Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers czy Vaillant?

Recommended Posts

Budujemy domek 120m2 z użytkowym poddaszem. Planujemy kominek z rozprowadzeniem oraz gazowy kocioł c.o. jednofunkcyjny z zasobnikiem - kondensacyjny. Roważamy dwie podobne oferty: Junkers Cerasmart ZB/ZB 7-22 lub Vaillant ecoTEC VU196/2. Cenowo oferty wyglądają podobnie. Czy ktoś z was użytkuje powyższe kotły? Co sądzicie o tych firmach oraz o jakości ich serwisu i produktów? :roll:

Kieruj się:

- własnymi wymaganiami (subiektywne)

- danymi wyjściowymi (powierzchnia, paliwo, technika)

- dostępnością serwisu

- gwarancja

- ceną, ale całej kotłowni (czsami piec jest tańszy a cała kotłownia droższa :o )

A potem przelicz jeszcze sobie koszty całych kotłowni:

- ile kosztuje piec atmosferyczny?

- ile z zamkniętą komorą spalania?

- ile kondensat?

Porównaj spalanie i zobacz kiedy zwrócą Ci się koszty inwestycji w coraz lepszą technologię. Markę zostaw na końcu to jest nieistotne.

Za 10 lat będziesz chciał zmienić piec bo technika zasuwa jak głupia.

I jak myslisz, który piec/kocioł łatwiej Ci będzie wymienić.

Pozdrawiam

Mam tego Vaillanta - na razie dziala :)

Natomiast porównujac oferty wez pod uwage NAPRAWDE kompletna kotlownie, lacznie

ze sterowaniem, pompami i podlaczeniem do komina (ten ostatni element u Vaillanta

dosc drogi) oraz z kosztem serwisanta do pierwszego uruchomienia

O tym Vaillancie dosc duzo bylo na forum, o Junkersie - nie pamietam

(uzyj wyszukiwarki :))

pozdr - Krzysiek

dzięki...

tak właśnie liczyłem, tzn kompletnę kotłownię z regulatorem pogodowym - wyszło podobnie. Również serwis obydwu firm mam na miejscu (do 3 km od domu). Słyszałem, że Vaillant na trochę lepszy serwis :( nie wiem czy to prawda.

Piszcie drodzy forumowicze nt doświadczeń z tymi firmami.

Jak powyższe kotły sprawuja się w praktyce u Was.

I jeszcze jedno: kupujecie kotły przed 1 maja ze względu na VAT (czy tez "owczy pęd" Was nie obchodzi)

Mam Vaillanta Ecoteca 196 + VRC410s od jesieni ubiegłego roku. Pracuje prawidłowo z serwisem nie kontaktowałem się nie było takiej potrzeby. Raczej odwrotnie serwisant po jakichś 2 tygodniach od zainsatlowania kotła zadzwonił do mnie i spytał czy wszystko jest OK. Opinia mojego instalatora który również montuje i serwisuje kotły Junkers stwierdził, że od kiedy duża część produkcji tych kotłów została przeniesiona do Portugalii to ich jakość znacznie się pogorszyła i często psuje się elektronika. Polecał mi zdecydowanie Vaillanta. Podam jeszcze że własnego wyboru nie dokonałem pod wpływem jego opinii. Gdybym obecnie miał wybierać to wybierałbym pomiędzy Termetem a Vaillantem.

Pozdrawiam

Właśnie otrzymaliśmy informacje od dystrybutora Vaillanta, że jutro jest ostatni dzień na składanie zamówień po starej cenie. Od 1 kwietnia podwyżka 10% :o

Śpieszcie się niezdecydowani forumowicze! :wink: My właśnie zdecydowaliśmy - jutro kupujemy Vaillant EcoTec 196/2 + zasobnik (Vaillanta lub Galment: zgodnie z waszymi radami) :lol:

echo

Podwyżka jest o ok 5% na niektóre urządzenia jeszcze mniej.

W twoim zestwie:

Kocioł 196 + zasobnik 120l pakiet obecna cena brutto to 9234,76 nowa cena brutto to 9373,20 więć w tym przypadku podwyżka o niecały 1%.

Natomiast sam kocioł 196 obecna cena brutto to 6865,97 nowa cena brytto to 6866,19

Krzysiek napisalMam tego Vaillanta - na razie dziala

Natomiast porównujac oferty wez pod uwage NAPRAWDE kompletna kotlownie, lacznie

ze sterowaniem, pompami i podlaczeniem do komina (ten ostatni element u Vaillanta

dosc drogi) :o oraz z kosztem serwisanta do pierwszego uruchomienia przecież pierwsze uruchomienie jest na koszt Vaillanta, klient płaci IA lub SA za dojazd i ewentualne poprawki w/g ustaleń

• 9 months później...