Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

woda nie bardzo chce wsiąkać w ziemię

Recommended Posts

zakupiłem ziemie 950m2 stoi juz san suroby otwarny na ogródek nawiozlem kilka wywrotek humusu, ale zauważyłem ze dookoła stoi woda jak popada nie chce wsiąkać na działce również nie zabradzo dziś przeszła burza i wszystko stoi dlaczego, wczesniej było zyto przenica ponoc na tym kawałku, klasa ziemi IVa, czy to normalne czy ziemia nieprzepuszczalna bo tłusta jak temu zapobiec, co robić, a moze na sąsiednich działkach nizej i spływa tworząc jeziora?

ciepło się robi, słoneczko przygrzeje wiaterek zawieje i wyschnie...

w czerwcu pewnie będziesz narzekał na kurz :bye:

tak to jest, teraz do zabudowy przeznacza się tereny

które w dawnych czasach /normalnych/ przeznaczono pod uprawy, bo tylko

do tego się nadają... domy stawiano "na górce"...

zakupiłem ziemie 950m2 stoi juz san suroby otwarny na ogródek nawiozlem kilka wywrotek humusu, ale zauważyłem ze dookoła stoi woda jak popada nie chce wsiąkać na działce również nie zabradzo dziś przeszła burza i wszystko stoi dlaczego, wczesniej było zyto przenica ponoc na tym kawałku, klasa ziemi IVa, czy to normalne czy ziemia nieprzepuszczalna bo tłusta jak temu zapobiec, co robić, a moze na sąsiednich działkach nizej i spływa tworząc jeziora?

Dawno mnie tak czytanie nie zmęczyło. San suroby otwarny?

NIc nie da rozrzucenie po wierzchu 15cm ziemi jeśli pod spode jest glina. Większy deszcz i kałuże stoją - nie ma inaczej. Bez szpadla nie wiadomo o co kaman.

Jeśli woda stoi to znaczy tylko jedno - grunt nieprzepuszczalny -to żadne czary.

każą nawieziona ziemie trzeba przeorywać z tą która już jest na działce. Inaczej tworzą się nieprzepuszczalne warstwy. Pomogą duże drzewa, które przebijają korzeniami warstwe gliny i tworzą miejsca na spływ wody wgłąb gleby.

NIc nie da rozrzucenie po wierzchu 15cm ziemi jeśli pod spode jest glina. Większy deszcz i kałuże stoją - nie ma inaczej. Bez szpadla nie wiadomo o co kaman.

Jeśli woda stoi to znaczy tylko jedno - grunt nieprzepuszczalny -to żadne czary.

Też mi się wydaje, że żadne czary. 5 cm opadów, to jak na warunki polskie niezła ulewa. 5 cm wody może nawet nie przejść przez 30 cm humusu do gliny. glina nie musi być wcale przyczyną. prawdopodobnie ma dołek i wszystko do niego spływa.