Nicolais 28.04.2012 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 To raz, a dwa: budynek pasywny z garażem w bryle?? W czym to przeszkadza? Izolujac odpowiednio garaz od pow mieszkalnej nie widze problemu. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.04.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 W czym to przeszkadza? Izolujac odpowiednio garaz od pow mieszkalnej nie widze problemu. Zobaczymy. To musisz się tym podzielić w wątku o domach pasywnych, bo tam widzą Już nie wspominając o oknach z północy. Jednak rezerwuj środki na pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicolais 28.04.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 To musisz się tym podzielić w wątku o domach pasywnych, bo tam widzą Już nie wspominając o oknach z północy. Jednak rezerwuj środki na pompę Ja na razie chce tylko pomoc z wygladem Ale milo ze inni przejmuja sie moimi jeszcze nie istniejacymi problemami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 główne okna chcesz mieć tylko od północy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicolais 28.04.2012 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 główne okna chcesz mieć tylko od północy? Tak. Teren o ktorym mysle nie pozwala na inna architekture Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.04.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 dziwne przy takich założeniach (250 metrów, duże odsuwane przeszklenia, pompa ciepła, grafitowa dachówka pomieszczenie treningowe 20 metrów, pomieszczenie z lodówkami na zapasy itp to autor wątku chyba nie musi się pytać "ile kosztuje narysowanie", tylko żąda i płaci, bo ma z czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicolais 28.04.2012 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 A jezeli autor tylko marzy i ma nadzieje ze wygra w lotka, to musi sie trzymac krotko. Bo jak nic nie wygra to straci wszystko co zainwestowal w marzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.04.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Aaaa, to trzeba było tak od razu Jak nie wygrasz - nie ma tematu. Jak wygrasz - koszty nie grają roli.... Nie licz więc na jak jaąkś sensowną odpowiedź na postawione w pierwszym poście pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 29.04.2012 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Elfir...6 tys. PLN w górę ? Coś strasznego ale z tego co wiem to cena ta dotyczy dużych miast, bo ja dałem około 5 tys. PLN za wszystko czyli indywidualny projekt plus wszystkie dokumenty branżowe. Dostałem na koniec wszystkie papiery, które potrzebne były do pozwolenia na budowę. Ale raz jeszcze powtarzam, że mieszkam w niedużym mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nicolais 29.04.2012 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dac 5-6 tys za kompl projekt to ok. Ale za pomysl, n.p. na kartce szkic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 29.04.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Pytasz o rzecz dość dziwną bo raczej nikt na tym forum nie pytał o cenę pomysłu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.04.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja Cię nie rozumiem Za szkicem to sie idzie do architekta, siada się z nim, sprawdza MPZP,przegaduje sprawę, ostatecznie zatwierdza koncepcje, architekt bierze się robotę. Ty chcesz poprzestać na koncepcji. Nikt Ci nie powie, ile zapłacić, bo tu nikt tak nie robi. Z Twoich wypowiedzi wynika, że chcesz aby ktoś wyrysował Ci koncepcję donu za 600tyś zł, którą później schowasz do szuflady, czekając na wygraną w Totka Jeśli już musisz, to skontaktuj sie ze studentem ostatniego roku, on poda cenę, Ty ją zaakceptujesz, albo nie. Jak dla mnie - takie postępowanie to niepotrzebne "robienie wiatru" Jak już będziesz miał środki i konkretną sumę do przeznaczenia na budowę, to pójdziesz do architekta i zrobicie to od A do Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 02.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 wszystko na opak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amciek80 21.06.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Dac 5-6 tys za kompl projekt to ok. Ale za pomysl, n.p. na kartce szkic? za pomysl zaplacisz najwiecej bo to najwiecej kosztuje. narysowac i policzyc to betka. kurylowicz za szkice bral w milionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.06.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 A tak na poważnie znacie niedrogiego architekta do zrobienia projektu wraz z zagospodarowaniem terenu(600m2) prostej stodółki(pow.zab.90m2) na płycie,bez kominów, z przylepionym garażem.Pomysł z rozrysowaniem pomieszczeń (co do cm) oraz technologią już jest.Do pana Roberta nawet nie uderzam bo patrząc jakie piękne rzeczy rysuje to mnie na niego nie stać ( chyba że odrobiłbym w naturze, na budowie:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 23.06.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Fire ja za projekt 132m2 użytkowej plus oddzielny budynek 55m2 zapłaciłem za komplet 7000 tys. zł. netto. Projekt indywidualny. Ale wiem, że przepłaciłem bo nie było warto. I mogłem to samo zrobić za wspomniane kwoty u architekta mniej znanego. Mój Kierownik z uprawnieniami konstrukcyjnymi powiedział, że on takie domy robi za 3500 - 4500zł na gotowo. Ja jestem z Mazowsza miasto do 100 tys mieszkańców. I dlatego proponuję szukać poza centrami dużych miast, z dala od szklanych biur znanych architektów. Jak wiesz co chcesz to szukaj kogoś na obrzeżach. I go pilnować, żeby zrealizował Twoją wizję. Ale jednocześnie daj mu szansę na jego wizje... może Cie zaskoczy czymś ciekawym??? Swoją drogą. kable? Pompa ciepła? Gaz ziemny - komin przez ścianę do 21kW? Co wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.06.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Raźny:Wizje architekta mnie nie interesują. Jest konkretne, minimalistyczne podejście. Program parteru i poddasza nie jest do zmiany. Materiały również. Projekt zrobiłem sobie rozumem, a nie sercem( jedynie kąt połaci podniosłem o 1 stopień dla urody a nie potrzeby).Pomieszczenie gospodarcze,wejście i kuchnia od północy. Śmiać mi się chce że projektowałem go prawie metodą minimalnych obrysów - a kiedyś tak nienawidziłem tej metody. Niestety nie mam wykształcenia stricte budowlanego i to co narysowałem jest tylko moją wizją, a nie projektem architektonicznym).Po długich rozmyślaniach stawiam na prostotę rozwiązań - płyta fundamentowa,silka+25cm styro,dach dwuspadowy 30cm wełny skalnej(kominki wentylacyjne kanalizy i wyrzutnia z reku też na kominkach systemowych),strop monolityczny, okna i drzwi drewniane. Kabelki na podłodze.CWU 2bojlery- kuchnia 10l podszafkowy, łazienki - 80l. Pieśń przyszłości - może jakaś wariacja z solarem w tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 24.06.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 (edytowane) To brzmi jak przytulny domek "...kominki wentylacyjne kanalizy i wyrzutnia z reku też na kominkach systemowych..." - a rozważałeś zawory napowietrzające do kanalizacji? Jeśli tak to może podzielisz się wiedzą dlaczego zrezygnowałeś? Wyrzutnia z reku na kominku systemowym przez dach? A robisz GWC? Edytowane 24 Czerwca 2012 przez Raźny z ciekawości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.06.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Zawory napowietrzające to półśrodek- lepiej zrobić raz a porządnie( poza tym chyba przepisy to wymuszają). Wyrzutnia nie na jednym kominku a na dwóch - trzech spiętych razem w wolnej przestrzeni poddasza ( jakoś mam alergię do obróbek dachowych).Co GWC to jeszcze nie potrafię się określić. Idea super ale koszty nie do przyjęcia. Tzn. myślę o glikolowym bo rurowy to już całkiem odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 24.06.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Do mnie najbardziej przemawia żwirowy i powietrze z niego tłoczą wentyle z rekuperatora, tak chyba ma j-j. Co wyjdzie zobaczę następnej wiosny. Też chce uniknąć wszelkich kominów i obróbek z nimi związanych. Stąd u mnie komin idzie przez ścianę. Ja się zastanawiam czy kominka od kanalizy nie puścić przez ścianę zewnętrzną. Na stryszku jakoś tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts