fantomek24 20.04.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 zakupiłem ziemie 950m2 stoi juz san suroby otwarny na ogródek nawiozlem kilka wywrotek humusu, ale zauważyłem ze dookoła stoi woda jak popada nie chce wsiąkać na działce również nie zabradzo dziś przeszła burza i wszystko stoi dlaczego, wczesniej było zyto przenica ponoc na tym kawałku, klasa ziemi IVa, czy to normalne czy ziemia nieprzepuszczalna bo tłusta jak temu zapobiec, co robić, a moze na sąsiednich działkach nizej i spływa tworząc jeziora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 20.04.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 wklej Pan zdjęcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.04.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 ciepło się robi, słoneczko przygrzeje wiaterek zawieje i wyschnie... w czerwcu pewnie będziesz narzekał na kurz tak to jest, teraz do zabudowy przeznacza się tereny które w dawnych czasach /normalnych/ przeznaczono pod uprawy, bo tylko do tego się nadają... domy stawiano "na górce"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 20.04.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 zakupiłem ziemie 950m2 stoi juz san suroby otwarny na ogródek nawiozlem kilka wywrotek humusu, ale zauważyłem ze dookoła stoi woda jak popada nie chce wsiąkać na działce również nie zabradzo dziś przeszła burza i wszystko stoi dlaczego, wczesniej było zyto przenica ponoc na tym kawałku, klasa ziemi IVa, czy to normalne czy ziemia nieprzepuszczalna bo tłusta jak temu zapobiec, co robić, a moze na sąsiednich działkach nizej i spływa tworząc jeziora? Dawno mnie tak czytanie nie zmęczyło. San suroby otwarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
__Marek 20.04.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Będzie trawa to nie będzie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.04.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Chyba, że jest glina a reszta to legendy. Wtedy woda będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 no ale rzadko kiedy glina jest pod samą górę. zawsze jest coś humusu, zwłaszcza, że kiedyś rosły tam zboża a dodatkowo było nawiezione. zasiej trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 21.04.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 NIc nie da rozrzucenie po wierzchu 15cm ziemi jeśli pod spode jest glina. Większy deszcz i kałuże stoją - nie ma inaczej. Bez szpadla nie wiadomo o co kaman.Jeśli woda stoi to znaczy tylko jedno - grunt nieprzepuszczalny -to żadne czary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fantomek24 22.04.2012 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 glina jest jak kopałem na głębokości mysle ok 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.04.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 każą nawieziona ziemie trzeba przeorywać z tą która już jest na działce. Inaczej tworzą się nieprzepuszczalne warstwy. Pomogą duże drzewa, które przebijają korzeniami warstwe gliny i tworzą miejsca na spływ wody wgłąb gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 22.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jeśli jest dziura na środku działki to i woda stoi. Wystarczy powierzchnię działki/ziemię wyprofilować ze spadkiem od domu w kierunku płotu i po sprawie. Eh miastowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 glina jest jak kopałem na głębokości mysle ok 30 cm Badania gruntu sobie zrób - tylko firmą, a nie łopatą. I pewnie studnie chłonne się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.04.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jeśli jest dziura na środku działki to i woda stoi. Wystarczy powierzchnię działki/ziemię wyprofilować ze spadkiem od domu w kierunku płotu i po sprawie. Eh miastowi... Taaa sąsiad się ucieszy jak dziecko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 22.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Nefer - korytko kole płota ze spadkiem , żadne tam liniowe, pod bramą na zewnątrz lub poza działkę i po zawodach...Rzeczywiście : miastowi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 23.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 NIc nie da rozrzucenie po wierzchu 15cm ziemi jeśli pod spode jest glina. Większy deszcz i kałuże stoją - nie ma inaczej. Bez szpadla nie wiadomo o co kaman. Jeśli woda stoi to znaczy tylko jedno - grunt nieprzepuszczalny -to żadne czary. Też mi się wydaje, że żadne czary. 5 cm opadów, to jak na warunki polskie niezła ulewa. 5 cm wody może nawet nie przejść przez 30 cm humusu do gliny. glina nie musi być wcale przyczyną. prawdopodobnie ma dołek i wszystko do niego spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts