echo 28.03.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Budujemy domek 120m2 z użytkowym poddaszem. Planujemy kominek z rozprowadzeniem oraz gazowy kocioł c.o. jednofunkcyjny z zasobnikiem - kondensacyjny. Roważamy dwie podobne oferty: Junkers Cerasmart ZB/ZB 7-22 lub Vaillant ecoTEC VU196/2. Cenowo oferty wyglądają podobnie. Czy ktoś z was użytkuje powyższe kotły? Co sądzicie o tych firmach oraz o jakości ich serwisu i produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.03.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Kieruj się: - własnymi wymaganiami (subiektywne) - danymi wyjściowymi (powierzchnia, paliwo, technika) - dostępnością serwisu - gwarancja - ceną, ale całej kotłowni (czsami piec jest tańszy a cała kotłownia droższa ) A potem przelicz jeszcze sobie koszty całych kotłowni: - ile kosztuje piec atmosferyczny? - ile z zamkniętą komorą spalania? - ile kondensat? Porównaj spalanie i zobacz kiedy zwrócą Ci się koszty inwestycji w coraz lepszą technologię. Markę zostaw na końcu to jest nieistotne. Za 10 lat będziesz chciał zmienić piec bo technika zasuwa jak głupia. I jak myslisz, który piec/kocioł łatwiej Ci będzie wymienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 28.03.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Mam tego Vaillanta - na razie dziala Natomiast porównujac oferty wez pod uwage NAPRAWDE kompletna kotlownie, lacznie ze sterowaniem, pompami i podlaczeniem do komina (ten ostatni element u Vaillanta dosc drogi) oraz z kosztem serwisanta do pierwszego uruchomienia O tym Vaillancie dosc duzo bylo na forum, o Junkersie - nie pamietam (uzyj wyszukiwarki ) pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.03.2004 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 dzięki... tak właśnie liczyłem, tzn kompletnę kotłownię z regulatorem pogodowym - wyszło podobnie. Również serwis obydwu firm mam na miejscu (do 3 km od domu). Słyszałem, że Vaillant na trochę lepszy serwis nie wiem czy to prawda. Piszcie drodzy forumowicze nt doświadczeń z tymi firmami. Jak powyższe kotły sprawuja się w praktyce u Was. I jeszcze jedno: kupujecie kotły przed 1 maja ze względu na VAT (czy tez "owczy pęd" Was nie obchodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 29.03.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 No to sprawdz, ile rabatu wytargujesz - tu moze byc źródło zasadniczych różnic Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.03.2004 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 ludzie pomóżcie w wyborze - na pewno macie jakieś doświadczenia z Junkersem lub Vaillantem (jakość sprzętu i serwisu)muszę coś kupić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.03.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Mam Vaillanta Ecoteca 196 + VRC410s od jesieni ubiegłego roku. Pracuje prawidłowo z serwisem nie kontaktowałem się nie było takiej potrzeby. Raczej odwrotnie serwisant po jakichś 2 tygodniach od zainsatlowania kotła zadzwonił do mnie i spytał czy wszystko jest OK. Opinia mojego instalatora który również montuje i serwisuje kotły Junkers stwierdził, że od kiedy duża część produkcji tych kotłów została przeniesiona do Portugalii to ich jakość znacznie się pogorszyła i często psuje się elektronika. Polecał mi zdecydowanie Vaillanta. Podam jeszcze że własnego wyboru nie dokonałem pod wpływem jego opinii. Gdybym obecnie miał wybierać to wybierałbym pomiędzy Termetem a Vaillantem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.03.2004 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 inwestor - jaki masz zasobnik: Vaillanta czy polski (tańszy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 29.03.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Polski Galmet 140 l, ok. 870zł brutto gwarancja 48 miesięcyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.03.2004 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Właśnie otrzymaliśmy informacje od dystrybutora Vaillanta, że jutro jest ostatni dzień na składanie zamówień po starej cenie. Od 1 kwietnia podwyżka 10% Śpieszcie się niezdecydowani forumowicze! My właśnie zdecydowaliśmy - jutro kupujemy Vaillant EcoTec 196/2 + zasobnik (Vaillanta lub Galment: zgodnie z waszymi radami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 30.03.2004 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 echo Podwyżka jest o ok 5% na niektóre urządzenia jeszcze mniej.W twoim zestwie:Kocioł 196 + zasobnik 120l pakiet obecna cena brutto to 9234,76 nowa cena brutto to 9373,20 więć w tym przypadku podwyżka o niecały 1%.Natomiast sam kocioł 196 obecna cena brutto to 6865,97 nowa cena brytto to 6866,19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.03.2004 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 no proszę...a ja otrzymałem info, że cały asortyment o 10% - a to spora różnicachyba i tak się zdecyduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 30.03.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Czy kocioł to sprzęt AGD? Jeżeli tak to po 1.05. ceny powinny być mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.03.2004 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 dlaczego mniejsze?pytałem w wielu punktach o kotły gazowe c.o. i każdy twierdzi, że prawdopodobnie ceny będą wyższe, ale na pewno nie niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 30.03.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 PO wejściu do Unii mają wzrosnąć ceny materiałów budowlanych a sprzętu AGD spaść.Szkopuł w tym czy kociołek to AGD czy :wink:nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 30.03.2004 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 gdzie my żyjemy??? co za kraj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwester Grześkiewicz 01.04.2004 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Krzysiek napisalMam tego Vaillanta - na razie dziala Natomiast porównujac oferty wez pod uwage NAPRAWDE kompletna kotlownie, lacznie ze sterowaniem, pompami i podlaczeniem do komina (ten ostatni element u Vaillanta dosc drogi) oraz z kosztem serwisanta do pierwszego uruchomienia przecież pierwsze uruchomienie jest na koszt Vaillanta, klient płaci IA lub SA za dojazd i ewentualne poprawki w/g ustaleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 01.04.2004 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 już wybrałem: Vaillant!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 28.01.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 no i jak sie sprawuje kupiony Vailant ?Czy może ktoś przekaże swoje doświadczenia z Junkersem Cerapur lub Suprastar ,Vailant atmoVit ?Czy ktos miał może wykonaną porównawczą kalkulację dla tych kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 28.01.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Czy moze , któryś z formowiczów pochwalić sie porównawczą kalulacją /wyceną kotłowni Junkersa Suprstar lub Cerapur a Vailant atmoVit??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts