Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ran, oczywiście, że drzwi u mnie otwierają sie do....wewnątrz!

:razz: Łazienka jest piękna i praktyczna /już skończona/. Jest ze mnie okropnie uparta baba. :razz:

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-25842

Ludzie!

Od dawna wiadomo ,że ustawodawca tworzy wiele bzdurnych i niepotrzebnych przepisów,a to co powinien regulować nie reguluje/luki w prawie/.Czytając niektóre przepisy,człowiek dostaje dreszczy /brak logiki itp./Mozna wszędzie zemdleć w pokoju,w kuchni ,w lesie ,dosłownie wszędzie.Co komu pisane,to nastąpi. Ja również robię drzwi otwierane do wewnątrz.Mam wąski korytarz i dzieci,które biegają jak szalone,akurat łazienka jest przed pokojem mojej ruchliwej córeczki .Ktoś otwierając drzwi musiałby wyrobic w sobie nawyk - najpierw delikatnie je uchylić a potem wyjść ,a gość i dzieciaki gości?Nie jeden może oberwać w łeb-a to jest niebezpieczne.Mam tak zaplanowaną łazienkę,że jak drzwi się otwierają-jest jakby taki wąski korytarzyk a potem rozpoczyna się właściwa łazienka.Także ślepe zapatrzenie w przepisy może przynieść więcej szkody niż pożytku.Przyznam się szczerze,że wiele rzeczy na budowie robię nieprzepisowo i mam to w nosie.Odbiór i tak zrobią .Trzeba mieć tylko trochę sprytu i szczęścia :wink:

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-25968

No to Majeczko pójdę w Twoje ślady. Mam w projekcie drzwi do łazienki na parterze otwierane na zewnątrz i ABSOLUTNIE mi to nie pasuje. Ale żeby było śmieszniej, w projekcie na poddaszu drzwi łazienkowe otwierają się do wewnątrz. I taki oto kwiatek - projekt niezgodny z Prawem Budowlanym został pieczołowicie zatwierdzony i obstemplowany na każdej stronie urzędową pieczęcią wielkiej mocy!!!
https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-26027

W ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) jest także zapis § 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza. W pewnym momencie miałem wrazenie, że został wycofany.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-07-19 08:51 ]

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-26064

„Pytanie do prawnika czyli Prawo Budowlane a semantyka jeżyka polskiego” zadane przez marc1 skłoniło mnie do samooceny i stwierdziłem, że rzadko zastanawiałem się nad różnicą między takimi sformułowaniami w przepisach jak np. powinien i musi uznając, że jeżeli napisano powinien to musi.

Aby był pełniejszy obraz chciałbym zwrócić uwagę, że takich wyrazów które mogą być w podobnych sytuacjach używane jest więcej. Wymienię dla przykładu kilka z nich w konkretnym znaczeniu:

1. zaleca się zachowanie odległości nie mniejszej niż L m

2. powinna być zachowana odległość nie mniejsza niż L m

3. wymagane jest zachowanie odległości nie mniejszej niż L m

4. obowiązany jest zachować odległość nie mniejszą niż L m

5. musi być zachowana odległość nie mniejsza niż L m

Stopień bezwzględności tych sformułowań w potocznej mowie jest różny. Jednak jestem znacznie ostrożniejszy w różnicowaniu (w stopniowaniu) tych sformułowań w przypadku gdy użyto ich w przepisach.

Według mojej subiektywnej oceny należy rozumieć:

1. zalecenie - jego przestrzeganie nie jest więc bezwzględnie konieczne.

2. powinna - podobne w skutkach do pierwszego: powinność to też nie bezwględny obowiązek,

3;4;5. (wymagane, obowiązany, musi) Uważam, że te sformułowania należy traktowąć jako równoznaczne.

Moim zdaniem interpretacji nie można dokonywać abstrakcyjnie, bez analizy konkretnego zapisu, także z uwzględnieniem systematyki aktu prawnego i celu, w jakim przepis został wprowadzony. Może się więc zdarzyć, że w konkretnym wypadku rezultaty wykładni będą odmienne od powyższych, np. powinność będzie rozumiana jako obowiązek. Wyżej wymienione sformułowania różniące się stopniem ich bezwzględności, nieraz są używane celowo, a bywa także iż ich użycie jest odzwierciedleniem znajomości zasad języka polskiego przez prawodawcę, względnie są błędami nie wychwyconymi przez korektę. Dla przykładu przypomnę jak niedawno odpowiadając na pytanie (na FORUM MURATORA – wątek: Brak komina wentylacyjnego) udzieliłem błędnej odpowiedzi, ponieważ w tytule normy brak było przecinka, a ja nie zapoznałem się treścią normy. Po prostu jej nie miałem jej przy sobie.

Potem sprostowałem, ale być może gość nie przeczytał.

Spieszę z wyjaśnieniem do swojej wypowiedzi. W tytule normy PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej - Wymagania brak było przecinka co wprowadziło mnie w błąd. W aktualnym wydaniu normy PN-83/B-03430/Az:2000 Wentylacja w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymagania uwzględniającym zmianę Az3 ustanowiona przez PKN dnia 8.02.2000 r. już jest prawidłowy tytuł. Norma dotyczy również domów jednorodzinnych.

Obiecuję poprawę

S-O

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-07-20 23:07 ]

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-26248

On 2002-07-21 21:15, Luśka wrote:

Powinieneś, ale ..... nie musisz

Właśnie zwróciłaś mi uwagę na jeszcze jedno sformułowanie, które pominąłem. Mam wrażenie, że powinno być umieszczone na pierwszym miejscu: nie chcę, ale muszę.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-07-22 00:37 ]

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-26292

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
Warto tu przy okazji dodać, że od kilku lat drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m, ale są fachowcy, którzy pamiętają jeszcze starsze przepisy i mogą nie patrząc w dokumentację zamontować drzwi o szerokość 0,7 m. Nie zaszkodzi ich sprawdzić.
https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-168978

• 3 months później...
  • 7 months później...

Właśnie przed chwilą wyszedłem z łazienki. Muszę przyznać, właśnie tam myślałem o Majce.

Wiem co myślicie, ale nic z tych rzeczy. Chodzi o pytanie zadane przez Majkę. Pytanie, które wzbudziło na forum wiele emocji.

Przejdźmy do tego, co mnie dzisiaj spotkało.

Po wejściu do łazienki zamknąłem drzwi bez problemu. Po pewnym czasie nosiłem się zamiarem opuszczenia tego pomieszczenia.

Pierwsza próba wyjścia z łazienki zakończyła się niepowodzeniem. Szybko ustaliłem przyczynę – zamek jest zepsuty, a dokładnie złamał się język. Poruszanie klamką nie dawało oczekiwanych rezultatów. Ponieważ w domu nie byłem sam, udzieliłem instrukcji jak należy rozebrać zawiasy i po 10 minutach stukania wyszedłem na wolność. Taki przebieg wydarzeń mógł mieć miejsce, ponieważ drzwi do łazienki otwierają się na zewnątrz. Gdyby drzwi do łazienki otwierały się do wewnątrz, mógłbym sam rozebrać zawiasy i wyjść z łazienki, ale nie miałem w łazience narzędzi. W celu dostarczenia do łazienki narzędzi musielibyśmy zbić szybę. Najważniejsze, że w nie byłem sam. Myślę, że w przyszłości do łazienki będę zabierał telefon. Zamknięcie w łazience jest o tyle korzystniejsze od zamknięcia w innych pomieszczeniach, że wody tam nie brakuje, gorzej jest wymyślić co tam jest zdatne do jedzenia.

Podsumowaując stwierdzam, że dzisiaj mam szczęśliwy dzień.

https://forum.murator.pl/topic/168-w-kt%C3%B3r-stron-drzwi-od-azienki/page/3/#findComment-407072