów estetycznych.

3. Ogrzewanie planujemy podłogowe na całym parterze więc dajemy więcej styropianu na chudziak (2x10cm wystarczy?)

Zastanawiamy się też nad podłogówką na poddaszu - na razie nie wiem z czym to się wiąże.... pewnie więcej styropianu na stropie i grubsza wylewka = mniejsza wysokość pokoi)

4. Fundamenty damy 60cm po całości - w projekcie są mieszane 50cm i 60 cm. Teren gliniasty, więc będzie trochę pewniej. Na głębokość ok 1.20m

5. Garaż trochę szerszy (60cm) i pójdzie do dołu - na równi z terenem. Trzeba będzie dwa schodki dostawić do części mieszkalnej - ale wjazd będzie wygodniejszy.

6. Kasujemy jedno z okien w sypialni 2.2

Co myślicie o położeniu łazienki na parterze - ktoś mi już zwracał uwagę, że to niefortunne, że jest na przeciwko jadalni... Całe życie w mieszkaniu mamy kibelek zaraz przy salonie (nie na wprost, ale nie ma tam nawet 2m odległości i nawet nie patrzyliśmy na to w kategorii problemu....)

Edytowane przez jaalicja

Witaj!Cieszę się, że jeszcze ktoś sie tym projektem zainteresował. Ja uważam go za jeden z lepszych. Jest rzeczywiscie niesamowicie funkcjonalny. Zamierzamy zacząc budowę jesienią. Mam taką nadzieję, że poza tym, że jest piekny, to także tani w budowie. To byłoby cudownie. Będę tu zaglądać na pewno. Może będzie nas więcej!

Witam, Mam na imię Agnieszka. Baardzo sie ciesze, ze powstal ten wątek. Chciałabym dołączyc do zwolenikow Kendry! Projekt Kendra 2m przekonal nas swojąc funkcjonalnością i chcemy rozpoczac budowe jeszcze w tym roku na jesień. Jestesmy na etapie adaptacji projektu i mam nadzieje wymienić sie informacjami. Hm , tez zastanawialam sie nad umiejscowieniem lazienki naprzeciw salonu. Nie ukrywam, że nie jest to rozwiązanie idealne. To, co postanowilismy zmienic, to zmiejszyc wiatrolap i zrobic wejscie do kuchni nie od strony salonu, ale z korytarza, oddzielając kuchnie od salonu. Nie odpowiada nam kuchnia otwarta na salon. Wyjscie na taras tez myslimy zrobic z tzw. jadalni, poniewaz bedzie to pomieszczenie usytuowane od poludnia. Na razie czekamy na pozwolenie na budowe, takze mamy troche czasu na rozwazenie wiele opcji. Bedziemy wdzieczni za jakies nowe pomysly i rozwiazania. pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam podaję szacunkowe koszty, które otrzymałam z biura projektowego, pozdarwiam wszystkich budujących kendrę.

SZACUNEK KOSZTÓW INWESTYCJI:

stan surowy zamknięty 154 693,77

roboty wykończeniowe 102 976,20

instalacje wewnętrzne 34 778,24

ogółem brutto ( VAT 8% ) 315 844,06

Witam podaję szacunkowe koszty, które otrzymałam z biura projektowego, pozdarwiam wszystkich budujących kendrę.

SZACUNEK KOSZTÓW INWESTYCJI:

stan surowy zamknięty 154 693,77

roboty wykończeniowe 102 976,20

instalacje wewnętrzne 34 778,24

ogółem brutto ( VAT 8% ) 315 844,06

Według mojego mini kosztorysu stan zero wyniesie 22.000

Na razie nie mamy rozpiski dalszych etapów, ale liczyliśmy SSO czyli SSZ bez okien/drzwi/bramy garażowej na 120.000 - myślę, że 155 za SSZ jest realny.

Reszta (wykończenie i instalacje mocno zależy od dostępnych mediów i standardu wykończenia...)

• 1 month później...

Witam Serdecznie,

Przypadkowo trafilismy na projekt kendra i wydaja się iż jest idealny dla naszych potrzeb.

Czy ktoś buduje ten dom w okolicach Wrocławia i podzieli się swoim doświadczeniem z budowy?? :)

Z pozdrowieniami

Jarek z Wrocławia

Ten projekt ma dużo balkoników. To kosztowny detal.

Warto rozważyć odwrócenie lustrzane kuchni i spiżarki. Poprzez spiżarkę wówczas można byłoby zrobić połączenie kuchnia-wiatrołap

witam,

My wstępnie planujemy zrezygnować ze spizarki w kuchu, powiekszymy przez to kuchnia, a cos w rodziaju spizarki zrobimy w pom nr 8. Myślimy tez o rezygnacji ze ścianki działowej odsłaniając schody zwiększymy powierzchnie....

Ten projekt znaleźliśmy kilka dni temu i mocno nad nim myslimy :)

z pozdrowieniami

My także zrezygnujemy ze spiżarki w kuchni (przeniesiemy ją do pom.nr 8). Co do ścianki przy schodach - zobaczymy podczas budowy, czy ją zostawimy, czy usuniemy...

A czy także będziecie poszerzać garaż?

Pozdrawiam

ewelinamikola

witam,

My wstępnie planujemy zrezygnować ze spizarki w kuchu, powiekszymy przez to kuchnia, a cos w rodziaju spizarki zrobimy w pom nr 8. Myślimy tez o rezygnacji ze ścianki działowej odsłaniając schody zwiększymy powierzchnie....

Ten projekt znaleźliśmy kilka dni temu i mocno nad nim myslimy :)

z pozdrowieniami

Witam wszystkich,

natrafiłem z żoną na projekt Kendry wczoraj i od wczoraj nie mogę przestać o nim myśleć :). Bardzo funkcjonalny i posiada wszystko, czego byśmy potrzebowali. Pewnie nie obyłoby się bez drobnych zmian (od razu pomyśleliśmy o tym samym, co Elfir - a mianowicie o wykonaniu spiżarni po przeciwnej stronie kuchni), ale co do zasady projekt bardzo godny moim zdaniem uwagi. Mam drobne pytanie do opisanych wyżej przez Anowi1 kosztów budowy - zostały obliczone dla wersji podstawowej czy może z garażem dwustanowiskowym? Z całą pewnością jak się zdecydujemy na Kendrę, będę regularnie odwiedzał to miejsce - dobre rady już budujących czy przymierzających się do budowania są nie do przecenienia... Byleby wątek nie umarł śmiercią naturalną ... Pozdrawiam serdecznie !

Witam wszystkich

My również jesteśmy zachwyceni projektem Kendra mała, wcześniej mysleliśmy,że wybierzemy Granat 1 ,ale po przeanalizowaniu projektu Kendra stwierdziliśmy,że to jest to co chcemy.

Mamy prośbę,może ktoś ma już zdjęcia wybudowanego domu, jego wnętrz.

Pozdrawiamy

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Cześć Jarku :-),

my też zamierzamy ruszyć z Kendrą na wiosnę przyszłego roku i również szukamy kogoś kto móglby nam doradzić w tej kwestii. Podobny dom widzielismy koło Skałki, ale na chwilę obecną nie mieliśmy jeszcze odwagi aby zaczepić właścicieli.Jakbyś miał jakieś informacje z oklic Wrocławia to daj proszę znać.

Pozdrawiam. Ania

• 1 month później...

Witajcie!

Też będę budowała Kendrę 2M - chcemy ruszyć na wiosnę 2013 :)

Tu mój dziennik - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208655-Kendra-2M-powoli-do-celu-)&highlight=Kendra zapraszam:)

kerro - gdzie to taki piękny domek powstaje ?:)

Edytowane przez Kendra

• 10 months później...