g.zieniawa 23.04.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam! Nasza działka 1280m to sama glina i iły! Gorzej być nie może. Po deszczu zapadamy się na dobre 15cm w ziemi a jak jest sucho to nawet łopaty nie można wbić. Chcemy zrobić na naszej działce ogródek. Chodzi mi najbardziej o posianiu trawy i dodaniu jakiejś roślinności. Jeżeli chodzi o nawiezienie terenu bo odpada bo na takiej powierzchni potrzebaby było mnóstwo ziemi i jedynie zakupiliśmy 25ton czarnoziemu bo oczywiście po wyrównaniu pługiem porobiły się dolinki w których zbiera się woda. Rozplantujemy ten czarnoziem no i teraz co dalej? 1. Czy pryskać wszystko Randapem żeby pozbyć się chwastów, odczekać i posiać trawę? Chwasty są okropne i pomimo, że już 2 razy pryskaliśmy w tamtym roku wszystko od nowa porosło więc nie wiem czy to ma sens?2. Co zrobić by woda nie stała na działce po każdym deszczu? Czy robić wzdłuż działki "rynny" zasypać je piaskiem żeby woda spływała czy może coś innego?3. Jaka roślinność na taka działkę? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 24.04.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Gleba gliniasta ma swoje plusy. Róże ją lubią. A woda nie przelatuje przez to jak przez sitko. Dłużej trzyma wilgoć.Wyprofilować i miejscami zrobić dreny z kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 26.04.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Hej, Też mam teren z glebą ciężką - gliny i iły. Poradzono mi, any rozsypać na terenie 1-1,5 cm piasku rzecznego i całośc przeorać lub potraktować glebogryzarką a nastepnie wyrównać i na tym posiać trawę. Na razie czeka aż mi troche wyschnie bo traktorzysta nie wjedzie. PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 26.04.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Jeśli na glinę nasypie się warstwę ziemi, to wtedy jest to właściwie najlepsze podłoże. Glina trzyma wilgoć, a ziemia nie zbija się tak latem. Wydaje mi się że powinieneś czatować żeby sobie jeszcze z 1-2 samochody ziemi przywieść, żeby zrobić choć cienką warstwę ziemi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Gdybyś założył ten wątek we właściwym dziale o ogrodach:http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?16-OGRODY-Pami%C4%99tajcie-o-ogrodachznalazłbyś tam przyklejony watek "Zestawienia roślin", gdzie znajduje się lista roślin na mokre gliny do ogrodu. Na zbitej glinie nie da się założyć ładnego trawnika, ale też nie rozwiąże twojego problemu ot, tak nawiezienie ziemi. Bo woda będzie się zbierać pod nawiezioną ziemią powodując gnicie trawy. Czarnoziem był niepotrzebnym wydatkiem (bo iły i gliny sa bardzo żyzne), bo przede wszystkim trzeba zwiększyć zdolności przepuszczania wody. A to robi się dodając drobny żwir wymieszany z substratem torfowym lub innym dodatkiem organicznym (kompost, ziemia popieczarkowa, obornik, sieczka słomiana, liście) warstwami po 10 cm i przeorywając (lub mieszając glebogryzarką) z istniejąca glebą. Dzięki temu zachowujesz ciągłość profilu glebowego i nie tworzą ci się warstwy o skrajnie różnych właściwościach. Roślinom łatwiej się jest zakorzenić. Lanie Roundapu na ślepo jest bez sensu. Oczywiste, że jeśli zostawisz odkrytą glebę, wysieją ci się nowe chwasty. Po zastosowaniu herbicydu glebę należy albo zakryć czarną włókniną ogrodniczą, albo od razu przystąpić do zakładania trawnika i ogrodu. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lluka 28.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 A to robi się dodając drobny żwir wymieszany z substratem torfowym lub innym dodatkiem organicznym (kompost, ziemia popieczarkowa, obornik, sieczka słomiana, liście) warstwami po 10 cm i przeorywając (lub mieszając glebogryzarką) z istniejąca glebą. Ile trzeba nawieźć ziemii na glinę piaszczystą, żeby mieć ładny trawnik? Planowałem 10 cm i przeorać z gliną, żeby osiągnąć 20cm wymieszanej 1:1 gleby i całość podwórza odrenować, żeby woda nie stała na warstwie gliny. Czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 jak glina jest piaszczysta to woda powinna wsiąkać. Jak chcesz coś nawozić to drobny żwir lub trociny. Glina jest żyzna, nie wymaga jakiegoś dodatkowego wzbogacania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 29.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 W firmie robiącej mieszanki ziemi po prostu zamawia się ziemię pod trawnik czyli humus z piachem mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.04.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 też badam temat, zakładania trawnika na glebie gliniastej - trafiłem na informacje, żeby glinę przeorać z piaskiem w celu właśnie takim jak napisaliście powyżej - czy wystarczy sam piasek ostatecznie, nie wspominano tam o niczym innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 nie piasek, bo uzyskasz beton - ziemia ci stwardnieje na kamień. Drobny żwir + dodatek próchniczny (kompost, trociny, substrat torfowy, obornik, ziemia popieczarkowa itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.04.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 nie piasek, bo uzyskasz beton - ziemia ci stwardnieje na kamień. Drobny żwir + dodatek próchniczny (kompost, trociny, substrat torfowy, obornik, ziemia popieczarkowa itp) dziękuje za odpowiedź, drobny żwir to o jakiej charakterystyce? Nie "siedzę" w temacie, skąd można zdobyć dodatki próchnicze w większych ilościach (np. na 600m2 ile potrzeba dodatku, a ile żwiru)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Zakładając podniesienie o 10 cm całości gruntu daje ci to 60 m3 materiału - powiedzmy pół na pół lub z przewagą żwiru (do 2/3). Żwir taki jak do betonu, drobny 2-8 mm.Nie znam twoich rejonów, więc ciężko mi powiedzieć, gdzie masz najbliższy tartak do trocin, rolnika do sieczki słomianej czy obornika albo kopalnię torfu do substratu torfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.04.2012 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 . (...) Nie znam twoich rejonów, więc ciężko mi powiedzieć, gdzie masz najbliższy tartak do trocin, rolnika do sieczki słomianej czy obornika albo kopalnię torfu do substratu torfowego. ok, czyli materiał zdobywa się lokalnie pierwsze pomyślałem, że kupuje się gotowe mieszanki. dziękuje za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 08.07.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 podbiję temat,za tydzień lub dwa planuję zacząć porządki na działce i założyć trawnik... zrobiłem rozeznanie w swoim rejonie i mam punkt gdzie mogę zdobyć trociny, ze żwirem nie będzie problemu. Na podstawie powyższych postów rozumiem, że mam rozplanować żwir i trociny na działce, a później przeorać traktorem - następnie wyrównać ładnie i co dalej....? Siać trawę czy wypadałoby zrobić jakiś zabieg przed...? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.07.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 a masz zachwasczzony teren? Jesli tak, to po posianiu trawy urosną najpierw chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 08.07.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 Z piaskiem wiąże się pewna filozofia. 2 do 8 mm to już gruba frakcja. Przez sito przelatują większe, podłużne kawałki niż teoria zakłada. Proponuję 0-2 lub 0-4 płukany do murowania. On nie zawiera gliny w odróżnieniu od niepłukanego. 0-4 sam w sobie jest już dość gruby. Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobili w konia, bo to normalka w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.07.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 a masz zachwasczzony teren? Jesli tak, to po posianiu trawy urosną najpierw chwasty. to jest dobre pytanie, ciezko tp stwierdzic co siedzi w ziemi poniewaz zostala potraktowana niezliczona ilosc przejazdow przez koparke - dlatego obecnie praktycznie nic na niej nie rosnie. Mysle ze bede w domu za tydzien to wstawie fotke z obecnego stanu - bedzie mozna latwiej ocenic co i jak. MOge wstawiac zdjecia z kazdego etapu prac, moze sie przyda innym Z piaskiem wiąże się pewna filozofia. 2 do 8 mm to już gruba frakcja. Przez sito przelatują większe, podłużne kawałki niż teoria zakłada. Proponuję 0-2 lub 0-4 płukany do murowania. On nie zawiera gliny w odróżnieniu od niepłukanego. 0-4 sam w sobie jest już dość gruby. Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobili w konia, bo to normalka w tej branży. to piasek czy zwir? Powyzej pisano, ze powinienem zastosowac zwirek, a nie piasek, gdyz przy piasku zrobi sie twarda skorupa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.07.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Łukasz - to nie czekaj aż urośnie tylko szybko zakładaj trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 09.07.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Łukasz piasek to frakcje do 0.2 a żwir to frakcje powyżej 0.2 - słownikowo. Ja pisałem jak to jest praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.07.2012 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 a oki, Dzieki za wyjasnienie Zaczac prace jestem dopiero w stanie za tydzien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts