Radiowiec 25.04.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witajcie, mam watpliwość. Wybieram piecyk gazowy, chcę oczywiście kondensacyjny. ALe równocześnie będę mieć instalację grzejnikową. W sumie w domu będzie 11 grzejników. Dom o powierzchni użytkowej 150 m2 plus ogrzewany delikatnie garaż 45m2. Zastanawiam się, czy przy grzejnikach jest sens pchać się w kondensat? Temperatury zasilania i powrotu muszą być przecież wyższe, a ja mam zaprojektowane małe grzejniki (nie ma w zasadzie miejsca na większe, maks to 1200-1500mm). Czy tak małe grzejniki podołają kondensacji? Zaznaczam, że dom będzie dobrze zaizolowany (ytong 24 "energo" +styro grafit 15cm, dach wełna Toprock 30cm, podłoga 10 cm styro grafit, okna 3 szybowe u=0,5-1,00 no i kompletny system rekuperacji z centralą Itho. Proszę o pomoc, bo mój instalator jest starej daty i najchętniej wszędzie władował by 2 metrowe grzejniki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Twój dom jest co najwyżej srednio zaizolowany. Aby sprawdzić czy małe grzejniki dadzą rade ogrzać przy niższych temp trzebac wykonac obliczenia ozc i na ich podstawie dobrać grzejniki. To ze jest mało miejsca nie przeszkadza zbytnio jezeli dobierzemy grzejniki np trójpłytowe i nieco większej wysokości.Podstawą są jednak obliczenia ozc, tu nie da się zrobić na przysłowiowe oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 26.04.2012 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie wróciłem z hurtowni instalacyjnej i mam pierwsze sugestie - grzejniki damy lekko przewymiarowane, grubsze i wtedy powinno działać. Mam jednak kolejny temat - wybór pieca. W hurtowni bardzo polecali mi Buderusa Logamax GB072. I chyba na niego się zdecyduje, ze względu na serwis i dobrą cenę. Jednak na moją sugestię, że wystarczy mi piec 14kW, pan się zdziwił i kategorycznie stwierdził, że będzie za mały. Poleca 20kW, bo do potrzeb CWU podobno musi być większa moc. Gdzie leży prawda? 14kW jest jednak sporo tańszy, a nie chcę mieć też przewymiarowanego pieca. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.04.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Właśnie wróciłem z hurtowni instalacyjnej i mam pierwsze sugestie - grzejniki damy lekko przewymiarowane, grubsze i wtedy powinno działać. Mam jednak kolejny temat - wybór pieca. W hurtowni bardzo polecali mi Buderusa Logamax GB072. I chyba na niego się zdecyduje, ze względu na serwis i dobrą cenę. Jednak na moją sugestię, że wystarczy mi piec 14kW, pan się zdziwił i kategorycznie stwierdził, że będzie za mały. Poleca 20kW, bo do potrzeb CWU podobno musi być większa moc. Gdzie leży prawda? 14kW jest jednak sporo tańszy, a nie chcę mieć też przewymiarowanego pieca. Pozdr 20 kW jest stanowczo za dużo, dla takiego kotła moc minimalna to 4,9 kW. Nawet kocioł 14 kW jest nieco za duzy, ale skoro nie ma mniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.04.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Skoro kupisz 14kw to do CWU będzie jeszcze potrzebny baniaczek bo 14kW to za mało na dwufunkcyjną pracę. Masz dom zaizolowany podobnie jak swistak81 więc może podobne parametry pieca rozważysz.A i jeszcze jedno zbyt dużą mocą ja bym się tak bardzo nie przejmował. Mój ma 7kw mocy minimalnej ale zwykłym sterownikiem pokojowym zmusiłem go do pracy z mocą około 2kw.Jednak zwróć uwagę aby moc grzejników dla temperatur 50-40 była większa niż minimalna moc pieca. Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 26.04.2012 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Oczywiście będzie zasobnik 120l, chodzi mi wyłącznie o piec jednofunkcyjny. Dzięki za dotychczasowe porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.04.2012 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Witajcie, mam watpliwość. Wybieram piecyk gazowy, chcę oczywiście kondensacyjny. ALe równocześnie będę mieć instalację grzejnikową. W sumie w domu będzie 11 grzejników. Dom o powierzchni użytkowej 150 m2 plus ogrzewany delikatnie garaż 45m2. Zastanawiam się, czy przy grzejnikach jest sens pchać się w kondensat? Temperatury zasilania i powrotu muszą być przecież wyższe, a ja mam zaprojektowane małe grzejniki (nie ma w zasadzie miejsca na większe, maks to 1200-1500mm). Czy tak małe grzejniki podołają kondensacji? Zaznaczam, że dom będzie dobrze zaizolowany (ytong 24 "energo" +styro grafit 15cm, dach wełna Toprock 30cm, podłoga 10 cm styro grafit, okna 3 szybowe u=0,5-1,00 no i kompletny system rekuperacji z centralą Itho. Proszę o pomoc, bo mój instalator jest starej daty i najchętniej wszędzie władował by 2 metrowe grzejniki.Pozdrowienia Przelicz potrzebną wielkość grzejników na regulusy. Nie wyjdą tak duże jak każde inne. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 pan się zdziwił i kategorycznie stwierdził, że będzie za mały. Poleca 20kW, bo do potrzeb CWU podobno musi być większa moc. Gdzie leży prawda? Pozdr W sposobie podgrzewania c.w.u. Jeśli chcesz to robić przepływowo to potrzeba 20-30kW na napełnianie wanny. Jeśli wybierzesz zasobnik to wystarczy i 1-2kW rezerwy na c.w.u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 06.06.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Witajcie, mam watpliwość. Wybieram piecyk gazowy, chcę oczywiście kondensacyjny. ALe równocześnie będę mieć instalację grzejnikową. W sumie w domu będzie 11 grzejników. Dom o powierzchni użytkowej 150 m2 plus ogrzewany delikatnie garaż 45m2. Zastanawiam się, czy przy grzejnikach jest sens pchać się w kondensat? Temperatury zasilania i powrotu muszą być przecież wyższe, a ja mam zaprojektowane małe grzejniki (nie ma w zasadzie miejsca na większe, maks to 1200-1500mm). Czy tak małe grzejniki podołają kondensacji? Zaznaczam, że dom będzie dobrze zaizolowany (ytong 24 "energo" +styro grafit 15cm, dach wełna Toprock 30cm, podłoga 10 cm styro grafit, okna 3 szybowe u=0,5-1,00 no i kompletny system rekuperacji z centralą Itho. Proszę o pomoc, bo mój instalator jest starej daty i najchętniej wszędzie władował by 2 metrowe grzejniki. Pozdrowienia W praktyce nie ma żadnych przeciwwskazań aby kondensat pracował z grzejnikami. Powiem tylko coś niepopularnego bez sprzęgła hydraulicznego tego nie widzę. Szkoda kotła. U mnie kocioł starej daty technologia żywcem z lat produkcji pantery (żeliwny kocioł atmosferyczny) + wynalazek 20 wieku elektronika. Kocioł pracuje z temperaturami z zakresu 35-55oC dla co dla cwu 70oC. Daje radę nie ma problemów z niczym a tym bardziej z przepływami. Grzejniki nie powiem wymiarami sporawe. Nie byłem jednak ograniczony ilością miejsca. Myślę, że REGULUSY w niskich temperaturach spiszą się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 07.06.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Poczytaj trochę na forum - piec najmniejszy z możliwych a i tak będzie za duży, zasobnik dobierasz do zapotrzebowania (ilości osób jednocześnie korzystających z ciepłej wody). Zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń (wielkość grzejników) radziłbym policzyć. Instalacja najprostsza i najtańsza z możliwych, przy tak małym domu/instalacji według mnie sprzęgło jest zbędne - obecne super-hiper kotły za 4 lata mogą być i tak przestarzałe, naprawy pogwarancyjne zwykle są drogie i wtedy łatwiej kupić kolejny piec za 3-4 tys niż naprawiać taki za 10 tys, gdzie naprawa wyniesie 3 tys., ale to moje zdanie. Kupowałbym piec z licznym serwisem w okolicy, 1-2 serwisantów to w zimie może być kilka dni czekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts