Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile m2 na dolne źródło poziome?

JK2010

Recommended Posts

Zgadza się jeżeli myślisz o płaskim kolektorze liniowym, że 1000m2 zachowując odległość między nitkami 1m. Jeżli nie masz tyle miejsca, to daj co 0,8m i wtedy starczy 800m2. Są też takie rozwiążania jak kolektor spiralny - wtedy jeszcze mniej. Widziałem też kolektor co był na dwóch poziomach głębokości - inwestor nie miał wystarczająco miejsca.

Ile trzeba m2 działki na ok. 1000mb poziomego dolnego źródła?

Co ty chcesz wybudować że potrzebujesz 1000m2? Ja mam prawie 190m2 po podłogach i mam 3 kolektory spiralne po 170mb rury każdy (mam glinę:lol2:).

Licząc 50w/m2 potrzebujesz 10kW mocy grzewczej a z gruntu pobierzesz jakieś 7,7kW .Licząc 10W /m2 kolektora wystarczy 770m2.Daj trochę lepsze ocieplenie i z automatu zaoszczędzisz na pompie i kolektorze(za dodatkowe ocieplenie płacisz niewiele więcej i tylko raz a za prąd całe życie).Jest tu na forum użytkownik który ma dom 220m2 po podłogach i pompę 6kW.

Witam

Dobranie odpowiedniego kolektora płaskiego dla PC jest dość trudną sprawą. Praktycznie obliczenia teoretyczne zawsze pozostają teoretyczne, a podczas prac następują zmiany po wykopaniu pierwszych rowów. Różnice w typach gruntów są tak spore, że wydajności cieplne uzysku KW dochodzą nawet do 150%. Dla każdego typu ziemi, piasku czy innego materiału dobiera się nawet inny typ rur oraz długości pętli. Tu tylko potrzebna jest praktyka i tylko praktyka. Najlepsze kolektory płaskie wykonują firmy, których właściciele wcześniej samodzielnie fizycznie układali rury i nie wstydzą się " brudnej roboty". Podobnie jest z odwiertami.

Ale tez bardzo często indywidualni właściciele domów tylko na podstawie wiedzy nabytej w internecie oraz chyba sporej intuicji wykonali rewelacyjne kolektory płaskie o wysokich parametrach . To jest zawsze godne pochwały oraz uznania z naszej strony.

Jest problem. Działka 1100m2, ale dom zajmuje 200m2 i stoi mniej więcej po środku. Jak to rozwiązać? Kolektor z przodu i z tyłu i z boków?

Możesz wykorzystać całą wolną przestrzeń dookoła swojego domu.

Zamierzasz grzać garaż? Bo jeśli nie to ze 35 metrów z powierzchni użytkowej Ci odpada.

Proponuję wstawić sobie tylko jakiś grzejniczek aby temperatura była ponad zero