daroo00 29.04.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam,muszę wykonać jakąś wentylacje w jednym z pokoi w domu.Dom parterowy z płaskim dachem pokrytym papą. W lecie w pokoju pomimo uchylonego okna panuje w nim zaduch.Pokój znajduje się na północno-wschodnim skrzydle domu, okna na wschód.Myślałem nad zainstalowaniem wywiewnika w pokoju aby wyciągał on zużyte powietrze i umożliwiał zasysanie powietrza przez uchylone okno.Drugą opcją jest zainstalowanie nawiewnika - rura w piwnicy pod pokojem wchodząca do pokoju. Oczywiście na obu opcjach wentylatorek.Co myślicie o takim pomyśle? I który jest odpowiedniejszy?Drzwi do pokoju nie mogą zostać podcięte, jest pod nimi malutka luka. Chodzi o usprawnienie wymiany powietrza w pomieszczeniu przy niewielkim nakładzie środków. Nie interesuje mnie instalowanie jakichś wymienników czy rekuperatorów. Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez daroo00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 02.05.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 (edytowane) Jeśli nie można podciąć drzwi, to może można wyciąć w dole otwory lub wstawić kratkę? U góry pod sufitem można wyciąć (wykuć) otwór w tej wschodniej ścianie i wstawić do niego rurę z anemostatem (na zewnątrz kratka). No i oczywiście - bez wentylatorka (przepisy zabraniają mieszania wentylacji mechanicznej z naturalną) Pytanie - czy właściciel (administrator) pozwoli Pozdrawiam Edytowane 2 Maja 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroo00 03.05.2012 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 No jeśli chodzi o zgodę administratora to nie ma problemu Tylko się właśnie zastanawiałem jak ta wentylacja grawitacyjna działa w lecie bo najwyraźniej po prześledzeniu forum nie działa :/ Zastanawiałem się również czy w tej południowej ścianie nie wstawić jednego kanału z wentylatorem nawiewnym a po przeciwnej stronie z wentylatorem wywiewnym? Na a taka opcja jak kolega wspomniał będzie działać chyba tylko w zimie - a co z latem ?? Jest też problem że w lecie w tym pokoju panuje straszny zaduch i trudno się go pozbyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.05.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) Zastanawiałem się również czy w tej południowej ścianie nie wstawić jednego kanału z wentylatorem nawiewnym a po przeciwnej stronie z wentylatorem wywiewnym? Jeśli już, to tylko NAwiewnym! A WYwiewać samo będzie tyle, ile zechce (pomagać nie trzeba ) Na a taka opcja jak kolega wspomniał będzie działać chyba tylko w zimie - a co z latem ?? Owszem, ale to właśnie zimą jest największy problem z wilgocią. Powtórzę - aby nie było tego zaduchu (czyt. - wilgoci), zapewnij MOŻLIWOŚĆ konwekcyjnego wywiewu przy mechanicznym nawiewie i będzie O.K. Za to zimą mechaniczny nawiew będzie mało komfortowy i dlatego lepiej go zastąpić co najwyżej nawiewem regulowanym (naturalnym) ewentualnie w opcji z podgrzewaniem (np. taki: http://www.went-dom.pl/strona.php?34191). Tak więc proponuję ten nawiew i wywiew (wywiewy) wykonać (na wszelki wypadek) regulowane z możliwością całkowitego zamknięcia Wszelkie dalsze komplikacje takiego "układu", to już tylko instalacja rekuperatora Edytowane 4 Maja 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroo00 04.05.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 No ok. Czyli najlepiej wstawić jeden wentylator nawiewny w jednej ze ścian ??? Wspomnę tylko że okna są jeszcze drewniane także super szczelności nie mają. To teraz kwestia gdzie wstawić ten nawiew pokój tak jak wspomniałem w północno wschodnim skrzydle domu szerokość 3,2 długość 5 m dłuższy bok od strony północy, okno od wschodu a drzwi naprzeciw okna No tyle tylko że zaduch panuje najczęściej w lecie, w innych częściach domu np 26stopni w upał a tutaj około 30 albo nawet ponad. W zimie natomiast w innych pomieszczeniach 18 - 20 stopni a w tym pokoju 14 - 16 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.05.2012 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 No tyle tylko że zaduch panuje najczęściej w lecie, w innych częściach domu np 26stopni w upał a tutaj około 30 albo nawet ponad. W zimie natomiast w innych pomieszczeniach 18 - 20 stopni a w tym pokoju 14 - 16 stopni daroOO!! W pierwszym rzędzie masz problem z nieocieplonymi ścianami, a dopiero potem z wentylacją A nawiew (by był w miarę komfortowy) najlepiej doprowadzić w pomieszczeniu mało używanym (np. spiżarka, piwnica) i dopiero stamtąd pod np. podciętymi drzwiami kierować to powietrze do pomieszczeń mieszkalnych aby się po drodze nieco ogrzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daroo00 19.05.2013 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Nie wiem czy jeszcze ktoś pamięta mój problem, w zeszłe wakacje ociepliłem ściany, w zimie odczułem podwyższenie temperatury w pokoju, nadeszło ocieplenie, temperatury na dworze podniosły się i znowu zaczyna się ten sam problem pomimo uchylonego okna w pokoju panuje zaduch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 a drzwi podciąłeś (lub wstawiłeś kratkę)? Może wrazenie zaduchu wynika po prostu z problemów kardiologicznych w wysokiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts