libra66 30.04.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam, Forum muratora to dla mnie kopalnia wiedzy i pomysłów, jestem tu codziennie. Do tej pory myślałam, ze na podglądactwie sie skończy ( ja z tych nieśmiałych), ale potrzebuję jednak porady i świeżego spojrzenia Remontujemy z mężem mieszkanko nowe/ nie nowe (nowe dla nas) i zawiesiliśmy się na kuchni. Wygląda ona tak: http://desmond.imageshack.us/Himg256/scaled.php?server=256&filename=kuchnia1.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg13/scaled.php?server=13&filename=kuchnia2oq.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg256/scaled.php?server=256&filename=kuchnia1.jpg&res=landing http://desmond.imageshack.us/Himg13/scaled.php?server=13&filename=kuchnia2oq.jpg&res=landing Ściśle, to wcale tak nie wygląda, nic tam nie ma na razie, ale tak ma być (mniej więcej). A teraz do rzeczy - jak zaplanować opaskę? Meble już sie robią, kafelki mają byc 10x10 ( mąż sobie takie ukochał), jak je zakończyć na tej ścianie z kaloryferem? Meble dolne będą nieco dłuższe od górnych jak widać. Zakończyć równo z górnymi? Z dolnymi? Skosem jakimś? I druga rzecz: na ścianie naprzeciwległej będzie szafka ze zlewem i zmywarką. Ściana jest między drzwiami od łazienki a wejściem do pokoju. Szafki nie będa zajmować całej ściany (na szerokość). Dawać tam te kafelki po bokach do podłogi i do końca ściany? Czy skończyć opaskę równo z meblami (równo to pewnie nie będzie). O rany... przeczytałam to co napisałam i nie wiem czy ja się jakoś jasno pytam Jakby co, to potem rozjaśnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Byle nie po skosie! Płytki chcecie ułożyć na całej przestrzeni między szafkami? Dałabym tylko opaskę z 2-3 płytek - wtedy rozwiązuje się problem, bo oczywiście opaska ma być dla dolnej zabudowy http://www.kagozi.com/wp-content/uploads/2011/11/green-kitchen-tiles-2.jpg Nie wiem, co Ci poradzić ws. drugiej ściany - tak źle i tak niedobrze się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 30.04.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 usytuowanie kuchenki przy wysokiej zabudowie to nie najlepszy pomysł. Libra66 ja bym zrezygnowała z tego słupa przy niej albo przestawiła kuchenkę. joliska kuchnia, którą wstawiłaś piękna jest, skąd ona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 30.04.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 usytuowanie kuchenki przy wysokiej zabudowie to nie najlepszy pomysł. Libra66 ja bym zrezygnowała z tego słupa przy niej albo przestawiła kuchenkę. To nawet bardzo zły pomysł, zwłaszcza, jeśli kuchenka ma być gazowa. Po pierwsze bardzo niewygodne (gary będą praktycznie opierać się o szafkę, nie będziesz miała miejsca na odstawienie garnka, odłożenie łyżki, itp), po drugie zawsze będziesz mieć zachlapany ten bok szafki i szybko się zniszczy - zwłaszcza przy kuchni gazowej, bo przy spalaniu gazu powstaje taki tłusty nalot - zawsze w gazowej tak miałam, teraz mam elektryczną i problem znikł), po trzecie moim zdaniem to niebezpieczne - ja bym się bała, ze coś moze się zapalić, a w najlepszym wypadku osmalić. Na pewno nie robiłabym szafki w bezpośrednim sąsiedztwie z kuchenką. Żeby było tam chociaż z 15cm blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 30.04.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 kiedyś miałam kuchenkę w narożniku, tzn jeden blat był prostopadły do boku kuchenki i to też nie było wygodne. Jak jedna osoba coś tam przy tej kuchence robiła to już druga miała utrudnioiony dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Przede wszystkim dziekuję za odpowiedzi :0Faktycznie słupek nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem :/ Mam jednak w tym miejscu piec, chciałam go zakryć, te rury, kótre od niego idą też...http://desmond.imageshack.us/Himg84/scaled.php?server=84&filename=zdjcie0289c.jpg&res=landing Joliska, fotka kuchni piękna i nawet kolorystykę bede miała podobną. Jasne fronty i bladozielone płytki. Zastanawiam się, czy w takim wypadku górę jakoś kończyć? Na zdjęciu wygląda fajnie bez niczego, ale po czasie nie wiem jak ten rant u góry płytek bedzie wyglądał na żywca.Pomysł jest, muszę pomyśleć... Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez libra66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Nie możesz mieć gazu bezpośrednio obok piecyka, a piecyk nie może być całkowicie zabudowany!!! Sami przenosiliście instalację czy już taka była? Bento, zdjęcie stąd: http://www.kagozi.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Tam w ogóle nie było instalacji, robiliśmy wg projektu.. Piec miał być gdzie indziej pierwotnie, ale był problem z wyjściem na dach (to ostatnie mieszkanie nad nami strych) Okienka przeszkadzały i została tylko ta opcja. Piec nie będzie całkowicie zabudowany, na projekcie jest słup, ale w rzeczywistości piec będzie w szafce otwartej na górze a pomiedzy piecem a blatem bedzie stała mikrofala (żeby zasłonić te rury). We wnęce otwartej. Właśnie myślę, że zrezygnuję może ze słupa, niech będzie ta szafka z piecem (trochę dłuższa niż reszta). Tylko co z tą rurką? NIkt nam nic nie mówił, ze tak być nie może piec dwufunkcyjny z zamknięta komora spalania). KOminiarz też zatwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Aaaa, jeśli zamknięta to w porządku - wyglądał mi na otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 o rany! a ja już cała w nerwach ! Ufff... Myślałam, że znów coś nie tak. Te nasz remont, to ciąg niepowodzeń, wiele musieliśmy zmieniać od początkowego zamysłu i planów. Z drugiej strony, to była tzw. okazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Jak długo robią się już meble kuchenne? czy jest szansa przeprojektować narożną szafkę i wyrównać zabudowę górną i dolną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Z tydzien temu wysłałam zaliczkę, nie mam pojęcia czy jest szansa... Ta narożna ma być taka łamana. CHyba zadzwonię do mojego pana od mebli ( mam nadzieję, ze nie zaczął juz weekendować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 DZieki Ci Ci Boże za internet i forum muratora Zadzwoniłam, słupa nie bedzie. Szafka bedzie równa, Pan Krzyś jutro podjedzie i pomierzy jak ją powiesić (słup miał stać, więc dokładnie tych rur nie wymierzał). Pod szafką damy kawałek płyty takiej jak korpusy (pomiedzy szafką górną a dolną), tak żeby zasłonić te rury. Jak to bedzie wyglądać nie wiem, później coś tam postawię i częściowo zasłonię. Niestety nie da rady wyrównać tych szafek. Mam tam skośną ścianę, szafki się będą zwężać żeby wyrównać ten skos a szafki górne są węższe niż dolne. Chyba żeby zakończyć dolne na równi z górnymi... Chciałam dłuższe, bo mała kuchnia, a tak zawsze coś będe mogła tam wstawić. Nie myślałam o kafelkach. Jutro sie zapytam na jakim etapie jest i czy można to skrócić. Uchwyty będa poziome, na roboczo tylko takie narysował. JAk dobrze, że wyszłam z tego podziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.04.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Jeśli się da, skróć dolne To pewnie różnica kilku centymetrów, więc miejsca w szafce wiele nie stracisz, a zyska wygląd kuchni... Pokażesz rysunek też drugiej ścianki ze zlewozmywakiem? Może tam też uda się coś zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
libra66 30.04.2012 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam takihttp://img215.imageshack.us/img215/4131/kuchnia3c.jpgTo jest ściana miedzy łazienką a wejściem do pokoju. Pierwotnie łazienki w ogóle nie było, zrobilismy ja kosztem pokoju, a wejście do pokoju wybiliśmy tam gdzie bylo stare zabudowane. Woda mogła byc doprowadzona tylko do tej ściany ( no i do łazienki). Pierwotnie w ogóle nie był wody, pionu, w zasadzie nic nie było. Edit: Jeszcze mam taki rysunek .http://desmond.imageshack.us/Himg213/scaled.php?server=213&filename=kuchnia21.jpg&res=landing Pomyślałam sobie, ze tu dam kafelki tak jak będą szafki a te paseczki po bokach pomalujemy tak jak całą kuchnię. Planuje pomalowac na zielono, podłoga bedzie szara, fronty cauntry - taka bile ze smużkami brązowego, blat szary. Chyba będzie dobrze. Edytowane 30 Kwietnia 2012 przez libra66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.04.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 dla mnie umiejscowienie kuchenki niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 02.05.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Zasadniczo lodówka,zlew i kuchenka powinny tworzyc trójkąt aby miec odpowiedni dostep do każdego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 16.05.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Uuuu, ten zlewozmywak osobno to zły pomysł, miałam kiedyś podobnie i przeklinałam zachlapując sobie podłogę przy przenoszeniu umytego żarcia na blat do dalszej obróbki. Będziesz się ślizgać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 16.05.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) Nie bardzo właściwie rozumiem gdzie jest wejście do tej kuchni - po lewej czy prawej stronie zlewozmywaka? Możesz wrzucić jakiś plan tego mieszkania, rzut z góry? Co jest za plecami zlewozmywaka? A ściana na wprost kuchenki i lodówki? Co tam jest? Edytowane 16 Maja 2012 przez kaszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts